Το νέο έτος θα φέρει και… ευρωομόλογο

Την έκδοση ευρωομολόγου προανήγγειλε χθες ο επικεφαλής της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Αρχής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Εuropean Financial Stability Facility) Κλάους Ρέγκλινγκ. Η έκδοση θα γίνει τον επόμενο μήνα με στόχο να αντληθούν 5 ως 8 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η αρωγή που θα λάβει η Ιρλανδία. Τα ομόλογα θα έχουν οιονεί μηδενικό ρίσκο- τραπεζίτες δήλωσαν στους «Financial Τimes» ότι η αξιολόγησή τους θα είναι «τριπλό Α»-, ενώ οι αποδόσεις τους αναμένονται από 50 ως 90 μονάδες βάσης υψηλότερες των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων! Αναλυτές προειδοποιούν ότι η διαφορά αυτή ίσως προκαλέσει προβλήματα.

Τελικά η ευρωζώνη θα εκδώσει το ευρωομόλογό της! Έστω κι αν δεν θα είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος θεσμός (η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) η «εκδίδουσα αρχή» του ευρωομολόγου, το γεγονός είναι ότι οι χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης πιστώσεων, θα βρουν τη ρευστότητα που αναζητούν. Το ευρωομόλογο θα το εκδώσει η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility), το κοινό ταμείο δηλαδή που δημιούργησαν τα μέλη της ευρωζώνης για να παρακάμψουν την αδυναμία της ΕΚΤ να εκδώσει ευρωομόλογο. Ο πρόεδρος της Αρχής, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοίνωσε χθες ότι τον επόμενο μήνα θα εκδοθούν ομόλογα με στόχο να αντληθούν από 5 έως 8 δισ. ευρώ και αποκλειστικό σκοπό να χρηματοδοτηθεί η βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία. Άλλωστε, η προσφάτως διασωθείσα χώρα από την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ «δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας, αλλά πρόβλημα ρευστότητας, όπως αυτό που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα», όπως διευκρίνισε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ!

Από τη Σιγκαπούρη, όπου βρισκόταν, ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι τα ομόλογα θα εκδοθούν θα έχουν την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση (τριπλό Α). Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι αποδόσεις των ομολόγων που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Αρχή θα είναι 50 έως 90 μονάδες βάσης υψηλότερες από τις αποδόσεις των ομολόγων που εκδίδει η γερμανική κυβέρνηση. «Μίλησα με περίπου 150 εκπροσώπους των μεγαλυτέρων επενδυτών σε ομόλογα. Εκείνο που αποκόμισα είναι ότι είναι πολύ πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ευρώπη. Πολύ περισσότερο από όσο στις ΗΠΑ, επειδή οι ΗΠΑ έχουν υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Ανησυχούν οι Γερμανοί

Κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων, ωστόσο, θεωρούν ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας στα γερμανικά ομόλογα – από μία άποψη, ήδη η γερμανική αγορά βρίσκεται υπό πίεση. Διότι, όπως ανέφερε στους FT ένας διαχειριστής hedge fund, «γιατί να αγοράσει κανείς γερμανικά ομόλογα, όταν μπορεί να πετύχει υψηλότερες αποδόσεις αγοράζοντας άλλα ανταγωνιστικά ομόλογα ουσιαστικά μηδενικού ρίσκου»; Εξυπακούεται, ότι ακόμη πιο ανταγωνιστικά θα λειτουργήσουν τα ευρωομόλογα της Αρχής και για την Ιταλία, που πρόκειται να εκδώσει τίτλους συνολικής αξίας 338 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και από τα κεφάλαια αυτά τουλάχιστον το ένα τρίτο πρέπει να αντληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η Γαλλία πρόκειται να εκδώσει ομόλογα αξίας 328 δισ. ευρώ το 2011, ενώ η Γερμανία χρειάζεται πιστώσεις 281 δισ. ευρώ και η Ισπανία 157 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή εταιρεία Evolution Securities.

Θύμα… ληστείας η Πορτογαλία

Σύμφωνα με τους FT, τα ευρωοομόλογα της Ευρωπαϊκής Αρχής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την φθηνή χρηματοδότηση και της Πορτογαλίας. Διότι και η κυβέρνηση της Λισαβόνας αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, αφού βλέπει τα spreads των ομολόγων της να εκτινάσσονται στα ύψη και να καθιστούν ασύμφορη τη δανειοδότηση της χώρας από την αγορά. Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες προσπάθησε και χθες να διασκεδάσει τις έντονες φήμες ότι και η χώρα του θα προσφύγει στον τριπλό μηχανισμό ενίσχυσης από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Είπε συγκεκριμένα ότι εκείνο που επιζητεί η χώρα του «δεν είναι η διάσωσή της από τους εταίρους της αλλά η εμπιστοσύνη από τις αγορές».

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση Σόκρατες συνέλεξε από την αγορά 500 εκατ. ευρώ με την έκδοση ετήσιων ομολόγων – προσφορά που καλύφθηκε δυόμιση φορές. Οι Πορτογάλοι πανηγύρισαν την επιτυχία του εγχειρήματος, αλλά η απόδοση των ομολόγων έφθασε το 5,3%! Όπως σημείωσε ο οικονομικός συντάκτης του BBC Ρόμπερτ Πέστον, «πρόκειται για ληστρικό δανεισμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ομόλογο είναι ετήσιο». Οικονομικοί παρατηρητές εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι υπό ανάλογους όρους δεν πρόκειται να συνεχιστεί η έκδοση ομολόγων από την πορτογαλική κυβέρνηση. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι σύντομα η Λισαβόνα θα καταφύγει στο Ταμείο του Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Άλλο ρευστότητα, άλλο φερεγγυότητα»

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δεν ήταν ο μόνος που «ενεπλάκη» χθες σε… ακροβατικές επιχειρηματολογίες περί φερεγγυότητος και εμπιστοσύνης των αγορών. Και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι δύο χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας, όχι όμως και φερεγγυότητας»! Ο γάλλος ευρωτραπεζίτης εξήρε γι’ άλλη μια φορά τις προσπάθειες των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την κρίση και δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση για τη σύσταση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων, στην οποία κατέληξαν την περασμένη Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό που «αναμένεται να ακολουθήσει τα πρότυπα του ΔΝΤ, βάσει των οποίων ο ιδιωτικός τομέας εμπλέκεται σε επιχειρήσεις αναδιαρθρώσεων των χρεών κρατών που αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα φερεγγυότητας και όχι πρόσκαιρης ρευστότητας», όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες. Διότι η αιτία των προβλημάτων ρευστότητας είναι η κλονισμένη φερεγγυότητα των ομολόγων που εκδίδουν οι εν λόγω χώρες – μια διαδικασία που ανεβάζει σε αβάσταχτα ύψη τα επιτόκια δανεισμού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.