Επέστρεψε στην ανάπτυξη η Ισλανδία!

Σε τροχιά ανάπτυξης, δύο χρόνια μετά τη συντριβή της από την παγκόσμια οικονομική κρίση, επέστρεψε η Ισλανδία. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση τηςΤζοάνα Σιγκουρνταρντοτίρ(φωτογραφία) ανακοίνωσε χθες ότι το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση. Και μάλιστα με συνταγή ρηξικέλευθη: χωρίς ΔΝΤ, χωρίς διάσωση του τραπεζικού τομέα (αφέθηκε να καταρρεύσει χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογουμένους), με αυστηρούς ελέγχους στο συνάλλαγμα και ...

Στην ανάπτυξη επέστρεψε έπειτα από δύο συναπτά χρόνια συρρίκνωσης η οικονομία της Ισλανδίας. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της μακράν βαρύτερα πληγείσας χώρας από την παγκόσμια οικονομική κρίση, το ισλανδικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους, έπειτα από μείωση 0,3% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η ισλανδική οικονομία περιόρισε τον ρυθμό συρρίκνωσής της στο 1,6% από… 7,5% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο!

Είναι ίσως πρόωρο να υποστηρίξει κάποιος ότι η Ισλανδία, η οποία υπήρξε ένα εκ των πρώτων θυμάτων της χρηματοοικονομικής κρίσης, πέρασε τον κάβο της οικονομικής ύφεσης και μπήκε πάλι στα ήρεμα νερά της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η βελτίωση της εικόνας της χώρας όμως είναι _ θα έλεγε κάποιος _ μαγική… Το γεγονός είναι ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Τζοάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, που εξελέγη το 2009, άφησε τον τραπεζικό τομέα της χώρας να πτωχεύσει, στη συνέχεια εθνικοποίησε και τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir, ενώ αναθεώρησε τη συμφωνία «διάσωσης» της Ισλανδίας με τη χορήγηση πιστώσεων 6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Η Σιγκουρνταρντοτίρ δηλαδή επέλεξε να προστατεύσει τους φορολογούμενους Ισλανδούς από το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο έστησε από μηδενική βάση με ευθύνη της κυβέρνησής της, δίνοντας έμφαση σε αναπτυξιακές πολιτικές και συγκεκριμένα στην τόνωση των εξαγωγών και στην αναθέρμανση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο τρίμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 3,8%. Οι ιδιωτικές επενδύσεις συνέχισαν να μειώνονται (κατά 5,6% το τρίτο τρίμηνο), αλλά οι «εθνικές δαπάνες», όπως τις ονομάζει η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ, αυξήθηκαν κατά 4,2%. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα εμπορικό πλεόνασμα 10,4 δισ. κορονών (περίπου 68 εκατ. ευρώ) για τον μήνα Νοέμβριο. Σημειωτέον ότι η ισλανδική κορόνα έχει ενισχυθεί κατά 12,4% σε σχέση με το δολάριο από τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Η χώρα έχει επιβάλει βεβαίως περιορισμούς στη ροή του συναλλάγματος από τα τέλη του 2008, πριν δηλαδή καταρρεύσει υπό το βάρος της κρίσης η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο του 2008, σχεδόν αμέσως μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, κατέρρευσαν και οι τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας. Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Kaupthing Χρέινταρ Μαρ Ζίγκουρντσον συνελήφθη έπειτα από εισαγγελική εντολή ως ύποπτος για παραποίηση εγγράφων και παραβίαση των κανόνων της αγοράς και οδηγήθηκε στις φυλακές. Η κατάρρευση της Kaupthing ενεργοποίησε ένα ντόμινο που παρέσυρε όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την οικονομία της μικρής νησιωτικής χώρας με τους 320.000 κατοίκους _ προ της κρίσεως, διότι το τελευταίο διάστημα πολλοί Ισλανδοί μετανάστευσαν σε άλλες χώρες, οι περισσότεροι στη γειτονική Νορβηγία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.