«Ψαλίδι» ως 25% στις αποδοχές των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ

Απώλεια εισοδήματος ως 25% για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ προβλέπει το νομοσχέδιο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» του υπουργείου Οικονομικών. Περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές μισθών και οδηγεί σε πλήρη αναδιάρθρωση της εισοδηματικής πολιτικής για τις ΔΕΚΟ, με στόχο να εφαρμοσθεί από 1ης Ιανουαρίου 2011. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά.

Απώλεια εισοδήματος ως 25% για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ προβλέπει το νομοσχέδιο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» του υπουργείου Οικονομικών. Περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές μισθών και οδηγεί σε πλήρη αναδιάρθρωση της εισοδηματικής πολιτικής για τις ΔΕΚΟ, με στόχο να εφαρμοσθεί από 1ης Ιανουαρίου 2011.

Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά. Εξαιρούνται πρόεδροι, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι (για τους οποίους ισχύει το πλαφόν που είχε οριστεί με τον νόμο 3833/2010, δηλαδή 5.880 ευρώ μεικτά).

Προβλέπεται επίσης μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα (μεικτά). Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας, τα οποία δεν θα περικοπούν. Η ρύθμιση αυτή αφορά προοδευτικά (ξεκινώντας από οριακές μειώσεις στις αποδοχές και φθάνοντας στη μέγιστη μείωση του 10%) περίπου 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, καθώς μόλις το 11% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ έχει μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω από 1.800 ευρώ. Τίθεται ωστόσο το όριο του 25% ως μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζομένου.

Σε επίπεδο φορέα, θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες ημέρες. Η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει τους υπαλλήλους ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα κατανείμει τις αμοιβές.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι προαναφερθείσες μειώσεις αποδοχών θα ισχύσουν και για την ΕΡΤ, το Αττικό Μετρό, την Εγνατία Οδό, το Κτηματολόγιο ΑΕ και το Τραμ. Προβλέπει επίσης την υποβολή τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων ελεγμένων από ορκωτούς ελεγκτές, αλλά και δυνατότητα επιβολής της υποχρέωσης για συνεπή παροχή οικονομικών δεδομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι βούληση της κυβέρνησης είναι «να μη γίνουν απολύσεις και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας σε τομείς όπως οι αστικές συγκοινωνίες».

Μείωση αποδοχών 10% στην ΑΤΕ Βank
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

* Οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, το επίδομα «περιποίησης πελατείας» καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλομίσθων.

* Ακυρώνονται οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ. Οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται. Οι προσληφθέντες θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ για την πλήρωση θέσεων για την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του Ταμείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.