Χαλαρώνει ο κλοιός των απεργών στη Γαλλία

Τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση δίνει το τελικό «ναι» στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ως το 2017, ο απεργιακός κλοιός στη Γαλλία δείχνει να χαλαρώνει. Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη εγκριθεί από τη γαλλική Γερουσία, οδηγείται σήμερα στο κοινοβούλιο για την τελική ψήφισή του. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στο ένα τέταρτο των διυλιστηρίων της χώρας συμφώνησαν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Μασσαλίας ξεκίνησαν να συλλέγουν τα απορρίμματα.

ΠΑΡΙΣΙ Τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση δίνει το τελικό «ναι» στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ως το 2017, ο απεργιακός κλοιός στη Γαλλία δείχνει να χαλαρώνει. Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη εγκριθεί από τη γαλλική Γερουσία, οδηγείται σήμερα στο κοινοβούλιο για την τελική ψήφισή του. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στο ένα τέταρτο των διυλιστηρίων της χώρας συμφώνησαν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Μασσαλίας ξεκίνησαν να συλλέγουν τα απορρίμματα. Επειτα από σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων τους τελευταίους δύο μήνες, που προκάλεσαν σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα και προβλήματα στις μετακινήσεις, οι εργαζόμενοι σε τρία από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας ψήφισαν υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων, ενώ οι αποκλεισμοί στις 219 αποθήκες καυσίμων έχουν αρθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Ζαν-Λουί Μπορλό, περίπου το 80% των βενζινάδικων άρχισε ήδη να επαναλειτουργεί.

«Χαιρετίζω την επιστροφή στον διάλογο και στη λογική» δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. «Η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει και για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν οι αποκλεισμοί. (…) Το να παίρνεις θέση στο τραπέζι των συνομιλιών, το να μιλάς για την απασχόληση και το να εξετάζεις προβλήματα ουσίας τα οποία προκαλούν αγωνία στους νέους και στους μεγαλυτέρους, αυτό δείχνει πραγματικά ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής.Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή εξέλιξη» προσέθεσε η κυρία Λαγκάρντ.

Και σημείωσε ότι το ημερήσιο κόστος των ζημιών από τις απεργίες εκτιμάται σε 200-400 εκατ. ευρώ, αποφεύγοντας να συμφωνήσει με το συνολικό ύψος των 3 δισ. ευρώ που κυκλοφορεί στους οικονομικούς κύκλους.

Το νομοσχέδιο έλαβε χθες την τελική έγκριση από τη Γερουσία με 177 ψήφους υπέρ και 151 κατά. Τα συνδικάτα απηύθυναν κάλεσμα για νέα μεγάλη πανεθνική απεργία αύριο, Πέμπτη, αλλά είναι οι νέοι που δείχνουν να έχουν πάρει πλέον τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Χθες δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους 20 μεγάλων πόλεων της Γαλλίας αντιδρώντας στην πολιτική Σαρκοζί, ενώ την Πέμπτη έδωσαν «ραντεβού» έξω από το κτίριο της Γερουσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς και τα συνδικάτα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.