«Ο Γιώργος δεν μπλοφάρει με τις εκλογές»

Τη βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός είναι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αν αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, μεταφέρουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. «Δεν πρόκειται για μπλόφα,θα προχωρήσει σε εκλογές αν το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα αρνητικό για την κυβέρνηση.Σε μια τέτοια περίπτωση,είναι έτοιμος να προκηρύξει τις εκλογές ακόμη και το ίδιο βράδυ»...

Τη βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός είναι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αν αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, μεταφέρουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. «Δεν πρόκειται για μπλόφα,θα προχωρήσει σε εκλογές αν το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα αρνητικό για την κυβέρνηση.Σε μια τέτοια περίπτωση,είναι έτοιμος να προκηρύξει τις εκλογές ακόμη και το ίδιο βράδυ» επεσήμανε υπουργός μιλώντας χθες στο «Βήμα». Ετσι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ακόμη και ως το τέλος του έτους, σε περίπτωση αποδοκιμαστικού αποτελέσματος την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα των εκλογών και με τους ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη διάρκεια και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, και, όπως ο ίδιος είπε, θέλησε στις συζητήσεις αυτές να τους επισημάνει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθειά της. «Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησα να εκπέμψω, και αυτό έγινε ευπρόσδεκτο από τους άλλους ηγέτες» είπε ο κ. Παπανδρέου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόσφατη άνοδος των spreads, μετά τις δικές του αναφορές σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε όποιες κινήσεις μπορεί να ερμηνευθούν ως ενδείξεις αστάθειας. Κατηγόρησε σε αυτό το πλαίσιο την αξιωματική αντιπολίτευση για διγλωσσία και τόνισε ότι «θα περίμενα αυτό που λέει στο εξωτερικό να το λέει και στο εσωτερικό», ενώ προσέθεσε: «Το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας δεν διαμορφώνεται μόνο από την αντιπολίτευση,αλλά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.Γι΄ αυτό ζήτησα ψήφο ευθύνης από όλους».

Καθώς ξεκινά η τελευταία εβδομάδα προς τις εκλογές, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το διάστημα των αμέσως προσεχών ημερών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε αυτόν τον χρόνο κρίνεται το στοίχημα της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΠαΣοΚ, η οποία ως τη στιγμή που δημοσιεύθηκαν οι τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν αποσυντεθειμένη εν όψει εκλογών.

Εν αναμονή της κάλπης της προσεχούς Κυριακής, στο κυβερνητικό επιτελείο και στα κομματικά γραφεία του ΠαΣοΚ καταστρώνουν όλα τα πιθανά σενάρια βάσει των οποίων θα μπορεί να εξαχθεί γενικότερο πολιτικό συμπέρασμα, το οποίο και θα κρίνει αν πρόκειται να στηθούν πρόωρες κάλπες ή όχι.

Κάποιοι επισημαίνουν ότι αν το ΠαΣοΚ κερδίσει έστω και μία περιφέρεια περισσότερη από τη ΝΔ θα είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί η άποψη για μαζική αποδοκιμασία της κυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πάντως ότι αναλόγως και του τι θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής θα εξαχθούν και τα γενικά πολιτικά συμπεράσματα, ενώ σε ό,τι αφορά τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα υπερκομματικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων περιπλέκουν τα κριτήρια εκτιμήσεων.

Με το μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει η Περιφέρεια Αττικής, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θρυαλλίδα εξελίξεων θα υπάρξει μόνο σε περίπτωση που η ΝΔ εμφανιστεί να έχει την επόμενη Κυριακή σαφή νίκη, η οποία θα μεταφράζεται σε κυριαρχία της σε επίπεδο περιφερειών και στους μεγάλους δήμους της χώρας. Σαμαράς: έξω υπέρ του μνημονίου, μέσα κατά

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς (αριστερά) ο κ. Αντ. Σαμαράς κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τη ΝΔ (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)

«NΔ εσωτερικού Vs ΝΔ εξωτερικού». Με άλλη ρητορική και με πιο μετριοπαθή στάση, εν αντιθέσει με την επιθετική φρασεολογία που χρησιμοποιεί εντός της Ελλάδος, μίλησε για το μνημόνιο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη διήμερη παρουσία του στις Βρυξέλλες. Στις επαφές που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τη ΝΔ τους τελευταίους μήνες λόγω της αντιμνημονιακής στρατηγικής την οποία ακολουθεί εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποίησε τελείως διαφορετική επιχειρηματολογία και ουσιαστικά υπέστειλε στην καρδιά της ΕΕ την αντιμνημονιακή σημαία, την οποία και αναμένεται να ανεμίσει πάλι στην τελική ευθεία των εκλογών.

Η δημόσια παραδοχή, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει “μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης”΄» και «τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση» , έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μιλήσει για «διγλωσσία της ΝΔέναντι του μνημονίου» και να καταγγείλει τον κ. Σαμαρά ότι «άλλα λέει εντός συνόρων και άλλα εκτός».

Εξαρχής ήταν σαφές ότι ο κ. Σαμαράς μετέβαινε στις Βρυξέλλες με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα που χώριζε τη ΝΔ από το ΕΛΚ, από τις συναντήσεις του οποίου απουσίαζε το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μςρτένς επεσήμανε- σύμφωνα με πληροφορίες- στον κ. Σαμαρά πως η πολιτική την οποία ακολουθεί είναι λανθασμένη και δεν είναι συμβατή με τη γραμμή της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Γι΄ αυτό και ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του αμέσως μετά ήταν αρκετά συγκρατημένος και έδειξε πολύ μετριοπαθές προφίλ, ενώ το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι λόγω της στάσης του εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις του με το ΕΛΚ. Μάλιστα ο κ. Μαρτένς θα έρθει στην Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου για να παρουσιάσει το βιβλίο του στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», μια κίνηση που γίνεται στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων ΝΔ και ΕΛΚ.

Η εικόνα την οποία έδωσε ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες και το συναινετικό ύφος του αποτέλεσαν αφορμή για σχόλια και στο εσωτερικό της ΝΔ, και ορισμένοι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή σχολίαζαν: «Να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή η αλλαγή γραμμής ή αν θα έχουμε άλλη εικόνα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό». Η Ρηγίλλης επιχείρησε χθες να εξουδετερώσει την κριτική περί διγλωσσίας και ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος μίλησε με σκληρό ύφος, λέγοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι γραφική και προκαλεί θυμηδία. Υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη συνάντηση με τον κ. Ρομπάι και επεσήμανε με έμφαση ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση το πρωτόκολλο, δεν δέχεται αρχηγούς αντιπολίτευσης αλλά πρωθυπουργούς. «Εγινε εξαίρεση…Το κλίμα ήταν τόσο θερμό που ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες.Ο Σαμαράς όταν είναι στο εξωτερικό φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.