Οι αστακοί αξίζουν ανώδυνο θάνατο με ηλεκτροσόκ

Είναι ένα δίλημμα που έχει απασχολήσει κάποιους από τους λάτρεις του αστακού: πώς συμφιλιώνεται κανείς με την ιδέα ότι η νόστιμη γεύση άξιζε τον βάρβαρο, αργό και βασανιστικό τρόπο με τον οποίο πέθανε ένας ζωντανός αστακός μέσα στην κατσαρόλα με το βραστό νερό του μάγειρα; Τη λύση μπορεί να τη δώσει τώρα ένα μηχάνημα, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προκαλεί ηλεκτροσόκ σε αστακούς, καραβίδες, καβούρια και άλλα μεγάλα οστρακόδερμα. Ο θάνατος αυτός προκαλείται ακαριαία, και θεωρείται πιο ανώδυνος.

ΛΟΝΔΙΝΟ Είναι ένα δίλημμα που έχει απασχολήσει κάποιους από τους λάτρεις του αστακού: πώς συμφιλιώνεται κανείς με την ιδέα ότι η νόστιμη γεύση άξιζε τον βάρβαρο, αργό και βασανιστικό τρόπο με τον οποίο πέθανε ένας ζωντανός αστακός μέσα στην κατσαρόλα με το βραστό νερό του μάγειρα;

Τη λύση μπορεί να τη δώσει τώρα ένα μηχάνημα, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προκαλεί ηλεκτροσόκ σε αστακούς, καραβίδες, καβούρια και άλλα μεγάλα οστρακόδερμα. Ο θάνατος αυτός προκαλείται ακαριαία, και θεωρείται πιο ανώδυνος. Η πρώτη δημόσια επίδειξη της μηχανής, ονόματι Crustastun, έγινε στο Κέντρο για τον Νεωτερισμό Τροφίμων (Food Ιnnovation Center)

στο Κόβεντ Γκάρντεν, στο κέντρο του Λονδίνου. Το Crustastun λειτουργεί διαπερνώντας με ένα και μόνο σοκ με ηλεκτρικό ρεύμα το όστρακο του ζώου, ώστε το τέλος να επέρχεται σε ένα- δύο δευτερόλεπτα- και όχι σε λεπτά ή ακόμη και στις ώρες που χρειάζονται με κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα. Στη Βρετανία, ασκούνται πιέσεις σε εταιρείες θαλασσινών, εστιατόρια και σουπερμάρκετ να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκοτώνουν αστακούς, καβούρια και καραβίδες, επειδή οι συνήθεις μέθοδοι, βρασμός όσο τα ζώα είναι ζωντανά, ή παρατεταμένη βαθιά κατάψυξη παρατείνουν την αγωνία του θανάτου και προκαλούν τεράστιο πόνο, σύμφωνα με οργανώσεις για την προστασία των ζώων.

Ο καθηγητής Ντάγκλας Νιλ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης είπε στον «Ιndependent» ότι έρευνες που έχει κάνει για λογαριασμό της εταιρείας που κατασκευάζει το μηχάνημα, δείχνουν ότι το ηλεκτροσόκ είναι ο ταχύτερος τρόπος για να σταματήσει κάθε ένδειξη νευρικής δραστηριότητας στα οστρακόδερμα που προορίζονται για βρώση. Και αυτό συνεπάγεται, κατά τη γνώμη του, «καθαρό θάνατο» «Τερματίζει κάθε δραστηριότητα που προέρχεται από τα νεύρα.Το θέμα είναι απλό:βλέπουμε σιωπή στο νευρικό σύστημα,κεντρικό και περιφερικό,οπότε έχει επέλθει ο θάνατος» λέει ο δρ Νιλ. Ο εφευρέτης του Crustastun Σάιμον Μπάκχεϊβεν συμφωνεί μαζί του. Λέει ότι κάθε μηχάνημα είναι σχεδιασμένο ώστε τα ηλεκτροσόκ να διαρκούν είτε πέντε είτε 10 δευτερόλεπτα, αναλόγως του μεγέθους του οστρακοδέρμου που θα πρέπει να πεθάνει. «Δεν θέλαμε να το πούμε έτσι, αλλά πρόκειται πράγματι για μια μηχανή θανάτου.Κάθε φορά που πατάς το κουμπί, ξέρεις ότι σκοτώνεις ένα ζώο. Κανένα δεν έχει επιβιώσει» είπε ο Μπάκχεϊβεν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.