Στις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές που συντελούνται στη χώρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε άθλο τη μείωση του ελλείμματος κατά 5%, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όλα όσα έγιναν το 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών.
«Ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Χρειάζεται να γίνουν πολλά, αλλά όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, οι επιτυχίες μας αναγνωρίζονται» υπογράμμισε.
Μάλιστα, ο κ Παπανδρέου τόνισε ότι η προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης των προσοπαθειών που γίνονται.
Την υποστήριξή του απέναντι στον ελληνικό λαό, και την κατανόησή του για τα σκληρά μέτρα λιτότητας εξέφρασε ο Διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν κατά την εισήγησή του στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Στρος Καν, τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι απαραίτητα, ενώ τόνισε πως η «αποδοχή» των μέτρων από τον ελληνικό λαό, μέσω των πρόσφατων αυτοδιοικτηικών εκλογών, είναι «κάτι στο οποίο προσέβλεπαν όλοι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια του λόγου του ο Διευθυντής του ΔΝΤ, τόνισε ότι «το σημαντικό είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης. Χωρίς ανάπτυξη δε θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χώρας. Το 2010 και το2011 θα μείνουν στη μνήμη των πολιτών ως κακά χρόνια αλλά χρόνια που εδραίωσαν το μέλλον της χώρας». Ο κ. Στρος Καν πρόσθεσε πως το σύστημα προώθησης εμπορίου έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει , ενώ συμπλήρωσε ότι «τα όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες, είναι μία εγγύηση αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά».
Ο κ. Στρος Καν εξέφρασε τη θέση ότι το 2012 θα είναι το «πρώτο έτος θετικής ανάπτυξης», ενώ πρόσθεσε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι «πολύ καλά, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα».
«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση της Ιστορίας είναι, να γίνουν οι αλλαγές με σωστό και δίκαιο τρόπο», είπε οπ Διευθυντής του ΔΝΤ . «Όλοι πρέπει ν ασυμμετάσχουν στις προσπάθειες, αλλάοι πιο πλούσιοι πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η προστασία των χαμηλόμισθων πρέπει να συνεχιστεί,
Για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο Ντομινίκ Στρος Καν, τόνισεότι«πρέπει να μειωθεί, όχι μόνο γιατί παρέχει πόρους. Το πιο σημαντικό είναι ότι το σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο».
Κλείνοντας, ο Διευθυντήςτου ΔΝΤ, επαίνεσε την κυβέρνηση ΠαΣοΚ, ενώ τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική υποστήριξη από τον ελληνικό λαό και από όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι πολιτική μάχη μεταξύ κομμάτων . Εδώ, διακυβέβεται το μέλλον της Ελλάδος, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη όλα τα κόμματα».
«Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού»
Με γιατρό παραλλήλισε το ΔΝΤ ο Γενικός Διευθυντής του, ενώ παραδέχτηκε «πολλοί πιστεύουν ότι στο ΔΝΤ είμαστε οι ‘κακοί’».
«Πηγαίνουμε σε μια χώρα για να ρυθμίσουμε προβλήματα. Δεν είμαστε εμείς η ρίζα των προβλημάτων. Παρέχουμε συμβουλές και πόρους, ενώ προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο επίλυσης προβλημάτων», συνέχισε ενώ πρόσθεσε «όσο συντομότερα φύγουμε και πετάξετε με δικά σας φτερά τόσο το καλύτερο».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ