Ολι Ρεν Το Ιανουάριο οι τελικές ρυθμίσεις για την επιμήκυνση – Κλείνει οριστικά το πρόβλημα με τα Greek Statistics

«Oι συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής (Eurostat) και των ελληνικών στατιστικών αρχών σχετικά με την αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 έχουν ολοκληρωθεί», σύμφωνα με τον κο Ρεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι στις αρχές του 2011, και κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι «τεχνικές εκκρεμότητες» που θα επιτρέψουν στην ΕΕ και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν τον χρόνο απόσβεσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. Αυτό ανέφεραν χθες από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες παράλληλα εκτιμούσαν ότι παρά τις «δυσκολίες» που κατά καιρούς προβάλλει, η γερμανική κυβέρνηση θα τηρήσει την υπογραφή της υπέρ της επιμήκυνσης των ελληνικών δανείων.

Ερωτηθείς άλλωστε χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin, ο Επίτροπος κ. Ολι Ρεν υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι οι χρόνοι ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι ανάγκη να εναρμονιστούν και πως ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει σύντομα το ζήτημα αυτό για την Ελλάδα. «Αυτό θα γίνει σύντομα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της», δήλωσε ο κ. Όλι Ρεν.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την κατάσταση στην Ιρλανδία, ο Επίτροπος τόνισε ότι η πραγματική οικονομία της χώρας ανακάμπτει, καθώς καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών και μια νέα ώθηση στων ιδιωτικό τομέα. «Είμαι σίγουρος ότι ο έξυπνος, ανταγωνιστικός και πεισματάρης λαός της Ιρλανδίας, καθώς και οι προοπτικές της χώρας για ανάκαμψη θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να επιστρέψει σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Οκ. Όλι Ρεν τόνισε επίσηςότι το επόμενο «τεστ κοπώσεως» των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριου του 2011 και πρόσθεσε ότι η εμπειρία των προηγούμενων τεστ έδειξε ότι θα πρέπει αυτή τη φορά να αξιολογηθεί και η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα. Τα νέα τεστ αντοχής για τις τράπεζες θα βασίζονται στη νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο, ανέφερε ο Φιλανδός Επίτροπος.

Κλείνει τέλος κάθε συζήτηση για το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού ο Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ι. Α. Τσουκαλά. Με ερώτηση που είχε καταθέσει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητούσε στοιχεία για τους συμπληρωματικούς ελέγχους που πραγματοποιούσε η Eurostat και οι ελληνικές στατιστικές αρχές σχετικά με το ύψος του ελληνικού ελλείμματος και χρέους για το έτος 2009, καθώς και για τις επιπτώσεις τυχόν αναθεώρησης του ελλείμματος στους προϋπολογισμούς των ετών 2010 και 2011, αλλά και στην εκτέλεση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον κο Ρεν «οι συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής (Eurostat) και των ελληνικών στατιστικών αρχών σχετικά με την αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 έχουν ολοκληρωθεί». Η Επιτροπή (Eurostat) δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία σχετικά με το δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 15 Νοεμβρίου 2010.

Ο Επίτροπος, στην απάντησή του τονίζει ότι «η Eurostat αίρει την επιφύλαξη σχετικά με τα ελληνικά δεδομένα που εξέφρασε τον Απρίλιο του 2010. Η Eurostat και η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχουν εξετάσει όλα τα ζητήματα που επισημαίνονται στην τελευταία επιφύλαξη κατά τη διάρκεια μιας σειράς μεθοδολογικών επισκέψεων στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος». Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, οι οικονομικές προβλέψεις που ανακοίνωσε η Ευρ. Επιτροπή για την ελληνική οικονομία τον Νοέμβριο του 2010 έχουν λάβει υπόψη όλα τα αναθεωρημένα στοιχεία του 2009 και συνεπώς δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Σε συμπληρωματική ερώτηση του κου Τσουκαλά σχετικά με το συνολικό ύψος των χρεών των ελληνικών νοσοκομείων και την κατανομή του στις χρονικές περιόδους από το 2007 έως και το 2010, ο κος Ρεν απάντησε ότι οι εκκρεμείς οφειλές νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, με βάση την έκθεση της επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας για τα χρέη των νοσοκομείων ήταν: 3,3 δις ευρώ στα τέλη του 2009, 5,1 δις ευρώ στα τέλη του 2008 και 4,8 δις ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε: «Ο κος Ρεν δηλώνει πλέον ικανοποιημένος από τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Είναι θετικό το ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να συμφωνήσει με την Eurostat για το ύψος του ελλείμματος. Θα πρέπει επίσης να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ακριβή χρέη των νοσοκομείων αλλά και εξηγήσεις για το ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα αυτό. Τα χρέη προς τα νοσοκομεία ήταν 4,8 δις στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009 και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε πληρωμές 1,2 δις στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009. Αυτή τη στιγμή τα χρέη προς τα νοσοκομεία, παρά, ή μάλλον εξαιτίας των προσπαθειών της Κυβέρνησης, φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τα 7,5 δις ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι 200 εκατομμύρια ευρώ συσσωρεύονται κάθε μήνα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.