Τα τρία σενάρια του 2011

Καθώς το 2010 πλησιάζει στην δύση του, αναλυτές, οικονομολόγοι και επενδυτές, εκτιμούν πως βρισκόμαστε πλέον σε ένα νέο κόσμο, με αποτέλεσμα μία ουσιαστικότερη διεθνής συνεργασία να αποτελεί και τον μόνο τρόπο για να επανέλθουν τα πράγματα και πάλι σε τάξη.

Καθώς το 2010 πλησιάζει στην δύση του, αναλυτές, οικονομολόγοι και επενδυτές, εκτιμούν πως βρισκόμαστε πλέον σε ένα νέο κόσμο, με αποτέλεσμα μία ουσιαστικότερη διεθνής συνεργασία να αποτελεί και τον μόνο τρόπο για να επανέλθουν τα πράγματα και πάλι σε τάξη. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα ποικίλα συμφέροντα των διαφόρων χωρών, το παραπάνω, όπως λέγεται θα αποτελέσει μία μάλλον μακροχρόνια διαδικασία, με πολλά όπως αναφέρεται μικρά ενδιάμεσα βήματα.

Η νέα κατάσταση είναι ιδιαίτερα εμφανής π.χ. στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Δεν πέρασε π.χ. πολύς καιρός από τότε που υπήρχε μια σαφής διάκριση μεταξύ των ομόλογων των χωρών του ΟΟΣΑ και των αναδυόμενων αγορών (που αποκαλούνταν και υψηλού κινδύνου!), Αλλά τώρα, με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη να εντείνετε, αυτή η διάκριση έχει γίνει ήδη δυσδιάκριτη. Σε αυτό το πλαίσιο οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές αρχίζουν να σχεδιάζουν τα σενάρια τους για την νέα χρονιά και οποία θα αποτελέσουν και το μπούσουλα για τις επενδύσεις κατά το νέο έτος.

Η ING π.χ. προχώρησε ήδη στην κατάρτιση τριών σεναρίων: Στο βασικό της, στο οποίο δίδεται πιθανότητα 60%, το 2011 θα αποτελέσει ένα έτος μεικτής οικονομικής συγκυρίας, κατά το οποίο οι αναδυόμενες αγορές θα εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη και οι αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι σε θέση να αποφεύγουν ένα δεύτερο κύμα ύφεσης.

Στο πρώτο αυτό σενάριο λοιπόν, οι μετοχές θα σημειώσουν κέρδη 8%-12% κατά μέσο όρο παγκοσμίως, τα κέρδη στις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος θα κυμανθούν στο 2%-5%, ενώ η άνοδος στα εμπορεύματα και το real estate θα κυμανθεί στο 9%-14%.

Το δεύτερο σενάριο, ενσωματώνει τον πτωτικό κίνδυνο, καθώς αναφέρεται μια πιθανότητα 25% για το ενδεχόμενο μίας δεύτερης ύφεσης στην οικονομία. Στο σενάριο αυτό οι μετοχές θα υποχωρήσουν 15% κατά μέσο όρο παγκοσμίως, τα κέρδη στις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος θα ανέβουν στο 7%, ενώ η πτώση στα εμπορεύματα και το real estate θα φθάσει στο 20%.

Στο τρίτο σενάριο πάλι, στο οποίο δίδεται πιθανότητα 15%, η ισχυρή ανάπτυξη ξεπερνάει τις προσδοκίες. Στο σενάριο αυτό οι μετοχές σημειώνουν κέρδη άνω του 15%, οι τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος σημειώνουν απώλειες άνω του 5%, ενώ η άνοδος στα εμπορεύματα και το real estate ξεπερνά τελικά το 20%.

Τα πράγματα δείχνουν λοιπόν πως το 2011 οι οικονομίες θα επιβραδύνουν με τις αναδυόμενες αγορές να εξακολουθούν να στηρίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Σε αυτό το περιβάλλον, οι μετοχές φαντάζει λογικό να επιτύχουν διψήφιες αποδόσεις με τις αναδυόμενες να υπεραποδίδουν και τις ελληνικές μετοχές να υποαποδίδουν (σημειώνοντας πάντως κέρδη) έναντι των ισχυρών ευρωπαϊκών αγορών.

mantik@tovima.gr

RΕUΤΕRS/ ΚΙΜΙΜΑSΑ ΜΑΥΑΜΑ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.