Υπό διωγμόν η ιστοσελίδα WikiLeaks, «εν κινδύνω» δηλώνει ο ιδρυτής της

ΛΟΝΔΙΝΟ Μάχη επιβίωσης δίνει η ιστοσελίδα WikiLeaks την ώρα που ο καταζητούμενος ιδρυτής της, ο Τζούλιαν Ασάνζ, «αγνώστου διαμονής», δήλωνε χθες ότι «μια υπερδύναμη θέλει να με δολοφονήσει». Παλεύοντας «από σέρβερ σε σέρβερ», οι συνεργάτες του ενοχλητικού Αυστραλού ο οποίος επιμένει να δημοσιοποιεί κάθε είδους αρχεία επιχειρούν να αποκρούσουν τις αλλεπάλληλες συντονισμένες επιθέσεις από κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Εντάλματα σύλληψης, διακοπή διαδικτυακών παροχών, ακόμη και απειλές κατά της ζωής του συμπληρώνουν το παζλ μιας υπόθεσης που εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κυβερνοπόλεμο που ξέσπασε ποτέ στην ιστορία του Διαδικτύου.

ΛΟΝΔΙΝΟ Μάχη επιβίωσης δίνει η ιστοσελίδα WikiLeaks την ώρα που ο καταζητούμενος ιδρυτής της, ο Τζούλιαν Ασάνζ, «αγνώστου διαμονής», δήλωνε χθες ότι «μια υπερδύναμη θέλει να με δολοφονήσει».

Παλεύοντας «από σέρβερ σε σέρβερ», οι συνεργάτες του ενοχλητικού Αυστραλού ο οποίος επιμένει να δημοσιοποιεί κάθε είδους αρχεία επιχειρούν να αποκρούσουν τις αλλεπάλληλες συντονισμένες επιθέσεις από κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Εντάλματα σύλληψης, διακοπή διαδικτυακών παροχών, ακόμη και απειλές κατά της ζωής του συμπληρώνουν το παζλ μιας υπόθεσης που εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κυβερνοπόλεμο που ξέσπασε ποτέ στην ιστορία του Διαδικτύου.

Σε online συνέντευξη που παραχώρησε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας της εφημερίδας «Τhe Guardian» ο Ασάνζ δήλωσε ότι κινδυνεύει, «φωτογραφίζοντας» ως πηγή των απειλών τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι απειλές κατά της ζωής μας είναι γνωστές στο κοινό. Παίρνουμε ωστόσο τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα στον βαθμό που μπορούμε, δεδομένου ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια υπερδύναμη» έγραψε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Ο πιο διάσημος πλέον φυγάς του κόσμου καταζητείται από την Ιnterpol για μια μυστηριώδη υπόθεση βιασμού, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει «σκευωρία». Η WikiLeaks υφίσταται ασφυκτική διαδικτυακή πολιορκία, αφού ο ένας μετά τον άλλον οι διακομιστές διακόπτουν την παροχή υπηρεσιών προς την περιβόητη ιστοσελίδα. «Οι τελευταίες επιθέσεις είναι έργο κάποιας κυβέρνησης» κατήγγειλε ο δικηγόρος της WikiLeaks Μαρκ Στίβενς, χωρίς όμως να κατονομάσει ποιας χώρας. «Επίτηδες χρησιμοποιούμε παρόχους σε συγκεκριμένες χώρες, προκειμένου, αν μας καταδιώξουν, να καταδείξουμε το έλλειμμα ελευθερίας του λόγουσε αυτές τις χώρες» δήλωσε ο Ασάνζ.

Τελευταίο καταφύγιο της ιστοσελίδας ήταν η ελβετική διεύθυνση WikiLeaks.ch, η οποία ελέγχεται από δύο εταιρείες, μία εκ των οποίων βρίσκεται στη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση πολύ γρήγορα απαγόρευσε τη λειτουργία του WikiLeaks σε διακομιστές που βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος και ο υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν δήλωσε ότι ο διαδικτυακός τόπος «παραβιάζει τη μυστικότητα των διπλωματικών σχέσεων και εκθέτει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που προστατεύονται από το διπλωματικό απόρρητο».

Ο Ασάνζ ωστόσο δεν το βάζει κάτω: « Η Ιστορία θα νικήσει.Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Θα επιβιώσουμε; Αυτό εξαρτάται από εσάς» είπε απευθυνόμενος στους αναγνώστες του «Guardian».

Παράλληλα η ιστοσελίδα προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων από έναν τεράστιο όγκο περίπου 240.000 εκθέσεων αμερικανών διπλωματών που υπηρετούν σε όλες τις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ. Μια έκθεση από την πρεσβεία στη Ρώμη καταγράφει φήμες ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δωροδόκησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να πετύχει σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, «ο Μπερλουσκόνι και το περιβάλλον του ωφελούνται προσωπικά και πλουσιοπάροχα από πολλές από τις ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ Ιταλίας και Ρωσίας» . Πηγή ήταν «ο γεωργιανός πρεσβευτής στη Ρώμη που πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει υποσχεθεί στον Μπερλουσκόνι ποσοστό επί των κερδών από τους πετρελαιαγωγούς που εκμεταλλεύεται η Gazprom σε συνεργασία με την ΕΝΙ». Ωστόσο ο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Απεκαλύφθη «χρυσή βαλίτσα»
Εντυπωσιακή είναι η αποκάλυψη ότι ο αφγανός αντιπρόεδρος Αχμάντ Ζία Μασούντ είχε ανακριθεί πριν από έναν χρόνο από τις τελωνειακές αρχές του Ντουμπάι επειδή «πέταξε» στο εμιράτο με μια βαλίτσα που περιείχε 52 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Ωστόσο αφέθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του χωρίς να εξηγήσει από πού προέρχονταν τα χρήματα. Εικάζεται ότι μπορεί να πρόκειται για ποσά από ξέπλυμα παράνομων κερδών από το λαθρεμπόριο ηρωίνης. Σε άλλη έκθεση αποκαλύπτεται ότι ο αμερικανικός στρατός χρέωνε «έξοδα διαχείρισης 15%» στα εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν διεθνώς για τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.