«Μόνο με την εφαρμογή κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη». Αυτό υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κύριος Πόλ Τόμσεν μιλώντας σε δείπνο επιχειρηματιών που οργάνωσε στην Αθήνα το Ελληνοαμερικανικό Επιμελήτήριο.
Ο κ. Τόμσεν είπε ότι οι κρίσιμεςδιαρθρωτικές αλλαγέςείναι η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος,η συγκέντρωση των φόρων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ειδικά στοΔημόσιο Τομέα είναι ο έλεγχος των δαπανών παντού και ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και φαρμάκων. Σημείωσε μάλιστα, ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα σύστημα παρακολούθησης των δαπανών, γεγονός που θα βοηθήσει στην ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κύριος Τόμσεν είπε χαρακτηριστικά, «δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το συζητήσαμε εκτενώς με την κυβέρνηση αλλά συμφωνήσαμε ότι σε συνθήκες ύφεσης και πληθωρισμού δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη». Αντιθέτως ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν αναγκαία η μείωση κατά 15% των μισθών στο δημόσιο τομέα που έγινε το 2010 καθώς επρόκειτο για ένα μέτρο άμεσης απόδοσης. Ο κύριος Τόμσεν είπε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας κινείται σύμφωνα με τους στόχους και τόνισε ότι είναι εντυπωσιακή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο. Και όσο βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση, τόσο θα δημιουργηθούν τα περιθώρια για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον.
Σχολιάζοντας δε τις θέσεις που διατύπωσε το πρωί στην Αθήνα ο Νουριέλ Ρουμπίνι, ο κύριος Τόμσεν ήταν κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα είναι και θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης». Σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του, που την παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη προσοχή εκπρόσωποι 80 περίπου επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο δανός τεχνοκράτης είπε ότι το ζητούμενο είναι η υποστήριξη του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελλάδας από τις πολιτικές δυνάμεις και εξέφρασε μάλιστα την «απογοήτευσή» του για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος κάλεσε τους επιχειρηματίες να πιστέψουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα και να το στηρίξουν με τις δυνάμεις τους προβλέποντας ότι το 2011 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον υλοποιηθούν οι κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ, είναι ειλημμένη από το ΔΝΤ και απομένει να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις λεπτομέρειες. Τάχθηκε κατά όποιας αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές και αρχίσουν να «ρολάρουν» οι υποχρεώσεις της» τότε όλα θα ομαλοποιηθούν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ