ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τ ην επιθυμία του να εκθέσει δημοσίως τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία εξέφρασε ο ιδρυτής του WikiLeaks, ύστερα από τον σάλο που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα αυτή που ειδικεύεται στις αποκαλύψεις και στις διαρροές. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Τime» ο Τζούλιαν Ασάνζ τόνισε ότι δεν έχει βάλει στο στόχαστρο μόνο τις ΗΠΑ και ζήτησε από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να παραιτηθεί αν όντως είχε διατάξει διπλωμάτες να κατασκοπεύουν.
Ο Ασάνζ έδωσε τη συνέντευξη μέσω του ιντερνετικού προγράμματος βιντεοδιάσκεψης Skype από τη μυστική τοποθεσία στην οποία κρύβεται- και η οποία δεν έχει… διαρρεύσει- ύστερα από το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η Ιντερπόλ. Το ένταλμα αφορά κατηγορίες για βιασμό στη Σουηδία την οποία ο δικηγόρος του απορρίπτει λέγοντας ότι πρόκειται για σπίλωση της υπόληψης του πελάτη του.
Η Κλίντον «πρέπει να παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι ήταν υπεύθυνη για τη διαταγή που έλαβαν αμερικανοί διπλωμάτες να κατασκοπεύουν τις δραστηριότητες του ΟΗΕ,παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ» είπε. Πρώην μέλη του WikiLeaks κατηγορούν τον Ασάνζ ότι έχει μονομανία με τις ΗΠΑ, όμως ο ίδιος απαντά ότι χώρες όπου υπάρχει λιγότερη διαφάνεια, όπως η Κίνα και η Ρωσία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αλλάξουν αν γίνουν «βούκινο» μέσω διαρροών. «Οι πιο κλειστές κοινωνίες έχουν μεγαλύτερο περιθώριο για μεταρρυθμίσεις» είπε και πρόσθεσε: «Η δημοσιογραφία και η πένα μπορούν να πετύχουν αλλαγές, γι΄ αυτό οι κινεζικές αρχές τις φοβούνται τόσο πολύ». Επέκρινε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επειδή στις χώρες αυτές «η πολιτική αλλαγή δεν επιφέρει και οικονομική αλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική αλλαγή δεν φέρνει την αλλαγή». Πρόσθεσε ότι η αποκάλυψη παραβιάσεων και καταχρήσεων μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές σε χώρες και οργανισμούς.
«Εχουν δύο επιλογές:να μεταρρυθμιστούν με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι περήφανοι για τις δραστηριότητές τους και να τις επιδεικνύουν δημοσίως με υπερηφάνεια» ή «να κλειστούν στον εαυτό τους και να “βαλκανοποιηθούν”, με συνέπεια, βεβαίως, να πάψουν να είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο ήταν».