Ένα άγνωστο ως σήμερα είδος βακτηρίου, ικανό να τρέφεται με σκουριά, ανακαλύφθηκε να σιγοτρώει το ναυάγιο του Τιτανικού, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού. Το ασυνήθιστο μικρόβιο πήρε τo όνομα Halomonas titanicae, δηλαδή αλομονάδα του Τιτανικού.
Το H.titanicae είναι ένα από τα δεκάδες είδη μικροβίων -βακτήρια και μύκητες- που αποδομούν το σιδερένιο σκελετό του «αβύθιστου» υπερωκεάνιου.
«Το 1995 προέβλεπα ότι ο Τιτανικός θα διατηρούνταν για ακόμα 30 χρόνια» σχολίασε η Δρ Ενριέτα Μαν του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά. «Νομίζω όμως ότι τώρα καταρρέει πολύ ταχύτερα από ό,τι τότε. Θα είναι ευχάριστο αν απομένουν 15 με 20 χρόνια. Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα εκτός από ένας λεκές σκουριάς» συνέχισε.
Σε συνεργασία με συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Κέντρο Επιστημών του Οντάριο, η Δρ Μαν εξέτασε δείγματα σκουριάς που συνέλεξε το 1991 το ρωσικό ρομποτικό βαθυσκάφος Mir-2.
Αναλύοντας το γενετικό υλικό που υπήρχε στα δείγματα, οι ερευνητές αναγνώρισαν 27 είδη βακτηρίων, ανάμεσά τους το νέο είδος της οικογένειας Halomonadaceae.
Τα βακτήρια που τρώνε το οξείδιο του σιδήρου συγκεντρώνονται πάνω σε μικροσκοπικές οπές που δίνουν στη σκουριά μια πορώδη υφή και τη μετατρέπουν τελικά σε λεπτόκοκκη σκόνη. «Είναι μια φυσική διαδικασία που ανακυκλώνει τον σίδηρο και τον επιτρέπει στη φύση» εξηγεί η Δρ. Μαν.
Όπως φαίνεται, τα βακτήρια θα βρίσκονται στα μισά του δείπνου τους το 2012, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού έξω από τη Νέα Γη του Καναδά.
Η ανακάλυψη του Halomonas titanicae θα παρουσιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου στο International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ