Πολικές θερμοκρασίες, που ευθύνονται για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, εξακολουθούν να επικρατούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Δώδεκα άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας στην Πολωνία, όπου η θερμοκρασία έπεσε ακόμα και στους -9 βαθμούς Κελσίου, ενώ το πυκνό χιόνι έχει προκαλέσει χάος στις μεταφορές σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Πολωνίας, τα περισσότερα θύματα είναι άστεγοι. Συνολικά, 30 άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες στην Πολωνία εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Παράλληλα, χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην πόλη Τσεστοκόβα.
Το πυκνό χιόνι και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός έχουν προκαλέσει χάος στις μεταφορές σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ορισμένα αεροδρόμια έκλεισαν, ενώ έχουν επηρεαστεί τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα σε πολλές χώρες.
Στη Γερμανία, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διανυκτέρευση των αστέγων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και λεωφορεία, προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο.
Επίσης, εκατοντάδες Γερμανοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα μέσα σε τρένα, είτε γιατί οι συρμοί είχαν ακινητοποιηθεί είτε γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία.
Στη Βρετανία, το αεροδρόμιο Γκάτγουικ άνοιξε την Παρασκευή, αλλά οι πτήσεις εκτελούνται με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.
Την ίδια ώρα, εκτεταμένες καταστροφές από πλημμύρες αντιμετωπίζουν η Σερβία και η Αλβανία.
Εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Δρίνο και Λιμ, στη Σερβία, περίπου 1.200 κάτοικοι της πόλης Λόζνιτσα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων στο σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, Πρέντραγκ Μάριτς, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα μέλη της αρμόδιας υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, μαζί με κατοίκους της περιοχής, εργάζονταν πυρετωδώς για την ενίσχυση των αναχωμάτων στη Λόζνιτσα.
Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης έχουν πλημμυρίσει, ενώ περίπου 200 μέλη της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, που έχουν μεταβεί στη Λόζνιτσα, τη Λιουμπόβιγια και το Πριγεπόλιε θα παραμείνουν εκεί έως ότου αρχίσει να πέφτει η στάθμη των νερών.
Τέλος, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί από την Πέμπτη το βορειοδυτικό τμήμα της Αλβανίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, περίπου 26.000 στρέμματα γεωργικής γης πλημμύρισαν και έχουν καλυφθεί από νερό, ενώ πάνω από 750 σπίτια έχουν πλημμυρίσει και 1.500 κατοικίες είναι καλυμμένες με μεγάλες ποσότητες νερού.
Σε πολλές περιοχές της πόλης Σκόδρα, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και οι πολίτες χρησιμοποιούν βάρκες για τη μετακίνησή τους.
Με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, όλα τα ξενοδοχεία και τα οικοτροφεία τέθηκαν στη διάθεση των κατοίκων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.