Βιοποικιλότητα, κλιματική αλλαγή και άνθρωπος

O όρος «βιοποικιλότητα» εκφράζει την ποικιλία των ζωντανών οργανισμών στη βιόσφαιρά μας και μερικές φορές ως δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει την κατάσταση του περιβάλλοντος, ειδικά ύστερα από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η βιοποικιλότητα εξαρτάται άμεσα από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, καθώς επίσης και από την κλιματική αλλαγή, η οποία θεωρείται αποτέλεσμα των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Δύο χαρακτηριστικές ειδήσεις ...

O όρος «βιοποικιλότητα» εκφράζει την ποικιλία των ζωντανών οργανισμών στη βιόσφαιρά μας και μερικές φορές ως δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει την κατάσταση του περιβάλλοντος, ειδικά ύστερα από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η βιοποικιλότητα εξαρτάται άμεσα από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, καθώς επίσης και από την κλιματική αλλαγή, η οποία θεωρείται αποτέλεσμα των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Δύο χαρακτηριστικές ειδήσεις που ίσως να πέρασαν απαρατήρητες τις τελευταίες ημέρες μπορεί να μας δώσουν μια εικόνα της σταδιακής εξαφάνισης μεγάλου μέρους της βιοποικιλότητας κάτω από αυτές τις ανθρωπογενείς πιέσεις.

Η πρώτη είδηση αφορά τη διεθνή σύσκεψη στην Αγία Πετρούπολη για τη σωτηρία της τίγρης, η οποία κινδυνεύει λόγω της λαθροθηρίας αλλά και εξαιτίας της εξαφάνισης των περιοχών όπου κυνηγούν και πολλαπλασιάζονται, λόγω της καταστροφής των δασών από τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος και της αστικοποίησης. Οι επιστήμονες που μελετούν αυτά τα θαυμάσια θηλαστικά πιστεύουν ότι αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όπως είναι η Βόρεια Κίνα και η Μαλαισία, τα ζώα αυτά θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Η δεύτερη είδηση αφορά την ανάπτυξη του στρατού της Νότιας Αφρικής στα μεγάλα προστατευόμενα πάρκα αυτής της χώρας με σκοπό να αποτρέψουν την ολική εξαφάνιση του ρινόκερου που κυνηγιέται ανηλεώς από τους λαθροκυνηγούς.

Δύο ειδήσεις που ίσως να αφήνουν μιαν ακτίδα αισιοδοξίας μέσα στην καταιγίδα της καταστροφής των οικοσυστημάτων και της εξαφάνισης των ειδών στην προσπάθεια του ανθρώπου να υπερεκμεταλλευθεί το περιβάλλον και να μην κληροδοτήσει στην επόμενη γενιά αυτά που δανείστηκε από την προηγούμενη.

Ο κ. Μ. Πετράκης είναι αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.