«Στόχους τρομοκρατών» βλέπουν παντού οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τι κοινό έχουν ένα ορυχείο κοβαλτίου στο Κονγκό, μια φαρμακοβιομηχανία που παρασκευάζει ινσουλίνη στη Δανία, ένα εργαστήριο αντιδότων για δάγκωμα φιδιών στην Αυστραλία και ένας αγωγός φυσικού αερίου στη Σιβηρία. Σε πρώτη ανάγνωση, τίποτα. Και όμως, όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks περιλαμβάνο- νται στη λίστα με τις εκατοντάδες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο «τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να προστατεύσουν από ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα». ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τι κοινό έχουν ένα ορυχείο κοβαλτίου στο Κονγκό, μια φαρμακοβιομηχανία που παρασκευάζει ινσουλίνη στη Δανία, ένα εργαστήριο αντιδότων για δάγκωμα φιδιών στην Αυστραλία και ένας αγωγός φυσικού αερίου στη Σιβηρία. Σε πρώτη ανάγνωση, τίποτα. Και όμως, όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks περιλαμβάνο- νται στη λίστα με τις εκατοντάδες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο «τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να προστατεύσουν από ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα».

Στόχους παντού βλέπουν οι διπλωμάτες των ΗΠΑ. Ο κατάλογος με τις «ευαίσθητες» τοποθεσίες αποτελεί τμήμα των 250.000 διπλωματικών εκθέσεων που απέσπασε η ιστοσελίδα και δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα. Τον Φεβρουάριο του 2009 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο να καταγράψουν τις τοποθεσίες και τις υποδομές που θεωρούν «κρίσιμες» και «των οποίων η απώλεια θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό τη δημόσια υγεία,την οικονομική ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με ειδικούς πρόκειται για τη σημαντικότερη και πλέον αμφιλεγόμενη από άποψη ασφαλείας «διαρροή» στην οποία έχει προβεί το WikiLeaks μέχρι σήμερα. Μεταξύ των πιθανών στόχων περιλαμβάνεται μια φαρμακοβιομηχανία στη Δανία που παρασκευάζει ινσουλίνη, μια εταιρεία παρασκευής αντιδότων για δαγκώματα φιδιών στην Αυστραλία και μια σειρά υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνίας, λιμανιών και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οσον αφορά τη Μέση Ανατολή, στα διπλωματικά τηλεγραφήματα αναφέρεται ότι το Κατάρ μέχρι το 2012 θα αποτελεί τη βασική πηγή εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου και ότι οι εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ της Σαουδικής Αραβίας είναι « το μεγαλύτερο και σημαντικότερο διυλιστήριο πετρελαίου στον κόσμο», το οποίο η Αλ Κάιντα προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατινάξει το 2006. Την ίδια στιγμή ο αγωγός Ναντίμ στη Δυτική Σιβηρία χαρακτηρίζεται «η πιο κρίσιμη εγκατάσταση φυσικού αερίου στον κόσμο».

Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κυβερνήσεις αλλά και ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, καθώς πιστεύεται ότι οι λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται σε αυτές θα δημιουργήσουν μια σειρά εύκολων τρομοκρατικών στόχων. «Αυτό είναι το είδος των πληροφοριών που οι τρομοκράτες θέλουν να γνωρίζουν» προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιν, κατηγορώντας το WikiLeaks για «ανευθυνότητα που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής πράξης».

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Αλντριχ του Πανεπιστημίου του Γουόρικ είπε ότι οι αποκαλύψεις βοηθούν τους τρομοκράτες να βρίσκουν εύκολους στόχους. «Στην ουσία αυτό που λέει στους τρομοκράτες είναι ότι διεξάγουν επιθέσεις κατά χαμηλής αξίας στόχων που φυλάσσονται καλά, ενώ θα μπορούσαν να επιτίθενται κατά μεγάλης αξίας στόχων που δεν φυλάσσονται καλά» υπογράμμισε ο καθηγητής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.