Οι έξι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους μισθούς και τις συμβάσεις

Να διατηρηθεί το δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα μέλη τους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις και τους μισθούς που θα τεθεί υπόψη της τρόικας, προκειμένου να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη. Διαβάστε ποιες είναι οι έξι βασικές ρυθμίσεις για μισθούς και συμβάσεις.

Να διατηρηθεί το δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα μέλη τους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις και τους μισθούς που θα τεθεί υπόψη της τρόικας, προκειμένου να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του σ/ν που δημοσιεύουν τα Νέα, έξι είναι οι βασικές ρυθμίσεις που προωθούνται για τους μισθούς και τις συμβάσεις.

1) Δεν θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη του Μνημονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις των οποίων τα μέλη δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

2) Έως 12% μειωμένες θα είναι οι αποδοχές έναντι της κλαδικής σύμβασης σε περίπτωση υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης. Παραμένει η βάση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

3) Έως 2 χρόνια θα εκτείνεται η ισχύς των συμβάσεων ειδικών συνθηκών.

4) Οι συμφωνίες για τις μειώσεις μισθών θα κοινοποιούνται στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

5) Προβλέπεται ειδική ρήτρα για την αποφυγή ομαδικών απολύσεων. Όταν θα γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση βάσει του μισθού που ίσχυε πριν τη μείωση των αποδοχών.

6) Συμφωνίες για αποκλίσεις-μειώσεις μισθών θα μπορεί να υπογράφονται και στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 προσώπων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.