Εάν δεν υπήρχαν, απλωμένα στο τεράστιο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου τα κουραμπιεδάκια, τα τρουφάκια, τα μελομακάρονα και τα σοκολατάκια, σε χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα, κεράσματα από τις εορτάζουσες κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Αννα Νταλάρα, τίποτα το χαρμόσυνο δεν προέκυψε από την σημαντικότερη ίσως συνεδρίαση που έγινε τους τελευταίους μήνες, αφού σ΄αυτήν παρουσιάσθηκαν τρία σημαντικά νομοσχέδια. Αυτό που ρυθμίζει τον αναπτυξιακό νόμο ( έναν χρόνο τον περιμέναμε», σχολίασαν οι περισσότεροι υπουργοί), τις εργασιακές σχέσεις με το μεγάλο συμμάζεμα στις ΔΕΚΟ, και βεβαίως το φορολογικό: «Για τον αναπτυξιακό νόμο χρειάζονται 19 αποφάσεις και ένα προεδρικό διάταγμα», είπε σε κάποια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης για να εισπράξει αμέσως την απάντηση του πάντα ετοιμόλογου Δ. Ρέππα: «και φυσικά χρήματα»!
Ήταν ίσως η μοναδική στιγμή που σχηματίσθηκε στα χείλη των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κάποιο χαμόγελο. Κατά τα άλλα σ΄όλη τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία απουσίαζαν για υπηρεσιακούς λόγους οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Νικητιάδης επικράτησε προβληματισμός και σύγχυση. Σύγχυση με τους πολλούς αριθμούς που παρουσιάσθηκαν για το φορολογικό νομοσχέδιο, σύγχυση για το πως θα γίνουν οι μειώσεις στους μισθούς στις ΔΕΚΟ και κυρίως από ποιο ποσό θα αρχίσει τα haircut αυτών των μειώσεων. Ήταν για τους μη μυημένους τόσο δύσκολα όλα αυτά που συζητούνταν που σε κάποια στιγμή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Οθωνας, βγήκε για λίγο έξω για να κάνει ένα τηλεφώνημα και έλεγε: «Θα πρέπει να πάω και πάλι μέσα. Θέλω να προλάβω τις απαντήσεις που θα δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Έγιναν τόσες πολλές ερωτήσεις για διευκρινιστικές απαντήσεις, που μάλλον από τις απαντήσεις θα κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει». Και πριν προλάβει να εισέλθει και πάλι στην αίθουσα και ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο ακόμα συνεδρίαζε, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου ότι κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο (που ακόμα συζητείτο) στο Υπουργικό Συμβούλιο με την προσθήκες ότι «τη Δευτέρα, πάει στην αρμόδια επιτροπή και την Τρίτη ψηφίζεται στην ολομέλεια…».
Μετά τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών, δηλαδή της κυρίας Λούκα Κατσέλη, του κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άρχισαν οι τοποθετήσεις των υπόλοπων υπουργών, που ζητούσαν διευκρινίσεις.
Ο κ. Α. Λοβέρδος για παράδειγμα ζήτησε από την κυρία Κατσέλη διευκρινίσεις εάν στο νοομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, τροποποιεί και τη νομοθεσία που ισχύει για τις διαιτησίες, γιατί, όπως είπε, εάν δεν την τροποποιεί τινάζει το όλο θέμα στον αέρα.
Ο κ. Σωκ. Ξυνίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη νέα αύξηση στο φόρο για τα τσιγάρα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε να προστατευθεί η ελληνική καπνοβιομηχανία: «Εύχομαι να κάνω λάθος», είπε σε κάποια στιγμή αλλά με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων θα πληγεί η ελληνική καπνοβιομηχανία και ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Παπακωνσνταντίνου.
Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θέλησε, όπως είπε, να θίξει δύο σημαντικά ζητήματα. Ζήτησε πρώτον να υπάρξει, στο εργασιακό νομοσχέδιο κατοχύρωση της εργασιακής τους θέσεις των ατόμων με μεγάλη ηλικία και, δεύτερον, να υπάρξει κλιμακούμενη μείωση των μισθών (και όχι ένα γενικό ποσοστό) ανάλογα με το ύψος των αμοιβών: «δεν μπορεί να πηγαίνει οριζόντια για όλους», παρατήρησε.
Ο κ. Π. Μπεγλίτης εξέφρασε την απορία του γιατί οι προσλήψεις των 700 ατόμων, μέσω ΑΣΕΠ στην Αγροτική Τράπεζα, δεν θα πάνε στην Αγροτική Τράπεζα και θα πάνε τελικά στο ΙΚΑ. Θέλησε να υπάρξει πρόνοια για μετατάξεις υπαλλήλων και προς τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες, λέγοντας ότι διαχειρίζονται προγράμματα 850 εκατ. ευρώ.
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση ο νέος αναπτυξιακός νόμος και τι αυτός ακριβώς προβλέπει. Αυτό είναι το στοίχημα, είπε και ζήτησε να στραφεί το ενδιαφέρον στην ανάπτυξη.
Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη προκάλεσε ένταση με τις ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. ορισμένοι (ανάμεσά τους και ο κ. Χρυσοχοϊδης) παρατήρησαν ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, «άρα, θα κάνουμε μία τρύπα στο νερό», όπως της είπαν χαρακτηριστικά. Η υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε εξηγήσεις, λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν πριν από δύο μήνες και συνεπώς δεν υπάρχει θέμα με τον πληθωρισμό. Υπήρξαν και νέες αντιρρήσεις, για τις εξηγήσεις που έγιναν, πλην όμως δεν δόθηκε συνέχεια στο ζήτημα.
Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης έθεσε θέμα επικοινωνιακής πολιτικής στην προώθηση των νομοθετημάτων, αλλά και των κυβερνητικών πράξεων, πλην όμως δεν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, αφού ο Πρωθυπουργός του είπε: «Να μην ανοίξουμε τώρα αυτό το θέμα». Ο κ. Παπανδρέου παρακάλεσε μάλιστα και τους υπόλοιπους υπουργούς να μην αναφερθούν στο θέμα της επικοινωνιακής πολιτικής λέγοντας ότι θα τους απασχολήσει σε μία άλλη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Δεύτερη φορά που δημιουργήθηκε κάποια ένταση ήταν όταν ο κ. Χρυσοχοϊδης συμπεριέλαβε στην εισήγησή του για τον αναπτυξιακό νόμο και την Κορινθία ως προέκταση της Αττικής. Ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω όταν κάτι αφορά την Κορινθία, του εξήγησε ότι η Κορινθία δεν ήταν ποτέ προέκταση της Αττικής, λέγοντας ότι μπορεί να ήταν η Βοιωτία. Η συζήτηση έκλεισε όμως όταν επενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και είπε: Ο,τι και να κάνετε το Λουτράκι και οι Άγιοι Θόδωροι ανήκουν σε εμάς», Κανείς δεν θέλησε να απαντήσει. Δεν ήταν άλλωστε και η ατμόσφαιρα που επικρατούσε για τέτοιου είδους απαντήσεις. Αφού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίσθηκαν μέσα σε 2 ώρες, πλαφόν 4000 ευρώ στους μισθούς των ΔΕΚΟ, μειώσεις 10% σε αμοιβές άνω των 1800 ευρώ για την ΑΤΕ, αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5% και πολλά άλλα μέτρα, που ορισμένοι έσπευσαν να τα ονομάσουν «χριστουγεννιάτικη καταιγίδα μέτρων».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ