Προχθές το βράδυ το γαλλογερμανικό κανάλι ΑRΤΕ παρουσίασε ωριαίο ντοκυμαντέρ για την ελληνική κρίση στο οποίο πρωταγωνιστούν και παρουσιάζουν τις απόψεις τους ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η γαλλίδα ομόλογός του κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της ΕΚΤ κ. ΖανΚλοντ Τρισέ και ο επικεφαλής του Εurogroup κ. ΖανΚλοντ Γιούνκερ. Η κυρία Λαγκάρντ αποκάλυψε στον δημοσιογράφο κ. Ζαν Κατρεμέρ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γνώριζαν και συζητούσαν από καιρό τα προβλήματα της Ελλάδας και μάλιστα είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση Καραμανλή ότι πρέπει να λάβει μέτρα ήδη από το καλοκαίρι του 2007.
***
Η κυρία Λαγκάρντ θυμάται μπροστά στην κάμερα ότι είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2009 και ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου τής έγραψε πρόχειρα σε ένα χαρτί τα μέτρα που επρόκειτο να λάβει η τότε κυβέρνηση, ανάμεσα στα οποία ήταν και η αύξηση φόρων στα ποτά και στα τσιγάρα. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» θυμάται η κυρία Λαγκάρντ τον εαυτό της να σκέφτεται ενώ έβλεπε τον κ. Παπαθανασίου να γράφει τα μέτρα στο χαρτί.
***
O κ. Παπαθανασίου, όταν ενημερώθηκε χθες για τα λεγόμενα της κυρίας Λαγκάρντ, είπε σε παρέα βουλευτών: «Συναντηθήκαμε τυχαία με τη Λαγκάρντ στον “Αστέρα” της Βουλιαγμένης, τον Μάιο του 2009, στη σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Τι ήθελε, δηλαδή; Να έχω μαζί μου τα ντοσιέ για να την ενημερώσω;» . Μπορεί να έχει δίκιο ο πρώην υπουργός για το κουβάλημα των ντοσιέ, αλλά εξίσου σωστό είναι ότι η ελληνική οικονομία για να σωθεί χρειαζόταν κάτι πολύ περισσότερο από μια αύξηση του φόρου στον καπνό. Αλλά ο κ. Καραμανλής έτρεμε την πλειοψηφία του ενός βουλευτή και το μόνο που σκεφτόταν ήταν εκλογές για να σηκωθεί να φύγει.
***
Απολύσεις στη Ρηγίλλης, όπως άλλωστε θα γίνουν σε όλες τις… ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Οι επιτελείς του κ. Αντ. Σαμαρά, με πρώτο και καλύτερο τον αθεράπευτα κομματικοδίαιτο διευθυντή του κόμματος κ. Αθ. Σκορδά, έχουν πάρει το τσεκούρι και με μεγάλη δόση κοινωνικής αναισθησίας κόβουν τα κεφάλια όσων αμείβονται με τον χαμηλότερο μισθό. Συμπέρασμα; Στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχουν φλομώσει την κοινή γνώμη με ανοησίες περί μνημονίου που υποτίθεται ότι καταστρέφει την ανάπτυξη, αλλά στη δική τους «επιχείρηση» τηρούν το μνημόνιο κατά γράμμα. Αυτοί λοιπόν είναι εκείνοι που θα κληθούν να σώσουν τη χώρα αν σκοντάψει το ΠαΣοΚ; Καημένη Ελλάδα.
***
Δυστυχώς κόπηκαν οι πολλές μαγκιές της κυρίας Λούκας Κατσέλη (στο σκίτσο) απέναντι στην τρόικα. Οπως όλα δείχνουν, ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Σερβάς Ντερούζ μπορεί να είναι γλυκός και χαμογελαστός αλλά τα είπε χύμα προχθές στην υπουργό Απασχόλησης και η συνέχεια θα είναι ανάλογη. Υποτίθεται ότι ως χθες οι Ευρωπαίοι δεν είχαν στείλει τις τελικές παρατηρήσεις τους στην Αθήνα, αλλά μαθαίνω αρμοδίως ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα επικρατήσουν κατά κράτος και εκείνο που αναζητείται είναι κάποια περίπλοκη διατύπωση στον νόμο για να σωθούν τα προσχήματα.
***
Η Λούκα βέβαια τόλμησε να υψώσει ανάστημα και μπράβο της, αλλά έκανε για μία ακόμη φορά το γνωστό λάθος. Οπως λένε κάποιοι φίλοι της, νομίζει ότι είναι υπουργός της Γαλλίας και φέρεται αναλόγως στους ξένους, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
***
Στην πολύπαθη χώρα μας δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα ευτράπελα, ακόμη και όταν τα θέματα είναι σοβαρά. Κατ΄ αρχάς είναι κοινό μυστικό ότι οι εταιρείες που πίεζαν για την ξεκάθαρη υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων έχουν καλομάθει με τους μισθούς πείνας που προσφέρουν στους υπαλλήλους των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια και θέλουν να εισαγάγουν το «βαλκανικό μοντέλο» και στην Ελλάδα.
***
Το «καλό» όμως είναι ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρώτη επιχείρηση που θα εγκαινιάσει το σπάσιμο των κλαδικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους από επιχειρησιακές θα είναι μια κρατική τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα. Με δάκρυα στα μάτια ο διοικητής κ. Θ. Πανταλάκης και η υποδιοικητής κυρία Ντίνα Λάζαρη στο πλαίσιο της αναγκαστικής αναδιάρθρωσης θα κόψουν από τους υπαλλήλους 10% από τις αμοιβές τους και μάλιστα χωρίς να τους ρωτήσουν. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για «επιχειρησιακή σύμβαση» (όπου βάσει του σχετικού ορισμού οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται τις αμοιβές τους με την ιδιοκτησία της επιχείρησης…) αλλά για κανονικό κρατικό τσεκούρι. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση…
ΑΡ ΡΗΟΤΟ/ΒΕΝ ΜΑRGΟΤ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ