Ταινιοθήκη της Ελλάδος Αφιέρωμα στο σουηδικό σινεμά

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες των Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Βίλγκοτ Σιόμαν και Μάι Ζέτερλινγκ. Το αφιέρωμα θα προβληθεί στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Ένα αφιέρωμα στον Σουηδικό Κινηματογράφο παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν φόρο-τιμής σε τρεις μεγάλους Σουηδούς σκηνοθέτες: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Βίλγκοτ Σιόμαν, Μάι Ζέτερλινγκ.

Το αφιέρωμα έχει τίτλο «3×3 Σουηδικός Κινηματογράφος σε 2Κ» και θα παρουσιάσει έξι σπάνιες ταινίες των τριών σκηνοθετών, οι οποίες θα προβληθούν στην υψηλότερη ψηφιακή ανάλυση 2Κ.

Το αφιέρωμα θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις της Ταινιοθήκης στον Κεραμεικό στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Europe’s Finest, την πρώτη διακρατική υπηρεσία «Cinema On Demand» για ψηφιακή κινηματογραφική διανομή σε Ευρωπαϊκούς κινηματογράφους και την εταιρία διανομής Artfree.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Βρέχει Στην Αγάπη Μας (1946), ένα δράμα νεανικού έρωτα και Η Νύχτα των Σαλτιμπάγκων (1953), ένα πρώιμο εξπρεσιονιστικό αριστούργημα του, που άνοιξε το δρόμο για την εδραίωση του σουηδικού κινηματογράφου διεθνώς. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα τσίρκο σε παρακμή, που περιοδεύει στα νότια της Σουηδίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο ταινίες του Βίλγκοτ Σιόμαν: το Είμαι Περίεργη: Κίτρινη (1967) και Είμαι Περίεργη: Μπλε, η ιστορία της Λένα και του Μπόργε. Η νεαρή γυναίκα τριγυρίζει μιλώντας με τον κόσμο για την ισότητα, την κοινωνική πρόνοια, το σοσιαλισμό, την ταξική κοινωνία, τη δημοκρατία και άλλα σημαντικά ζητήματα. Οι δύο ταινίες συνδυάζονται σε μια μεγάλη και περίεργη ματιά γύρω από την κατάσταση της Σουηδίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Επίσης, θα προβληθούν δύο ταινίες της Μάι Ζέτερλινγκ. Θα προβληθούν τα Αγαπημένα Ζευγάρια (1964). Στη διάρκεια του τοκετού, τρεις νεαρές γυναίκες αναπολούν στιγμές από τις πολύ διαφορετικές ζωές τους –την παιδική τους ηλικία, τους έρωτές τους και τις διαψευσμένες προσδοκίες τους. Υποψηφιότητα για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1965.

Ακόμα, θα προβληθούν τα Κορίτσια (1968). Σε αυτήν τη μοντέρνα δραματική ταινία για το γάμο και τις γυναίκες πρωταγωνιστούν μερικές από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του Μπέργκμαν. Η ταινία συμπεριλαμβάνει σκηνές φαντασίας σκηνοθετημένες δεξιοτεχνικά από τη Μάι Ζέττερλινγκ. Πρόκειται για την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία της και ένα βασικό έργο του φεμινιστικού σινεμά, που παρουσιάζει τον εκκεντρικό, συχνά αστείο και πολύ θετικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό των τριών γυναικών.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.