Κοιτάσματα πετρελαίου απειλούν με νέα…ανάφλεξη

Την ανακάλυψη νέου πετρελαϊκού κοιτάσματος στα νησιά Φόκλαντ ανακοίνωσε βρετανική εταιρεία, αναζωπυρώνοντας τις παλαιές έριδες της Βρετανίας με την Αργεντινή για την κυριαρχία των νησιών στο Αρχιπέλαγος του Νοτίου Ατλαντικού Ωκεανού - έριδες που έφθασαν μέχρι το ξέσπασμα ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1982 (με νικητές του Βρετανούς ως γνωστόν). Την ανακάλυψη του κοιτάσματος ανακοίνωσε η Desire Petroleum.

Την ανακάλυψη νέου πετρελαϊκού κοιτάσματος στα νησιά Φόκλαντ ανακοίνωσε βρετανική εταιρεία, αναζωπυρώνοντας τις παλαιές έριδες της Βρετανίας με την Αργεντινή για την κυριαρχία των νησιών στο Αρχιπέλαγος του Νοτίου Ατλαντικού Ωκεανού – έριδες που έφθασαν μέχρι το ξέσπασμα ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1982 (με νικητές του Βρετανούς ως γνωστόν). Την ανακάλυψη του κοιτάσματος ανακοίνωσε η Desire Petroleum.

Τον περασμένο Μάιο μια άλλη βρετανική εταιρεία, η Rockhopper, ανακάλυψε πετρελαϊκό κοίτασμα στην ίδια θαλάσσια περιοχή, βορείως των νήσων. Λίγους μήνες πριν από τις ανακοινώσεις, τον περασμένο Φεβρουάριο συγκεκριμένα, η Αργεντινή είχε προσφύγει στα Ηνωμένα Εθνη αμφισβητώντας την βρετανική κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς, ενώ επέβαλε νέους ελέγχους στη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Ζήτησε επίσης – και ουσιαστικά εξασφάλισε – την στήριξη των γειτονικών κρατών της Λατινικής Αμερικής στη διαμάχη της με τους Βρετανούς. Τον περασμένο Μάιο μια άλλη βρετανική εταιρεία, η Rockhopper, ανακάλυψε πετρελαϊκό κοίτασμα στην ίδια θαλάσσια περιοχή, βορείως των νήσων. Λίγους μήνες πριν από τις ανακοινώσεις, τον περασμένο Φεβρουάριο συγκεκριμένα, η Αργεντινή είχε προσφύγει στα Ηνωμένα Εθνη αμφισβητώντας την βρετανική κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς, ενώ επέβαλε νέους ελέγχους στη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Ζήτησε επίσης – και ουσιαστικά εξασφάλισε – την στήριξη των γειτονικών κρατών της Λατινικής Αμερικής στη διαμάχη της με τους Βρετανούς.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανιούσα στις διεθνείς αγορές παρά το ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι σταθερός και οι κίνδυνοι της διολίσθησης πολλών οικονομιών – και ευρωπαϊκών αλλά και της αμερικανικής – στο τέλμα της ύφεσης δεν έχουν εκλείψει. Ομως, οι αγορές πετρελαίου αποτελούν από το 2003 (με αφορμή το δεύτερο Πόλεμο του Περσικού) προνομιακό πεδίο διεξαγωγής κερδοσκοπικών παιγνίων από τους λεγόμενους «θεσμικούς επενδυτές».

Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού είχε διαμορφωθεί το πρωί στα 88,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) είχε διαμορφωθεί στα 90,90 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, από την περίοδο που οι τιμές κατέρρευσαν από το επίπεδο των 150 δολαρίων το βαρέλι συμπαρασυρόμενες από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Τον περασμένο Μάιο μια άλλη βρετανική εταιρεία, η Rockhopper, ανακάλυψε πετρελαϊκό κοίτασμα στην ίδια θαλάσσια περιοχή, βορείως των νήσων. Λίγους μήνες πριν από τις ανακοινώσεις, τον περασμένο Φεβρουάριο συγκεκριμένα, η Αργεντινή είχε προσφύγει στα Ηνωμένα Εθνη αμφισβητώντας την βρετανική κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς, ενώ επέβαλε νέους ελέγχους στη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Ζήτησε επίσης – και ουσιαστικά εξασφάλισε – την στήριξη των γειτονικών κρατών της Λατινικής Αμερικής στη διαμάχη της με τους Βρετανούς.

Η χρεοκοπία της τράπεζας ήταν ένα εμβληματικό γεγονός που σηματοδότησε τα «μεγέθη» και τις συνέπειες της βαθύτερης μεταπολεμικής κρίσης που ξέσπασε στην παγκόσμια οικονομία – συνέπειες που ούτε οι κερδοσκόποι των πετρελαϊκών αγορών μπόρεσαν να παρακάμψουν…

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανιούσα στις διεθνείς αγορές παρά το ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι σταθερός και οι κίνδυνοι της διολίσθησης πολλών οικονομιών – και ευρωπαϊκών αλλά και της αμερικανικής – στο τέλμα της ύφεσης δεν έχουν εκλείψει.

Ομως, οι αγορές πετρελαίου αποτελούν από το 2003 (με αφορμή το δεύτερο Πόλεμο του Περσικού) προνομιακό πεδίο διεξαγωγής κερδοσκοπικών παιγνίων από τους λεγόμενους «θεσμικούς επενδυτές»Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανιούσα στις διεθνείς αγορές παρά το ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι σταθερός και οι κίνδυνοι της διολίσθησης πολλών οικονομιών – και ευρωπαϊκών αλλά και της αμερικανικής – στο τέλμα της ύφεσης δεν έχουν εκλείψει. Ομως, οι αγορές πετρελαίου αποτελούν από το 2003 (με αφορμή το δεύτερο Πόλεμο του Περσικού) προνομιακό πεδίο διεξαγωγής κερδοσκοπικών παιγνίων από τους λεγόμενους «θεσμικούς επενδυτές»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.