Η καλή χοληστερόλη «ασπίδα» (και) ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η αύξηση των επιπέδων της HDL επιτυγχάνεται είτε με φυσικό τρόπο ή με φάρμακα

Ουάσιγκτον

Τα υψηλά επίπεδα της αποκαλούμενης «καλής» HDL χοληστερόλης δεν σώζουν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο προστατεύοντάς τον από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αrchives of Neurology». Ερευνητές από το Ινστιτούτο Taub του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη είδαν μάλιστα ότι δεν έπαιζε ρόλο αν η αύξηση των επιπέδων της HDL επιτυγχανόταν με φυσικό τρόπο μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης ή αν οφειλόταν σε «τεχνητά» αίτια, όπως η λήψη φαρμάκων.

Σύμφωνα με τη μελέτη άτομα με χαμηλά επίπεδα HDL αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 60% κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ μετά την ηλικία των 65 ετών σε σύγκριση με όσα παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από 11ετή παρακολούθηση 1.130 ατόμων. Σε τακτά χρονικά διαστήματα διεξάγονταν εξετάσεις που αφορούσαν μέτρηση της HDL χοληστερόλης καθώς και νοητικών λειτουργιών όπως η μνήμη, η επεξεργασία της γλώσσας και ο προσανατολισμός. Κατά τη διάρκεια της μελέτης κατεγράφησαν 101 περιπτώσεις Αλτσχάιμερ (ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 83 έτη).

Οπως ανέφερε η δρ Κριστιάνε Ράιτς, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας που ήταν η κύρια συγγραφέας της μελέτης, «τα ευρήματα μαρτυρούν ότι η υψηλή HDL χοληστερόλη συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο καθένας μπορεί να επιτύχει αύξηση της HDL μέσω απλών παρεμβάσεων, όπως η απώλεια βάρους, η αεροβική άσκηση και η υγιεινή διατροφή».

Η μείωση της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν πολλά υδρογονωμένα λίπη (κυρίως έτοιμες, επεξεργασμένες τροφές) και η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί) μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης, κρατώντας παράλληλα χαμηλά τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Συγχρόνως, σύμφωνα με τη δρα Ράιτς, και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης.

Αλλά και κάποια σκευάσματα, όπως οι στατίνες και η νιασίνη (βιταμίνη του συμπλέγματος Β), που λαμβάνονται για τη μείωση της LDL χοληστερόλης, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της «καλής» HDL, κατέληξε η ειδικός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.