Είναι «εξαιρετικά πιθανόν» να αποφασίσει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας, τόνισε χθες ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.
«Είναι εξαιρετικά πιθανόν», ήταν η απάντηση του Μπερνάνκι στην ερώτηση που του απεύθυνε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS σχετικά με την πιθανότητα η Fed να μεταγγίσει στο χρηματοοικονομικό σύστημα περισσότερη βοήθεια από τα 600 δισ. που προβλέπεται να διαθέσει στο διάστημα Νοεμβρίου-Ιουνίου.
«Αυτό θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό. Και τέλος, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η οικονομία», τόνισε ο ίδιος.
Η συνέντευξη του Μπερνάνκι είχε βιντεοσκοπηθεί την Τρίτη, πριν την ανακοίνωση των μηνιαίων στατιστικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, που κατέγραφαν μία άνοδο του σχετικού δείκτη στο 9,8% για τον Νοέμβριο, έναντι 9,6% το προηγούμενο
τρίμηνο.
Ο Μπερνάνκι εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυσκολιες στον τομέα της εργασίας.
«Η ανεργία βρίσκεται στα ίδια επίπεδο που ήταν στα μέσα του 2009 οπόταν η οικονομία είχε αρχίσει να ανακτά την ανάπτυξή της. Συνεπώς το θέμα αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Και όπως φαίνεται με τους παρόντες ρυθμούς θα απαιτηθούν πολλά χρόνια έως ότου ο δείκτης της ανεργίας επιστρέψει σε κανονικώτερα επίπεδα», τόνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τις ανισότητες, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την «πιο αρνητική εξέλιξη» που έχει λάβει το φαινόμενο για τις ΗΠΑ και μίλησε επίσης για την εργασία.
«Εάν είσθε διπλωματούχος παν/μιου, η ανεργία ανέρχεται στο 5%. Εάν είσθε απόφοιτος λυκείου, αυτή αυξάνεται στο 10%, ή και περισσότερο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτό μας οδηγεί σε μία κοινωνία ανισοτήτων και μία κοινωνία που στερείται της συνοχής που όλοι μας θα επιθυμούσαμε», δήλωσε ο Μπερνάνκι.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη του δολαρίου από το χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων έναντι του γιεν.
Το δολάριο των ΗΠΑ ανατιμήθηκε έναντι 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα διεθνώς, εν όψει των προβλέψεων για μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας.
Ο δείκτης του δολαρίου παρουσίασε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Μάιο, καθώς κυριάρχησε η αισιοδοξία ότι το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από την Fed, θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Το δολάριο των ΗΠΑ ανατιμήθηκε στα 82,84 γιέν στις 11:03 π.μ. στο Τόκιο από 82,53 γιέν που ήταν στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Νοεμβρίου.
Αντίθετα, τα δολάρια Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας υποχώρησαν για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι κεντρικές τράπεζες και των δύο χωρών του νότιου Ειρηνικού θα κρατήσουν τα επιτόκιά τους αμετάβλητα κατά την συνεδρίασή τους μέσα στην εβδομάδα.