Μπακογιάννη – Ρεν «Χρειαζόμαστε ένα φθηνότερο ευρώ στις διεθνείς αγορές»

Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη διάσταση μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών του νότου της ευρωζώνης

Την εξέταση της προοπτικής να υπάρξει ένα πιο φθηνό ευρώ, υποστήριξε στον κοινοτικό επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, με τον οποίο συναντήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη διάσταση μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών του νότου της ευρωζώνης.

«Χρειαζόμαστε ένα φθηνότερο Ευρώ στις διεθνείς αγορές»

τόνισε η κυρία Μπακογιάννη και συμπλήρωσε πως «στο πνεύμα του ευρωπαϊκού συμβιβασμού, ο νότος να προσφέρει περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και ο βοράς ένα φθηνότερο ευρώ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Μπακογιάννη στο μηχανισμό των διαρθρωτικών ταμείων που χρηματοδοτούν το ΕΣΠΑ και ανέφερε πως πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία και κυρίως οι ελληνικές επιχειρήσεις να πάρουν τα χρήματα από τους κοινοτικούς πόρους που δικαιούται η Ελλάδα.

Ένα άλλο θέμα που έθεσε η κυρία Μπακογιάννη, ήταν να αλλάξει η σχέση ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα και δημοσίου στην πορεία προσαρμογής. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2010 ακολουθεί τον εύκολο δρόμο βάζοντας το μεγάλο βάρος στον ιδιωτικό τομέα μέσα από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και μικρότερο βάρος στις δαπάνες και συμπλήρωσε πως με την κυβερνητική πολιτική η σχέση είναι 2/3 στα έσοδα μέσα από νέους φόρους και το 1/3 στην περικοπή δαπανών. Στο σημείο αυτό, είπε ότι πιστεύει το αντίθετο και υπογράμμισε με έμφαση πως «η αγορά δεν αντέχει νέους φόρους και καινούργιες επιβαρύνσεις».

Στο θέμα της επιμήκυνσης του χρέους η κυρία Μπακογιάννη μίλησε για θετική εξέλιξη, αλλά διευκρίνισε πως «θα είναι δώρο άδωρον αν αυτή συνοδευτεί από επιτόκια που θα αγγίζουν το 6%» και συμπλήρωσε ότι «με επιτόκια που θα επιβαρύνουν τη δημοσιονομική θέση της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν τα αντέχει η ελληνική οικονομία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.