ΛΟΝΔΙΝΟ Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Εδιμβούργου ανακάλυψαν έναν τρόπο «επιδιόρθωσης» του νευρικού συστήματος στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Νature Νeuroscience», βρήκαν πώς μπορούν να βοηθήσουν τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου να αναγεννήσουν το προστατευτικό περίβλημα μυελίνης των νευρώνων, το οποίο καταστρέφεται στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στο περίβλημα μυελίνης που προστατεύει τους νευρώνες. Ποσοστό της τάξεως του 85% των ασθενών πάσχει από σκλήρυνση που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Σε αυτή τη μορφή της ασθένειας εμφανίζεται κατά περιόδους μια αυτο-αποκατάσταση του περιβλήματος μυελίνης των νευρώνων.
Ποσοστό της τάξεως του 10% των ασθενών διαγιγνώσκεται με μια προοδευτική μορφή σκλήρυνσης, στην οποία δεν παρατηρούνται υφέσεις. Παράλληλα κάποιοι ασθενείς με τη μορφή της ασθένειας που έχει εξάρσεις και υφέσεις εμφανίζουν κάποια στιγμή δευτερογενή προοδευτική σκλήρυνση, με αποτέλεσμα η επιδείνωση της κατάστασής τους να είναι συνεχής, χωρίς διαλείμματα.
Η νέα μελέτη προσφέρει ελπίδα για όλους τους ασθενείς με σκλήρυνση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έπειτα από πειράματα σε αρουραίους ένα μονοπάτι στον εγκέφαλο, το οποίο ενθαρρύνει τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου να αναγεννήσουν τις κατεστραμμένες νευρικές ίνες που έχουν χάσει το περίβλημα της μυελίνης. Είδαν επίσης ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν τον μηχανισμό των βλαστικών κυττάρων ώστε να τα κάνουν να αναγεννήσουν την πολύτιμη μυελίνη.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με βάση τα καινούργια ευρήματα θα αναπτύξουν φάρμακα που θα οδηγούν σε αποκατάσταση της μυελίνης στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Σημειώνουν πάντως ότι θα παρέλθει μεγάλο διάστημα προτού αυτά τα αποτελέσματα μεταφραστούν σε θεραπείες για τον άνθρωπο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Ρόμπιν Φράνκλιν, διευθυντής του Κέντρου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και την Αποκατάσταση της Μυελίνης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, «ανακαλύψαμε έναν τρόπο με τον οποίο τα ίδια τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες της μυελίνης στη σκλήρυνση κατά πλάκας, ανοίγοντας τον δρόμο της αναγεννητικής ιατρικής για αυτή τη σοβαρή νόσο».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ