«Οχι» με επιφυλάξεις στην απαλλαγή των δικηγορικών αμοιβών από ΦΠΑ

«Ναι μεν, αλλά» ήταν η εισήγηση της κυρίας Ευαγγελίας Νίκα ενώπιον του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές.

«Ναι μεν, αλλά» ήταν η εισήγηση της κυρίας Ευαγγελίας Νίκα ενώπιον του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει ο δικηγόρος κ. Π. Γιαννόπουλος και ζητεί να ακυρωθεί εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών, του περασμένου Ιουνίου, κατά το σκέλος που αναφέρεται στην κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των υπηρεσιών των δικηγόρων και παράλληλα επιβάλλει ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι τόσο η από 24.6.2010 εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών όσο και οι διατάξεις του Ν. 3842/2010, με τις οποίες οι δικηγόροι υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, είναι πολλαπλά αντισυνταγματικές και παράνομες. Η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην αντίθεση του νόμου και της εγκυκλίου στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ακόμη, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι καταστρατηγείται η συνταγματικά προστατευόμενη ισότητα των πολιτικών, καθώς επιβάλλεται ΦΠΑ στους ελεύθερους δικηγόρους, ενώ στους έμμισθους συναδέλφους του (δηλαδή σε αυτούς που εργάζονται με πάγια αντιμισθία σε ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, τράπεζες, ΝΠΔΔ κτλ.) δεν επιβάλλεται, παρά το γεγονός ότι παρέχουν το ίδιο έργο. Ετσι όμως η μη υπαγωγή των δικηγόρων με πάγια αντιμισθία στον ΦΠΑ λειτουργεί υπέρ των οικονομικώς ισχυρών, που έχουν τη δυνατότητα απασχολώντας δικηγόρους με πάγια αντιμισθία να μην καταβάλλουν ΦΠΑ για τις δικηγορικές υπηρεσίες που παρέχουν, προσθέτει ο κ. Γιαννόπουλος.

Η κυρία Νίκα υποστήριξε ότι η προσβαλλόμενη εγκύκλιος είναι ερμηνευτική και στερείται «εκτελεστικού χαρακτήρα». Δηλαδή δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με άλλα λόγια, δεν έχει εκτελεστό χαρακτήρα, καθώς η κατάργηση της απαλλαγής των υπηρεσιών των δικηγόρων από τον ΦΠΑ επήλθε με τον Ν. 3842/2010 που τροποποίησε διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000) και όχι με την εγκύκλιο.

Κατόπιν αυτών η σύμβουλος Επικρατείας εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση του εν λόγω δικηγόρου ως απαράδεκτη, διατυπώνοντας όμως παράλληλα και επιφυλάξεις. Οι επιφυλάξεις έγκειται στο ότι δεν υπάγονται στον ΦΠΑ οι έμμισθοι δικηγόροι σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία μάλιστα δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.