O κ. Κώστας Τσακίρης εγκαταλείπει την ΠΑΕ Πανιώνιος και… όπου φύγει-φύγει από το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι βέβαια ο πρώτος ούτε ο τελευταίος από τους παράγοντες με οικονομική επιφάνεια που μπήκαν στον χώρο γνωρίζονταςτουλάχιστον οι περισσότεροι- ότι θα ζημιωθούν οικονομικά και προσωπικά… Ωστόσο η φυγή του κ. Τσακίρη έρχεται να διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες που έτρεφαν κάποιοι υγιείς ποδοσφαιρόφιλοι ότι κάτι θα άλλαζε με την είσοδο και παραμονή υγιών επενδυτών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν άντεξε πάνω από δύο χρόνια στον Ηρακλή, ενώ ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς πήρε το καπελάκι του και εγκατέλειψε τον Αρη όταν είδε ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μέλλον- όχι μόνο επιχειρηματικά αλλά και αθλητικά και κοινωνικά.
Ο κ. Τσακίρης συγκαταλέγεται στη γενιά των νέων παραγόντων οι οποίοι ήρθαν στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο στο μεταίχμιο της δεκαετίας του 2000 υποσχόμενοι νέο ήθος και καινοτομίες στην οργάνωση του αθλήματος. Μαζί με τους κκ. Γιάννη Βαρδινογιάννη (Παναθηναϊκός), Ντέμη Νικολαΐδη (ΑΕΚ), Πέτρο Κόκκαλη (Ολυμπιακός), Αντώνη Ρέμο (Ηρακλής), Θοδωρή Ζαγοράκη (ΠΑΟΚ), Κώστα Πηλαδάκη (Λάρισα), Γιώργο Σπανό (Ατρόμητος), πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να οικοδομήσουν κάτι καινούργιο πάνω στα θεμέλια που έχτισε η εθνική ομάδα με την επιτυχία της στο Εuro 2004.
Από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να ξεριζώσουν το κατεστημένο, να κερδίσουν τη μάχη με το παρασκήνιο και να συγκρουστούν με το αρρωστημένο φαινόμενο που λέγεται οπαδός ελληνικής ομάδας, ήταν λογικό αργά ή γρήγορα να σπάσουν τα μούτρα τους, να απογοητευτούν και να τα παρατήσουν έχοντας κάνει φυσικά και οι ίδιοι λάθη- άλλος λιγότερα και άλλος περισσότερα…
Ο κ. Νικολαΐδης ανέλαβε το 2004 την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ που ήταν χρεωμένη μέχρι τον λαιμό και με μοναδική αξιόπιστη λύση τον υποβιβασμό στην ερασιτεχνική Δ΄ Εθνική. Κατάφερε να καθαρίσει οικονομικά την ΠΑΕ οδηγώντας την στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 44, αλλά δεν πήρε πρωτάθλημα, ή μάλλον η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο το 2008 αλλά τον έχασε στα δικαστήρια όπου προσέφυγαν ο Ολυμπιακός και η ΕΠΟ, με τους Ερυθρόλευκους να κερδίζουν στα χαρτιά τους βαθμούς που έχασαν στο γήπεδο από την Καλαμαριά λόγω παράτυπης συμμετοχής του Αυστριακού Βάλνερ. Η μάχη που έδωσε με το κατεστημένο ο κ. Νικολαΐδης δεν εκτιμήθηκε από τους οπαδούς της Ενωσης, οι οποίοι τον υποχρέωσαν να αποσυρθεί από τα κοινά του ποδοσφαίρου.
Ο κ. Π. Κόκκαλης το 2007 προήχθη σε διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Την ίδια χρονιά αναδείχτηκε και πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας στην οποία παρουσίασε θετικά δείγματα γραφής.
Η λογική του, και συνακόλουθα η πυγμή του, δεν ήταν ανάλογη εκείνης με την οποία ο πατέρας του κ. Σωκράτης Κόκκαλης διοίκησε τον Ολυμπιακό κυριαρχώντας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και έτσι περιθωριοποιήθηκε.
Ο κ. Ρέμος το 2007 ανέλαβε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Ηρακλής, πιστεύοντας ότι εκτός από τα πλατό της νυχτερινής διασκέδασης μπορεί να κάνει καριέρα και στο ποδόσφαιρο. « Το μόνο που κέρδισα ήταν απαξίωση και κυνηγητό » δήλωσε το 2010 και ακόμη προσπαθεί να ξεμπλέξει από τους οργανωμένους οπαδούς που δεν του αναγνώρισαν τίποτε.
Ο κ. Ι. Βαρδινογιάννης μπήκε μπροστά όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού απαιτούσαν να ηγηθεί της ΠΑΕ άνθρωπος της οικογένειας και έφτασε στο σημείο κάποιοι να αμφισβητήσουν ακόμη και την αγάπη του για την ομάδα. Διοίκησε συνετά τη Σούπερ Λίγκα το 2008, διπλασίασε τη χορηγία που οι 16 ομάδες λαμβάνουν ακόμη και σήμερα από τον ΟΠΑΠ, ξεκίνησε την (επωφελή για τις μικρομεσαίες ομάδες) διαδικασία της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά μεγάλη μερίδα οπαδών των Πρασίνων δεν του συγχώρησαν ότι δεν υποβίβασε την ηθική του στα επίπεδα της «παράγκας».
Ο κ. Τσακίρης το 2006 οραματίστηκε έναν μεγάλο και ανεξάρτητο Πανιώνιο. Πλήρωσε για την αγορά των μετοχών, έφερε στην Ελλάδα τον ουρουγουανό διεθνή ποδοσφαιριστή Ρεκόμπα, έφτιαξε με δικά του έξοδα ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο στο Κορωπί, σχεδίαζε να κατασκευάσει καινούργιο γήπεδο στη Νέα Σμύρνη, αλλά τέτοια μεγαλεία οι μόνιμοι θαμώνες της πλατείας και οι αρχηγοί των ατάκτων της εξέδρας δεν τα ανέχτηκαν.
Οι μόνοι που συνεχίζουν να τραβάνε κουπί πιστεύοντας(;) ότι μπορούν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου και τη λογική της εξέδρας είναι οι κκ. Πηλαδάκης, Ζαγοράκης και Σπανός. Ο πρώτος κατασκεύασε στη Λάρισα ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Ο δεύτερος προσπαθεί να… επιβιώσει σε μια καταχρεωμένη ΠΑΕ όπως ο ΠΑΟΚ και να οδηγήσει τον Δικέφαλο του Βορρά να κάνει ξανά πρωταθλητισμό με αξιώσεις, ενώ ο τρίτος το παλεύει να ανεβάσει επίπεδο τον Ατρόμητο Περιστερίου. Το ζητούμενο είναι ως πότε θα αντέξουν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ