Φήμες για Πορτογαλία, ΙσπανίαΗ ιρλανδική κρίση επεκτείνεται στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης

Το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας απέτυχε να περιορίσει τους φόβους των επενδυτών ότι η κρίση χρέους που πλήττει τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης δεν θα επεκταθεί και στον σκληρό πυρήνα των χωρών του ευρώ, καθώς επιτόκια και CDS κινούνται ανοδικά σε Γερμανία και Γαλλία. Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και το Βέλγιο, στο 1,30 δολάριο το ευρώ.

Το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας απέτυχε να περιορίσει τους φόβους των επενδυτών ότι η κρίση χρέους που πλήττει τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης δεν θα επεκταθεί και στον σκληρό πυρήνα των χωρών του ευρώ, καθώς επιτόκια και CDS κινούνται ανοδικά σε Γερμανία και Γαλλία.

Το κόστος ασφάλισης των γερμανικών ομολόγων (CDS) ανήλθεχθες στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο, ενώ το επιτόκιο στο 10ετές γαλλικό ομόλογο αναφοράς ανήλθε μέχρι το 3,247%, υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου.

Στο Βέλγιο, το spread με τους γερμανικούς τίτλους ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 (193 μονάδες βάσης), ενώ το CDS ανήλθε, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε επίπεδο-ρεκόρ.

Σε επίπεδο-ρεκόρ ανήλθαν τα spreads σε Ιταλία και Ισπανία

Το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας, ύψους 85 δισ. ευρώ, έχει αποτύχει, προς το παρόν τουλάχιστον, να αποτρέψει τη μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και οι επενδυτές αμφιβάλουν για τη θέληση και την ικανότητα των ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών να χρηματοδοτήσουν ανάλογα πακέτα στο μέλλον.

Το κόστος ασφάλισης των ποτρογαλικών, των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, ανήλθε επίσης σε επίπεδο-ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι το πακέτο ευρω-στήριξης των 750 δισ. ευρώ δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Τώρα, που έχουμε τη συμφωνία με την Ιρλανδία, υπάρχει φημολογία για το αν πρέπει να διασώσουμε την Πορτογαλία ή και την Ισπανία μετά απ’ αυτήν», σχολιάζει οικονομολόγος της Rabobank Groep, στην Ολλανδία.

Ισπανία και Πορτογαλία πιθανότατα θα ακολουθήσουν το δρόμο της Ιρλανδίας και η ανικανότητα της Ευρωζώνης να χρηματοδοτήσει μελλοντικά σχέδια διάσωσης ίσως οδηγήσει κάποια από τις 16 χώρες της ζώνης εκτός του ευρώ, εκτιμά ο επικεφαλής του μεγαλύετρπυ, παγκοσμίως, fund ομολόγων, Pimco, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Έτσι, πολλοί επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η «πυρκαγιά» στην Ευρωζώνη.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Societe Generale και Barclays Capital, είναι η αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου ή η αγορά ομολόγων μέσω αυτού.

Ακόμα, η μείωση των επιτοκίων στα πακέτα διάσωσης, η έκδοση ευρω-ομολόγων και η παροχή ρευστότητας στις οικονομίες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.