Από το Χαλάνδρι στη… Χαλανδρίτσα!

Ως και στην κωμόπολη... Χαλανδρίτσα της Αχαΐας έφθασε η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκειμένου να βρεθεί μια νέα γιάφκα ένοπλης οργάνωσης ύστερα από τη σύλληψη των Κωνσταντίνου Σακκά, Αλέξανδρου Μητρούσια, Γιώργου Καραγιαννίδη,Χρήστου Πολίτη, Δημήτρη Μιχαήλ και της Στυλιανής Αντωνίου το προηγούμενο Σάββατο. Η ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στη Χαλανδρίτσα ύστερα από παρακολουθήσεις των υπόπτων και τον εντοπισμό των διασυνδέσεών τους στην Πάτρα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ...

Ως και στην κωμόπολη… Χαλανδρίτσα της Αχαΐας έφθασε η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκειμένου να βρεθεί μια νέα γιάφκα ένοπλης οργάνωσης ύστερα από τη σύλληψη των Κωνσταντίνου Σακκά, Αλέξανδρου Μητρούσια, Γιώργου Καραγιαννίδη,Χρήστου Πολίτη, Δημήτρη Μιχαήλ και της Στυλιανής Αντωνίου το προηγούμενο Σάββατο. Η ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στη Χαλανδρίτσα ύστερα από παρακολουθήσεις των υπόπτων και τον εντοπισμό των διασυνδέσεών τους στην Πάτρα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν χθες το βράδυ ότι πιθανόν η ομάδα των έξι συλληφθέντων είναι ένας από τους βασικούς «πυρήνες» της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που είχε ορισμένες φορές αυτόνομη δράση και άλλες φορές συνεργαζόταν με άλλες υποομάδες της ίδιας οργάνωσης. Μάλιστα από ανάλυση των βίντεο δημόσιων και ιδιωτικών καμερών οι αξιωματικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο δύο από τους έξι συλληφθέντες να έδωσαν «παρών» στις βομβιστικές επιθέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης στις 9 Ιανουαρίου 2010 στην πλατεία Συντάγματος, στις 28 Δεκεμβρίου 2009 στην Εθνική Ασφαλιστική στη λεωφόρο Συγγρού (όπου συμμετείχαν ακόμη πέντε-έξι άτομα), αλλά και στην αποστολή των 14 παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων την 1η Νοεμβρίου 2010. Σχετικά πορίσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες από τα αρμόδια εγκληματολογικά εργαστήρια.

Την ίδια ώρα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εστιάζει το ενδιαφέρον της στην εκμετάλλευση των περίπου 25 πλαστών ταυτοτήτων που έχουν βρεθεί σε κατασχεθείσα φορητή ηλεκτρονική μνήμη αλλά και στην ενδελεχή εξέταση 15 ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν εντοπιστεί και κατασχέθηκαν σε καταλύματα των υπόπτων, οι οποίοι ως τώρα δεν έχουν ερευνηθεί. Ωστόσο παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι κανένα από τα περίπου 20 όπλα που κατασχέθηκαν προσφάτως στις τέσσερις γιάφκες δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια και δεν έχει σχέση με το οπλοστάσιο της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών». Χθες ανακοινώθηκε ότι και τα τρία όπλα που είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα στο Αγρίνιο ήταν «καθαρά».

Οι επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πραγματοποίησαν τα τελευταία 24ωρα μυστική έρευνα σε τρία σπίτια στο κέντρο της Πάτρας και σε μία αγροτική κατοικία στην κωμόπολη της Χαλανδρίτσας- σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την αχαϊκή πρωτεύουσα. Ανήκαν σε δύο άνδρες ηλικίας 38 και 27 ετών και σε μία γυναίκα (δεν αποσαφηνίζεται στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητάς της), οι οποίοι είχαν συναντηθεί στις 28 Νοεμβρίου 2010 με τον Αλέξανδρο Μητρούσια. Ο 37χρονος ήταν ένας από τους 472 συλληφθέντες στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1995 και θεωρείται από τους πλέον δραστήριους αντιεξουσιαστές με παρουσία στην Αθήνα και στην Πάτρα. Παρουσία στον αντιεξουσιαστικό χώρο είχαν και δύο άλλοι από τους υπόπτους. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην έρευνα στην αγροτική κατοικία της Χαλανδρίτσας γιατί θεωρήθηκε «ιδανική κρυψώνα» για οπλισμό. Ομως δεν βρέθηκε οτιδήποτε. Μάλιστα σε κοντινό σημείο βρέθηκε μια αποξηραμένη μικροφυτεία χασίς, όμως θεωρήθηκε άσχετη με τα ζητούμενα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο οι αξιωματικοί θεωρούν τον εντοπισμό των συγκεκριμένων υπόπτων από την αχαϊκή πρωτεύουσα «ιδιαίτερης σημασίας».

Μία άλλη παράμετρος της έρευνας είναι ο πλήρης προσδιορισμός του ρόλου που είχαν οι έξι συλληφθέντες στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ή σε άλλη ένοπλη οργάνωση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με βάση τις τωρινές φωτογραφίες των συλληφθέντων εξετάζουν πάλι τα βίντεο από προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Στην επίθεση τον προηγούμενο Ιανουάριο στην πλατεία Συντάγματος φαίνονται δύο άτομα που έχουν τον ίδιο σωματότυπο να διασχίζουν τη λεωφόρο Αμαλίας και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ερευνά το ενδεχόμενο να είναι δύο από τους συλληφθέντες. Σε βίντεο από κάμερες που βρίσκονται πίσω από το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Δεκέμβριο του 2009 καταγράφονται οι κινήσεις επτά-οκτώ ατόμων χωρίς κράνη που φαίνεται να συμμετείχαν στη συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση. Και εκεί ερευνάται η εμπλοκή δύο από τους συλληφθέντες.

Τα δέματα-βόμβες
Από προηγούμενη έρευνα στα γραφεία ταχυμεταφορών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην αποστολή των 14 δεμάτων βομβών συμμετείχαν τέσσερα «ζευγάρια» μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Το ένα εξ αυτών ήταν- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- οι συλληφθέντες Παναγιώτης Αργυρού και Γεράσιμος Τσάκαλος. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα ζητήσουν νέο κύκλο καταθέσεων από τους μάρτυρες της αποστολής των δεμάτων προκειμένου να αναγνωρίσουν ή όχι στις τωρινές φωτογραφίες κάποιους από τους αποστολείς των βομβών στα πρόσωπα ορισμένων από τους έξι συλληφθέντες. Πάντως χθες το βράδυ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαιναν ότι «κατά τη διάρκεια της περίπου 20ήμερης παρακολούθησης των υπόπτων δεν εντοπίστηκε καμιά επαφή τους με τους υπόλοιπους τέσσερις καταζητούμενους μέλη της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς”. Και αυτό ενισχύει την άποψή μας για έναν σχετικά ανεξάρτητο “πυρήνα” της ίδιας οργάνωσης». Ακόμη ερευνώνται για άλλη μία φορά τα ταξίδια που είχαν κάνει- όπως προκύπτει από καταγραφές κλήσεων αλλά και από αποκόμματα αεροπορικών εισιτηρίων που εντοπίστηκαν σε σπίτια- σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Ολλανδία ορισμένοι από τους συλληφθέντες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο στην Ιταλία και στην Ισπανία να είχαν επαφές με μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων που σχετίζονταν με αποστολές δεμάτων-βομβών.

Τυπική, χωρίς απαντήσεις, η απολογία των δύο από τους έξι

Οι κατηγορούμενοι ως μέλη μη κατονομαζόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης Κ. Σακκάς και Αλ. Μητρούσιας

«Η συνεχής καθημερινή διόγκωση της δικογραφίας με νέα έγγραφα εκθέσεων μεταβάλλει διαρκώς τα δεδομένα των κατηγοριών και των στοιχείων επί των οποίων καλούμαι να απολογηθώ». Τα παραπάνω υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, οι Αλέξανδρος Μητρούσιας και Κωνσταντίνος Σακκάς ενώπιον της 31ης τακτικής ανακρίτριας, οι δύο δηλαδή από τους έξι κατηγορουμένους που φέρονται ως μέλη οργάνωσης η οποία προς το παρόν δεν κατονομάζεται. Οι ισχυρισμοί των Μητρούσια και Σακκά καταδεικνύουν και τις σημερινές δικαστικές εξελίξεις για τους «έξι». Ενας φάκελος, περίπου 100 σελίδων, με επιβαρυντικά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται και υποκλαπείσες από την ΕΥΠ συνομιλίες κατηγορουμένων, έφθασε στις δικαστικές αρχές. Ο φάκελος οδήγησε την Εισαγγελία να προσθέσει ένα ακόμη κακούργημα στη λίστα των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι έξι κατηγορούμενοι. Πρόκειται για άλλη μία παράβαση του γνωστού ως «αντιτρομοκρατικού νόμου». Σύμφωνα με πληροφορίες, το τέταρτο κατά σειρά κακούργημα βασίζεται στα σήμερα διαβιβασθέντα στις δικαστικές αρχές νέα στοιχεία.

Οι τέσσερις από τους έξι κατηγορουμένους, οι Γιώργος Καραγιαννίδης, Στυλιανή Αντωνίου, Χρήστος Πολίτης και Δημήτρης Μιχαήλ, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από τον ανακριτή για την προσεχή Πέμπτη. Αντίθετα, οι Μητρούσιας και Σακκάς απολογήθηκαν τυπικά, αρνούμενοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ανακριτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.