Η νέα στρατηγική, η απελευθέρωση της αγοράς και οι ανανεώσιμες πηγές

Η εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα, που θα καθορίσει σημαντικούς άξονες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τουλάχιστον ως το 2013, έχει σημαντική επιρροή και στον τομέα της ενέργειας, τόσο στον εγχώριο κλάδο όσο και στο διεθνές περιβάλλον της χώρας μας. Τόσο το μνημόνιο όσο και η ενεργειακή διπλωματία που είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή ανοίγουν τον δρόμο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς ...

Η εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα, που θα καθορίσει σημαντικούς άξονες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τουλάχιστον ως το 2013, έχει σημαντική επιρροή και στον τομέα της ενέργειας, τόσο στον εγχώριο κλάδο όσο και στο διεθνές περιβάλλον της χώρας μας.

Τόσο το μνημόνιο όσο και η ενεργειακή διπλωματία που είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή ανοίγουν τον δρόμο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών πηγών, όπως οι λιγνίτες και οι υδρογονάνθρακες, αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που επιτέλους θα δώσουν υπολογίσιμο ρόλο στη χώρα μας στην αλυσίδα των μεγάλων ενεργειακών συμφωνιών και συνδέσεων.

Στο μνημόνιο, για όσους δεν το γνωρίζουν, υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση για την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών, αλλά και υποχρέωση για αύξηση των κρατικών εσόδων από εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές και άρα να μειωθεί το έλλειμμα.

Συνεπώς η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου έχει ενώπιόν της τη μέγιστη ευκαιρία να χαράξει μια νέα, μόνιμη και βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική που θα προωθεί την ανάπτυξη μέσω εγχώριων και ξένων επενδύσεων και θα σφραγίζει τη ρυθμιστική παρουσία της Ελλάδας στη γύρω περιοχή.

Η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού με παράλληλη προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων είναι η βασική υποχρέωση που θα υλοποιηθεί υποχρεωτικά. Θα προβλέπει πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες και στα υδροηλεκτρικά, κάτι που ήδη γίνεται στο φυσικό αέριο και μάλιστα με το καθεστώς να ξεκαθαρίζει οριστικά μέσα στο επόμενο τετράμηνο! Οποιος βιαστεί θα κερδίσει και αυτό η κυβέρνηση οφείλει να το γνωρίζει. Η επόμενη κίνηση είναι η ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας ΑΠΕ, αφού η χώρα μας ήδη διαθέτει παραγωγική υποδομή σε ηλιακά, θερμικά και φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ υπάρχουν δυνατότητες και στα αιολικά. Αλλά και στις θερμοηλεκτρικές μονάδες οι ιδιώτες διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία και υποδομή η οποία θα είναι κρίμα να μείνει αναξιοποίητη.

Αλλος βασικός στόχος στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της ΕΕ για το 20-20-20 είναι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης που πρέπει να γίνει χωρίς δογματισμούς, αφού η ανανεώσιμη ενέργεια είναι καθαρή και ποιοτική αλλά δεν είναι φθηνή. Ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι σύντομα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα είναι ρυθμιζόμενα από το Δημόσιο αλλά αυτορρυθμιζόμενα και δεν πρέπει να ακριβύνουν υπερβολικά.

Τελευταία, αλλά όχι έσχατη υποχρέωση της κυβέρνησης οι μεγάλες διεθνείς διασυνδέσεις στο φυσικό αέριο: με τον αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας, με την υποθαλάσσια σύνδεση προς Ιταλία, με τη διεύρυνση της διασύνδεσης προς Τουρκία- Αζερμπαϊτζάν, με την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της συμφωνίας με τους Ρώσους.

Στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν για να αυξήσουν τον πλούτο της χώρας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.