Πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης 1,05 δισ. ευρώ από την Τρ. Πειραιώς

Πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης 1,05 δισ. ευρώ θέτει άμεσα σε εφαρμογή η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έλαβε απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 800 εκατ. ευρώ, καλυμμένη από τους αναδόχους, και για έκδοση ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές ύψους 250 εκατ. ευρώ. Μέσω της συγκεκριμένης κεφαλαιακής«ένεσης» που έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιτυχημένη αύξηση της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής ...

Πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης 1,05 δισ. ευρώ θέτει άμεσα σε εφαρμογή η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έλαβε απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 800 εκατ. ευρώ, καλυμμένη από τους αναδόχους, και για έκδοση ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές ύψους 250 εκατ. ευρώ. Μέσω της συγκεκριμένης κεφαλαιακής«ένεσης» που έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιτυχημένη αύξηση της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα διευκολύνει την επιστροφή της στις διατραπεζικές αγορές και θα της επιτρέψει να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης όταν οι οικονομίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ανακάμψουν. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας χαρακτήρισε την αύξηση «σημαντικό βήμα, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης μας μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον και μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από κάθε πιθανή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών».

Οπως ανακοινώθηκε, ανάδοχοι με πλήρη κάλυψη του ποσού που θα ζητηθεί από τους επενδυτές έχουν αναλάβει οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες Βarclays Capital, Credit Suisse, Goldman Sachs Ιnternational και Μorgan Stanley. Η διαδικασία για την αύξηση και την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού θα ξεκινήσει με την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που έχει συγκληθεί για τις 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο για την ολοκλήρωση της θα απαιτηθούν κατά πάσα πιθανότητα επαναληπτικές συνελεύσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεν πρώτη έχει προγραμματισθεί για τις 6 Δεκεμβρίου και η δεύτερη, αν χρειασθεί, για τις 20 Δεκεμβρίου. Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει επίσης τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής σχηματίζοντας ειδικό αποθεματικό, χωρίς δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών που υπάρχει σήμερα. Υστερα από την αύξηση με μετρητά, θα ακολουθήσει, περί τα μέσα του καλοκαιριού, πρόσθετη αύξηση 250 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Με την αύξηση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο ενισχύονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνονται ως εξής: ο δείκτης Εquity Τier Ι σε 9,5%, o δείκτης Τier Ι σε 10,8% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,6%. Οπως επισημαίνουν από τη διοίκηση της τράπεζας, με την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της ανταποκρίνεται στην αναμενόμενη αυστηροποίηση του εποπτικού πλαισίου, αλλά και στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας. Παράλληλα, ενδυναμώνεται η θέση της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις μακροοικονομικές συνθήκες της χώρας, ενώ διευρύνονται οι δυνατότητες που δημιουργούνται με την ομαλοποίηση των αγορών.

Η Τράπεζα Πειραιώς μετά την απόσυρση της συνδυασμένης πρότασής της για την εξαγορά πλειοψηφικών πακέτων σε ΤΤ και Αγροτική Τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου. Κατά ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, βρέθηκε σε συζητήσεις με τη Μarfin Ρopular Βank, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο σύναψης συνεργασίας με ξένο πιστωτικό ίδρυμα. Ο κ. Σάλλας αποφάσισε να ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση, αντιλαμβανόμενος το σημαντικό προβάδισμα της Εθνικής Τράπεζας μετά την αύξησή της κατά 1,8 δισ. ευρώ, στον επερχόμενο νέο κύκλο συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι στο γ΄ τρίμηνο του έτους οι κύριες τάσεις στην απόδοση της τράπεζας δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2010. Οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν θετική μεταβολή (στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ), αντικατοπτρίζοντας μεγαλύτερη μακροοικονομική σταθερότητα. Τα δάνεια σημείωσαν μικρή μείωση σε τριμηνιαία βάση, βελτιώνοντας τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την 30ή Ιουνίου 2010.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς η ανατιμολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου υπερκάλυψε την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Γενικά, η εξέλιξη του κόστους λειτουργίας κινήθηκε στην κατεύθυνση του πρώτου εξαμήνου του 2010, καθώς η συγκράτησή του συνεχίζει να αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της τράπεζας. Τέλος, ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε, εν μέρει και λόγω εποχικότητας, συνεπώς το κόστος κινδύνου ήταν οριακά υψηλότερο από αυτό του πρώτου εξαμήνου και κυμάνθηκε περίπου στις 140- 150 μ.β. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων από προβλέψεις διατηρήθηκε περίπου στο 50%.

Περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ στις τράπεζες
Σημαντική αύξηση σημείωσε το μερίδιο των δανείων που χορήγησε η ΕΚΤ σε τράπεζες από την προβληματική περιφέρεια της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, στοιχείο ενδεικτικό των μεγαλύτερων εμποδίων που υπάρχουν για την επιστροφή τους στις διατραπεζικές αγορές σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στις μεγαλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τον περασμένο μήνα το 61% της ρευστότητας που χορήγησε το Ευρωσύστημα κατέληξε σε ελληνικές, ιρλανδικές, πορτογαλικές και ισπανικές τράπεζες έναντι ποσοστού 51% τον Αύγουστο.

Πάντως οι ανάγκες σε κεφάλαια μειώνονται, καθώς την υπό εξέταση περίοδο το ύψος του ανοίγματός τους στην ΕΚΤ έπεσε στα 514 δισ. ευρώ, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Βrothers. Σύμφωνα με τον αναλυτή της ΜF Global κ. Simon Μaughan η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να στηρίξει για πολλά χρόνια τις μικρότερες τράπεζες με στόχο να τις κρατήσει ζωντανές, ώστε να μπορέσουν να αναδιαρθρωθούν επιτυχώς και να καταστούν ξανά κερδοφόρες. Στον αντίποδα, οι Deutsche Βank, ΗSΒC Ηoldings και Societe Generale έχουν πουλήσει νέους ομολογιακούς τίτλους σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά τη διενέργεια των καλοκαιρινών stress tests. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ποντάρουν σε σταδιακό άνοιγμα των αγορών, ιδιαίτερα μετά τις κεφαλαιακές ενέσεις του εγχώριου συστήματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.