«Σφήνα» Κατάρ στη Hochtief

Το Εμιράτο επενδύει 400 εκατ. ευρώ στη γερμανική εταιρεία, δυσκολεύοντας την ισπανική ACS να πετύχει επιθετική εξαγορά

Η μεγαλύτερη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Hochtief AG ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε να πωλήσει μερίδιο 9,1% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ αντί 400 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία περιπλέκει την προσπάθεια της ισπανικής κατασκευαστικής ACS, που είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της Hochtief (με μερίδιο που αγγίζει το 30%) να απορροφήσει παρά τη θέλησή της τη γερμανική εταιρεία αντί 2,7 δισ. ευρώ.

Η Hochtief ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα εκδώσει νέες μετοχές τις οποίες θα πωλήσει στην Qatar Holding LLC στην τιμή των 57,114 ευρώ εκάστη, πολύ κοντά στην τρέχουσα τιμή της μετοχής στην αγορά της Φραγκφούρτης. Η γερμανική εταιρεία, η οποία κατασκεύασε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα Αττικής και μετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσής του, εξήγησε ότι συμφώνησε με την κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ «για να ενισχύσει την υπάρχουσα συνεργασία των δύο πλευρών και για να αναζητήσει νέους τομείς για στρατηγική συνεργασία».

Οι επενδυτές πανηγύρισαν την προοπτική πώλησης μεριδίου της Hochtief στους Καταριανούς. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ενισχυόταν κατά 2,7% σήμερα το πρωί στην αγορά της Φραγκφούρτης έχοντας φθάσει στα 62,74 ευρώ σε μια συνεδρίαση με σαφώς πτωτικές τάσεις. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη επένδυση που επιχειρεί το Κατάρ στη Γερμανία – το fund του Εμιράτου κατέχει από πέρυσι μερίδιο 17% στη Volkswagen και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει την ευαρέσκειά της για τη συμφωνία αυτή καλωσορίζοντας με τα θερμότερα λόγια τα επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ στη Γερμανία.

Σε τηλεγράφημά του το Associated Press αναφέρει ότι η συμφωνία της Hochtief με την κυβέρνηση του Κατάρ αφ’ ενός θα περιορίσει το μερίδιο της μεγαλομετόχου ACS στη γερμανική εταιρεία και ενδεχομένως θα ενισχύσει τις αντιστάσεις της Hochtief στην προσπάθειά της να αποτρέψει την επιθετική εξαγορά της από την ισπανική. Διότι η Hochtief απορρίπτει την προοπτική απορρόφησής της από την ACS υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή δεν προσθέτει αξία στα χαρτοφυλάκια των μετόχων της. Επίσης, η προοπτική πραγματοποίησης οικονομιών κλίμακας στην ενοποιημένη εταιρεία που θα προκύψει, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες εκατοντάδων εργαζομένων στη Hochtief στους δρόμους του Βερολίνου, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ACS ελέγχεται από τον ισπανό επιχειρηματία Φλορεντίνο Πέρες, που είναι πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.