ΠαΣοΚ Στα πρόθυρα του διχασμού η Κοινοβουλευτική Ομάδα ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας

Εκρηκτικό το κλίμα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ με θέμα το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Σε πολύ βαρύ κλίμα και με φράσεις που έφτασαν στα όρια της αμφισβήτησης του υπουργού Οικονομικών, διεξήχθη η κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας Οικονομικών και Εργασίας του ΠαΣοΚ, με θέμα το πολυνομοσχέδιο για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις ...

Σε πολύ βαρύ κλίμα και με φράσεις που έφτασαν στα όρια της αμφισβήτησης του υπουργού Οικονομικών, διεξήχθη η κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας Οικονομικών και Εργασίας του ΠαΣοΚ, με θέμα το πολυνομοσχέδιο για τις ανατροπές στα εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές στις ΔΕΚΟ. Το κλίμα αυτό εντείνει την αγωνία στους κόλπους της κυβέρνησης ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, καθώς πολλοί βουλευτές εμφανίστηκαν ενοχλημένοι από το γεγονός ότι η ψήφος τους θεωρείται δεδομένη, ασχέτως του πόσο επαχθείς είναι οι διατάξεις που προωθούνται προς ψήφιση.

Οι βουλευτές που μετείχαν στην συνεδρίαση, στην πλειονότητά τους αμφισβήτησαν τόσο τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο όσο και την σιωπηρή επιβολή κομματικής πειθαρχίας, αλλά και το περιεχόμενό του σχεδίου και την εξουσιοδότηση που έχει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να υπογράφει μόνος του τις επικαιροποιήσεις του μνημονίου, ερήμην της Βουλής. Βασικό επιχείρημα των βουλευτών του ΠαΣοΚ ήταν πως η απειλή της εξασφάλισης της κάθε δόσης, φέρει το Κοινοβούλιο κατ’ επανάληψη προ τετελεσμένων.

Οι κουβέντες που ακούστηκαν στη συνεδρίαση ήταν βαριές και με συγκεκριμένες αναφορές τέθηκαν ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας και κρίσης εμπιστοσύνης των βουλευτών προς την κυβέρνηση.

Πρωταγωνίστρια ήταν για μία ακόμη φορά η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία είπε ευθέως στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα πρέπει να υπογράφει μόνος την επικαιροποίηση του μνημονίου. «Είστε σίγουροι ότι θέλετε κάθε τρίμηνο να φέρουμε την επικαιροποίηση στη Βουλή;», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών για να λάβει την απάντηση της κυρίας Παπανδρέου: «το λέμε και για εσάς», με αποτέλεσμα να αποδεχθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να συζητηθεί το θέμα με την κυβέρνηση.

Επίθεση για τη διαδικασία εξαπέλυσε στον κ. Παπακωνσταντίνου και η κυρία Κατερίνα Μπατζελή, η οποία απόρησε γιατί έπρεπε και αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί ως κατεπείγον. «Τα 2/3 του χρόνου μου απολογούμαι για τη διαδικασία και όχι για την ουσία», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ ήταν πολλές, με κυριότερα θέματα την ουσιαστική παράκαμψη της ΚΟ, το πολιτικό περιεχόμενο των νομοσχεδίων και τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης που προκύπτουν από τις ανατροπές στα εργασιακά και τα μισθολογικά.

«Με αυτά που κάνετε προκαλείτε κρίση εμπιστοσύνης των βουλευτών στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Γείτονας, απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου ενώ ο κ. Ν. Σαλαγιάννης άφησε σαφείς αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου και σημείωσε: «δεν μπορεί κάποιοι υπουργοί να λειτουργούν με φανατισμό νεοφώτιστου στον νεοφθλελευθερισμό. Ποιος παίρνει επιτέλους αυτές τις αποφάσεις; Μπαίνει θέμα λειτουργίας των θεσμών του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας όταν καλούμαστε να ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο».

Ο κ. Εκτ. Νασιώκας σε μία εκτενή του παρέμβαση ζήτησε να ψηφίζουν οι βουλευτές κατά συνείδηση και όχι με κομματική πειθαρχία. «Αυτό πρέπει να ζητήσει ο Παπανδρέου. Να σταματήσει η διαδικασία των Εξεταστικών, να συνεχιστούν μόνο όσες ήδη λειτουργούν», είπε.

Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε ευθέως να καταργηθεί η δυνατότητα να υπογράφεται η επικαιροποίηση του μνημονίου μόνον από τον υπουργό Οικονομικών, ενώ ο κ. Ι. Αμοιρίδης διαμαρτυρήθηκε επειδή ακυρώνεται η βουλή και, όπως είπε, «υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας».

Ο κ. Ανδ. Μακρυπίδης τόνισε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος έχει σημασία και νόημα σε νομοσχέδια όπως το φορολογικό, επειδή εκεί υπάρχει χρονική πίεση. «Υπήρχε μία ζούγκλα στα εργασιακά που ήλθαμε να διορθώσουμε, όμως ποιος θα υπογράψει κλαδικές συμβάσεις όταν υπάρχουν οι επιχειρησιακές; Είναι το υπουργείο σε ετοιμότητα να ελέγξει την τήρηση του νόμου;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυπίδης, ενώ ο κ. Ευ. Παπαχρήστος σημείωσε ότι είναι άλλο να δέχεσαι τους όρους και άλλο τη λογική του τοκογλύφου και προσέθεσε ότι οι οριζόντιες ρυθμίσεις σε εισοδήματα και περικοπές δεν είναι αποτελεσματικές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.