Με την προεδρία της Βουλγαρίας φέρεται να «φλερτάρει» ένας πρώην μυστικός πράκτορας και επιχειρηματίας, η δράση του οποίου έχει αμφισβητηθεί, καθώς είχε βρεθεί στο στόχαστρο για διάφορες εγκληματικές ενέργειες, στις οποίες φέρεται να έχει εμπλοκή.
Πρόκειται για τον Αλεξέι Πετρόφ ή άλλως «Χταπόδι», ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Σόφιας, αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλγαρίας, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, το φθινόπωρο του επόμενου έτους.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, την 1η Ιανουαρίου 2011, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή πρωτοβουλίας για την προώθηση της υποψηφιότητάς του, με συντονιστή τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Σόφιας, Μίλεν Σέμκοφ.
Ο Πετρόφ, ο οποίος είχε τεθεί στο παρελθόν υπό κατ’ οίκον περιορισμό, έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό πολιτική δραστηριότητα.
Στις 16 Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί ότι ο Πετρόφ ξεκινά ανεπίσημα το δικό του «πολιτικό project» και όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, το κίνημα που αναμένεται να συγκροτήσει θα φέρει το όνομα «Κοινωνική Δράση- Ευρωπαϊκή Αντίληψη για μια Οικονομική και Πατριωτική Εναλλακτική».
Το Κίνημα αυτό έχει σχεδιαστεί από τους Ιλιάνα Μπένοφσκα και Τεοντόρ Ντέτσεφ από την Ένωση Οικονομικής Πρωτοβουλιας και την καθηγήτρια Έλκα Τοντόροβα από το Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας της Σόφιας.
Ο ίδιος ο Πετρόφ είχε ανακοινώσει, στις αρχές Νοεμβρίου, ότι σκέφτεται να διεκδικήσει την προεδρία, το φθινόπωρο του 2011.
«Η προεδρική μάχη αξίζει, ειδικά εάν ο (νυν πρωθυπουργός) Μπόικο Μπορίσοφ συμμετέχει σ’ αυτήν», δήλωσε, μόλις την περασμένη Κυριακή ο Πετρόφ.
Ωστόσο, ο κ. Μπορίσοφ έχει μέχρι σήμερα διαψεύσει τις εικασίες περί συμμετοχής του στις προεδρικές εκλογές του 2011.
Κι, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στη Σόφια, εάν τελικά αποφάσιζε να διεκδικήσει την προεδρία, ο κ. Μπορίσοφ θα άφηνε ένα αξίωμα, αυτό του πρωθυπουργού, την εκτελεστική δηλαδή εξουσία, για ένα αξίωμα με μάλλον «συμβολικό» χαρακτήρα.
Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που ζητούν αναθεώρηση του βουλγαρικού Συντάγματος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός του Προέδρου, αν και κάτι τέτοιο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται ως πιθανή εκδοχή.