Το κρύο στέλνει τις αρκούδες για ύπνο

Στην ώρα τους φαίνεται ότι θα κοιμηθούν εφέτος οι αρκούδες. Ηδη ορισμένες, κυρίως θηλυκές, παρά τη ζέστη, έχουν αποσυρθεί στις φωλιές τους. Το ψύχος όμως, το οποίο αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα τις στείλει σίγουρα για ύπνο. Οπως λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» κ. Γ. Μερτζάνης, «βρίσκουμε ενδείξεις κινητικότητας ορισμένων αρκούδων». Τα θηλυκά, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να έχουν κοιμηθεί ή ετοιμάζουν τον χώρο της φωλιάς για τον χειμέριο ύπνο.

Στην ώρα τους φαίνεται ότι θα κοιμηθούν εφέτος οι αρκούδες. Ηδη ορισμένες, κυρίως θηλυκές, παρά τη ζέστη, έχουν αποσυρθεί στις φωλιές τους. Το ψύχος όμως, το οποίο αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα τις στείλει σίγουρα για ύπνο. Οπως λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» κ. Γ. Μερτζάνης, «βρίσκουμε ενδείξεις κινητικότητας ορισμένων αρκούδων». Τα θηλυκά, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να έχουν κοιμηθεί ή ετοιμάζουν τον χώρο της φωλιάς για τον χειμέριο ύπνο. «Ομως η χιονόπτωση και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία αναμένεται από την Παρασκευή, θα είναι ένα έναυσμα για να επιταχύνουν τη διαδικασία. Αλλωστε είναι μέσα Δεκέμβρη, περίοδος κατά την οποία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, αρχίζουν να κοιμούνται οι καφέ αρκούδες της Ελλάδας» αναφέρει ο κ. Μερτζάνης.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα (χλωρίδα, πανίδα) της χώρας, αν και δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον. Ηδη υπάρχουν μεμονωμένες παρατηρήσεις επιστημόνων για τις μεταβολές στις συνήθειες διαφόρων ειδών. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Πελοπόννησο ολοένα και συχνότερα διαχειμάζουν διάφορα πτηνά, όπως χελιδόνια και πελαργοί, καθώς οι χειμώνες είναι πλέον πιο ήπιοι. Ερπετά δεν πέφτουν σε χειμέρια νάρκη, τα έντομα δεν πεθαίνουν και τα πουλιά βρίσκουν άφθονη τροφή και δεν χρειάζεται να μεταναστεύσουν.

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν σημαντικά και τη βιολογία των ζώων, κυρίως των ερπετών και των αμφίβιων. Ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες μέσα στον χειμώνα μπορεί να ξυπνήσουν φίδια και σαύρες από τον χειμέριο ύπνο και να διαταράξουν το βιολογικό τους ρολόι.

Οσο για τα μεταναστευτικά πουλιά, κάθε χρόνο επιστρέφουν στην Ελλάδα ολοένα και λιγότερα, καθώς καταπονούνται και πεθαίνουν στο πέρασμα της Σαχάρας. Η έρημος εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη διαρκώς επεκτείνεται και το ταξίδι τους γίνεται πιο επίπονο, καθώς μεγαλώνουν οι εκτάσεις που πρέπει να διασχίσουν χωρίς στάση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.