Αναβάλλεται για το 2012 ο φόρος υπεραξίας στις μετοχές

Στην αναστολή για έναν ακόμη χρόνο του φόρου υπεραξίας στις μετοχές καταλήγει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προετοιμάζει φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα» που θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό του 2011 στη Βουλή. Προκειμένου να αντισταθμιστούν τα έσοδα από μετοχές που είχε προϋπολογίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο εξετάζει την αύξηση του συντελεστή φόρου επί των συναλλαγών (που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών) από 0,15% σε 0,20%0,25%.

Στην αναστολή για έναν ακόμη χρόνο του φόρου υπεραξίας στις μετοχές καταλήγει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προετοιμάζει φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα» που θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό του 2011 στη Βουλή.

Προκειμένου να αντισταθμιστούν τα έσοδα από μετοχές που είχε προϋπολογίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο εξετάζει την αύξηση του συντελεστή φόρου επί των συναλλαγών (που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών) από 0,15% σε 0,20%0,25%. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι τα έσοδα από 45 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση μπορεί να φθάσουν τα 60 εκατ. ευρώ το 2011. Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή φόρου υπεραξίας αναβάλλεται για τρίτη φορά από το 2009 και, όπως θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα εφαρμοστεί στις αρχές του 2012.

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί η απόφαση για τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων σε 20% (από 24%)εντός του 2011.

Παράλληλα το υπουργείο εξετάζει τρόπους και ρυθμίσεις ώστε τα διανεμόμενα κέρδη- δηλαδή τα μερίσματα- να μην αθροίζονται στα άλλα εισοδήματα του φορολογουμένου, γιατί σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνονται με φόρο ως και 45% που είναι ο ανώτερος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας. Η ρύθμιση αυτή επανεξετάζεται, καθώς επί της ουσίας οδηγεί σε φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Οπως σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης, «στην Ευρώπη δεν υπάρχει ομοιόμορφος τρόπος φορολόγησης υπεραξίας και μερισμάτων επί κινητών αξιών. Π.χ., δεν ισχύει καθόλου φόρος υπεραξίαςστο Βέλγιο και στην Ελβετία. Σχεδόν δεν ισχύει στην Ολλανδία. Στην Ολλανδία δεν υπάρχει φόρος υπεραξίας για όσους έχουν κάτω από 5% της εταιρείας, ενώ όσοι έχουν πάνω από 5% φορολογούνται με το 25% των κερδών. Δυστυχώς στην Ελλάδα με τον τελευταίο νόμο προ οκταμήνου αναιτιολόγητα ψηφίστηκε ακριβώς το αντίθετο στην πράξη, διότι οι έχοντες πάνω από το 5% της εταιρείας και πολύ πλούσιοι δεν θα πληρώνουν φόρους επί της τυχόν υπεραξίας ενώ πληρώνουν οι μικροί επενδυτές που κάνουν κατά κανόνα μικρές και συχνές πράξεις».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.