Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε για δεύτερη διαδοχικά συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών σε έναν συνδυασμό αρνητικών παραγόντων, κυρίως εσωτερικών, που όμως επανέφεραν στη διεθνή ατζέντα την κρίση χρέους της Ελλάδας και τις τυχόν επιπτώσεις της στην ευρωζώνη, ενώ ακόμη και οι πιέσεις στο ευρώ αποδόθηκαν «στον κίνδυνο πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα». Την αρνητική διάθεση των επενδυτών είχε πυροδοτήσει ήδη από την Τρίτη το ενδεχόμενο να επακολουθήσει πολιτική αστάθεια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε για δεύτερη διαδοχικά συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών σε έναν συνδυασμό αρνητικών παραγόντων, κυρίως εσωτερικών, που όμως επανέφεραν στη διεθνή ατζέντα την κρίση χρέους της Ελλάδας και τις τυχόν επιπτώσεις της στην ευρωζώνη, ενώ ακόμη και οι πιέσεις στο ευρώ αποδόθηκαν «στον κίνδυνο πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα».

Την αρνητική διάθεση των επενδυτών είχε πυροδοτήσει ήδη από την Τρίτη το ενδεχόμενο να επακολουθήσει πολιτική αστάθεια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η μείωση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα αποτυπώθηκε αρχικά στην εκ νέου άνοδο των spreads των ελληνικών τίτλων που βρέθηκαν και πάλι στις παρυφές των 800 μονάδων (797 μονάδες), εξέλιξη που παρέσυρε σε πτωτική τροχιά και το χρηματιστήριο.

Η πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος στα μέσα Νοεμβρίου απωθούν τους επενδυτές και κυρίως τους ξένους που θέλουν να αποφύγουν τον εγκλωβισμό τους σε μια μη ελεγχόμενη πολιτική αστάθεια.

Με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να δίνουν προτεραιότητα στη μείωση θέσεων, η πορεία του γενικού δείκτη ήταν καθοδική από την έναρξη της συνεδρίασης. Μολονότι επιχείρησε να ανακτήσει τις 1.600 μονάδες μετά το μεσημέρι, τελικά πιέστηκε σε νέο χαμηλό πριν από τη λήξη. Η εικόνα της εγχώριας αγοράς επιδεινώθηκε αισθητά ύστερα από το ξεκάθαρα πτωτικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, παρ΄ ότι οι ευρωπαϊκές αγορές δεν επηρεάστηκαν ουσιαστικά διατηρώντας σε ελεγχόμενο εύρος τις όποιες διακυμάνσεις.

Πριν ξεκινήσει το τελευταίο ημίωρο ο γενικός δείκτης είχε πιεστεί στο χαμηλό των 1.573,98 μονάδων για να ανακάμψει στη συνέχεια ως το τοπικό υψηλό των 1.577,89

μονάδων όπου έκλεισε με απώλειες 1,88%.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση όλοι οι βασικοί δείκτες, όπου ο FΤSΕ20 υποχώρησε σε ποσοστό 1,98%. Χαμηλότερα κατά 1,72% και 0,97% έκλεισαν αντίστοιχα οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80, ενώ σε ποσοστό 2,32% χαμηλότερα πιέστηκε ο δείκτης των τραπεζών. Το κλίμα στον κλάδο των τραπεζών επιδείνωσε και η φημολογία σχετικά με επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο τζίρος υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με τις αμέσως δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 124,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα.

Σε χαμηλότερες αποτιμήσεις πιέστηκαν οι περισσότερες μετοχές. Στη λήξη της συνεδρίασης 112 υποχώρησαν, 47 ενισχύθηκαν και 137 παρέμειναν αμετάβλητες εκ των οποίων οι 77 δεν έκαναν καμία συναλλαγή.

Μετοχή
* Τράπεζα Πειραιώς: Οι προφορικές διαψεύσεις υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας δεν κατεύνασαν τη φημολογία για επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Η σχετική φημολογία βασίστηκε σε δύο επιχειρήματα: στα προγραμματισμένα για το τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου νέα και αυστηρότερα stress tests, καθώς επίσης και στον χαμηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας που διαμορφώνεται στο 7% και θα πρέπει να αυξηθεί στο 9% ώστε να εναρμονιστεί με τους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Η μετοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την έναρξη της συνεδρίασης, όπου υποχώρησε στο χαμηλό των 3,69 ευρώ με εκτεταμένες απώλειες 6,10%. Στο τελευταίο ημίωρο όμως η προσφορά απορροφήθηκε με αποτέλεσμα τη θεαματική ανάκαμψη της μετοχής, που έκλεισε κοντά στο υψηλό της ημέρας στα 3,91 ευρώ, περιορίζοντας δραστικά τις απώλειές της στο 0,51%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.