Νέα Δημοκρατία Αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως «αλλαγές όλοι θέλουμε», αλλά δεν τις θέλουμε «στο πόδι» διευκρίνισε και συμπλήρωσε: «Ζητούμε διαθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα. Όχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική».

Με αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή για ψήφιση, εγκαινίασε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς τις συνεδριάσεις της Επιτροπής του κόμματος για την επεξεργασία των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Σαμαράς στην αρχή της εισήγησής του, σημείωσε ότι η συνεδρίαση διεξάγεται κάτω από μια βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο, που αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως αλλάζει, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως «αλλαγές όλοι θέλουμε», αλλά δεν τις θέλουμε «στο πόδι» διευκρίνισε και συμπλήρωσε: «Ζητούμε διαθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα. Όχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε με επικριτική διάθεση στις τρεις συνταγματικές αναθεωρήσεις που μεσολάβησαν μετά τη μεταπολίτευση, τονίζοντας πως αυτές «είχαν έλλειμμα και τόλμης και διορατικότητας». Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, μίλησε για βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα και η οποία εκτός από οικονομική, είναι πάνω απ/ όλα είναι βαθιά πολιτική και κοινωνική και ζήτησε ισχυροποίηση των θεσμών και προσαρμογή στην εποχή.

«Μία εποχή που απαιτεί σύγχρονους, ισχυρούς και αποτελεσματικούς δημοκρατικούς θεσμούς, ικανούς να υπηρετήσουν την εθνική Στρατηγική, τη Δημοκρατία και τους Πολίτες. Θεσμούς που εδραιώνουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Θεσμούς που αποδυναμώνουν τη φαυλοκρατία και τη γραφειοκρατία και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Πολίτευμα και τη συμμετοχή τους στα κοινά» είπε χαρακτηριστικά.

Θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο για την αναθεώρηση, υποστήριξε ότι ένα πρώτο βήμα της εθνικής πορείας προς το μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, είναι ο ορισμός της Βουλής, μετά τον Ιούνιο του 2013, ως Αναθεωρητικής.

Ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, καθώς ήταν η πρώτη συνεδρίαση και θα απαιτηθούν πολλές συζητήσεις, υπό τον επικεφαλής κ. Δ. Αβραμόπουλο (πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης) και αρκετές ώρες επεξεργασίας των προτάσεων της Ν.Δ., αλλά υπογράμμισε ότι η προσπάθειά τους δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της την εθνική φροντίδα για την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη, την αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου στην απονομή της Δικαιοσύνης, κ.α., ενώ αναφέρθηκε με νόημα στον όρο Νέα Μεταπολίτευση που χρησιμοποιεί από την πρώτη στιγμή της προεδρίας του.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες. Κρινόμαστε όλοι από το βαθμό της εθνικής μας ευθύνης, μπροστά σε μια προσπάθεια συλλογική, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση, να ισχυροποιήσουμε και πάλι την οικονομία και τη χώρα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς στο τέλος της εισήγησής του και συνέχισε: «να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια νέα, αξιόπιστη, με κύρος και θεσμικά ισχυρή Νέα Ελλάδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.