Μουντιάλ 2018 Βολές κατά της FIFA για την επιλογή της

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για το Μουντιάλ 2018 ήταν Ρωσία 9, Ισπανία/Πορτογαλία 7, Ολλανδία/Βέλγιο 4 και Αγγλία 2, ενώ στη δεύτερη ψηφοφορία η υποψηφιότητα της Ρωσίας πήρε 13 ψήφους _ Ισπανία/Πορτογαλία 7, Ολλανδία/Βέλγιο 2_ και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σχόλιο των περισσοτέρων εφημερίδων του διεθνούς Τύπου ήταν ότι η FIFA ψήφισε με γνώμονα την... τσέπη των μελών της και όχι το ποδόσφαιρο _ και μάλλον όχι άδικα.

Η αγγλική υποψηφιότητα για την ανάληψη του Μουντιάλ 2018 γνώρισε πρωτοφανή συντριβή στη διαδικασία ψηφοφορίας των 22 μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, καθώς πήρε μόνο την ψήφο του «δικού της» μέλους (σερ Τζεφ Τόμπσον) στην εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας και του Καμερουνέζου κ. Ισα Χαγιάτου! «Αυτός είναι ο μοναδικός φίλος μας» έγραψε στο οπισθόφυλλό της η αγγλική εφημερίδα «Sun» που είχε τη φωτογραφία του κ. Χαγιάτου και την υποσημείωση ότι ο καμερουνέζος παράγοντας έχει ήδη καταθέσει μήνυση για δυσφήμηση στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετά τις αποκαλύψεις που έκανε στην εκπομπή «Panorama» της περασμένης Δευτέρας.

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για το Μουντιάλ 2018 ήταν Ρωσία 9, Ισπανία/Πορτογαλία 7, Ολλανδία/Βέλγιο 4 και Αγγλία 2, ενώ στη δεύτερη ψηφοφορία η υποψηφιότητα της Ρωσίας πήρε 13 ψήφους _ Ισπανία/Πορτογαλία 7, Ολλανδία/Βέλγιο 2_ και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σχόλιο των περισσοτέρων εφημερίδων του διεθνούς Τύπου ήταν ότι η FIFA ψήφισε με γνώμονα την… τσέπη των μελών της και όχι το ποδόσφαιρο _ και μάλλον όχι άδικα.

Αφενός δικαιώθηκε απόλυτα η πληροφορία που είχε ο άλλοτε γενικός γραμματέας της διεθνούς συνομοσπονδίας κ. Μισέλ Ζεν Ρουφίνεν, ότι οι υποψηφιότητες Ισπανίας/Πορτογαλίας για το 2018 και του Κατάρ για το 2022 έχουν συνεργαστεί και έχουν εξασφαλίσει από επτά ψήφους! Η διαφορά είναι ότι η συνυποψηφιότητα των Ιβήρων δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει άλλες ψήφους, ούτε στον πρώτο γύρο ούτε στον δεύτερο, ενώ το Κατάρ αποδείχθηκε ότι… δούλεψε με μεγαλύτερο βάθος και προοπτική.

Αφετέρου η Αγγλία πλήρωσε τις αποκαλύψεις των βρετανικών ΜΜΕ για χρηματισμό μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, η οποία τιμώρησε «παραδειγματικά, για να δείξουμε ότι δεν συγχωρούνται λάθη σε τέτοιο επίπεδο», όπως είπε ο γενικός γραμματέας της κ. Ζερόμ Βάλκε, τα εμπλεκόμενα μέλη της Αμος Αντάμου και Ρεϊνάλντ Τεμάρι. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους υπόλοιπους να «εμπορευτούν» την ψήφο τους.

Ο πρόεδρος της FIFA κ. Ζεπ Μπλάτερ αναφερόμενος στις ποινές καθαίρεσης που επιβλήθηκαν στους Αντάμου και Τεμάρι για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο δωροδοκίας που (προκάλεσαν και) αποκάλυψαν οι «Times» του Λονδίνου, σημείωσε ότι «είμαι ικανοποιημένος. Οχι χαρούμενος, απλά ικανοποιημένος». Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη φορά που υπήρξαν ανάλογες… εκκαθαρίσεις στα του οίκου της FIFA ήταν το 2007 όταν ο κ. Βάλκε απολυόταν μετά την απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ το οποίο έκρινε ότι είχε πει επανειλημμένως ψέματα στις εταιρείες VISA και MASTERCARD που ενδιαφέρονταν για τη χορηγία του Μουντιάλ. «Δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές» ανέφερε τότε η ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας. Οκτώ μήνες αργότερα ο κ. Βάλκε δήλωνε «ενθουσιασμένος» για την επιστροφή του στη FIFA και στο πλευρό του κ. Μπλάτερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.