Ποιος θα ωφεληθεί άραγε από τους υψηλούς προεκλογικούς τόνους; Στις αρχές του καλοκαιριού οι δημοτικές εκλογές ακούγονταν τόσο δραματικές όσο και ένας ημιτελικός καλλιτεχνικής κολύμβησης. Οι δε περιφερειακές σαν άγνωστο άθλημα, κάτι σαν μπέιζμπολ, όπου οι περισσότεροι Ελληνες δεν καταλαβαίνουν ποιος νικάει- αυτός που τρέχει, αυτός που αποκρούει ή εκείνος που πέφτει στο μαξιλαράκι; Η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού άλλαξε τον τόνο. Μην είναι ντέρμπι; Μην κρίνεται το νταμπλ; Το λιγότερο: είναι μουντιάλ και παρακολουθούν οι προπονητές του κόσμου ολάκερου. Οι αγορές καραδοκούν, για να αποσύρουν την εμπιστοσύνη και να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός, ότι οι ξένοι περιμένουν τα αποτελέσματα στον Δήμο Μαραθόκαμπου ή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να επανασχεδιάσουν το μέλλον της χώρας.

Μια τέτοια επισήμανση, για την επίδραση των τοπικών εκλογών στη διακυβέρνηση, διάνθισε τη συζήτηση των πολλών προβολέων. Στη Γαλλία του Σαρκοζί, στη Γερμανία της Μέρκελ, ακόμη και στην Αμερική του Ομπάμα υπήρξαν ευκαιρίες αποδοκιμασίας στην κάλπη που δεν έκαμψαν τους αρχηγούς ούτε τους μετατόπισαν από τους στόχους τους. Ηταν λοιπόν τόσο ανησυχητικά τα δείγματα ώστε να θορυβηθεί το Μαξίμου και να χρειάζεται πρωθυπουργική παρέμβαση, και μάλιστα σε ένα μάλλον άχαρο σκηνικό; Ο κ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που προτού ξεκινήσει η αναμέτρηση, πριν καν ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων, θέλησε να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της ψηφοφορίας. Με την πίεση τόσο της Αριστεράς όσο και των δημοφιλών ανεξάρτητων το ΠαΣοΚ φάνηκε απροετοίμαστο.

Καταφάσεις, αρνήσεις, καταφάσεις, ένας εσωκομματικός κύκλος συζητήσεων για ονόματα υποψηφίων άφησε να φανεί ότι δεν υπάρχει συνοχή.

Τα μικρά κόμματα και οι ανεξάρτητοι άνοιξαν τη χαραμάδα στον κ. Αντώνη Σαμαρά και στη λογική «καταψηφίστε το μνημόνιο». Η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται καθημερινά στα 100 ευρώ ενός επιδόματος που κόπηκε, στα 500 ευρώ μιας σύνταξης που χάθηκε, στο μισό ευρώ που ανέβηκε το γάλα.

Τα μικρά ζητήματα που έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό των περισσότερων ψηφοφόρων. Ο κ. Παπανδρέου δεν καταπιάστηκε με λεπτομέρειες, ίσως γιατί τούτες ανήκουν στη σφαίρα του λαϊκισμού. Εντούτοις ο μισθοσυντήρητος που παρακολουθεί έντρομος την επικαιρότητα μένει με την απορία «ποιος Ζαν, ποιος Κλοντ και ποιος Τρισέ- εδώ δεν έχουμε ούτε για τον ΟΤΕ». Η μακροοικονομία, οι Βρυξέλλες, η αναδιαπραγμάτευση αφήνουν αδιάφορο εκείνον που καταβυθίζεται στη μιζέρια του.

Δεν ξέρουμε ποιος είχε την ιδέα για ένα δίωρο διάγγελμα, την ώρα μάλιστα που θα παιζόταν το αγαπημένο σίριαλ της χρονιάς. Ο κόσμος έχει ανάγκη από αγαπημένες εκπομπές: το καταμαρτυρούν τα άδεια νυχτερινά μαγαζιά, η υποτονική κίνηση στην πόλη με το σούρουπο. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν από τις χιλιάδες των θεατών επείσθη κάποιος να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να μη γίνουν εθνικές εκλογές. Αν επείσθη κάποιος που δεν θα είχε πειστεί από δύο λεπτά μιας μεστής δήλωσης αντί για τη βασανιστική επανάληψη των θέσεων του κόμματος που διακινούνται επισήμως από τους κατά τόπους υποψηφίους.

Με την ατομική αυτόκλητη εμφάνισή του ο κ. Παπανδρέου δείχνει την πρόθεση να πιστωθεί το αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό. Αν μη τι άλλο οι εξελίξεις είναι ενδιαφέρουσες. Τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά, για την επόμενη μέρα αλλά και για τη μεθεπόμενη. Δεν ξέρουμε ποιες πληροφορίες, ποιες μετρήσεις οδήγησαν τον Πρωθυπουργό ολομόναχο μπροστά στις κάμερες, χωρίς εχθρούς, χωρίς φίλους, όμως βλέπουμε να επιβεβαιώνεται περίτρανα ο Κικέρωνας, για την άποψή του ότι είναι ανόητος όποιος λέει ότι γνωρίζει από πριν τα αποτελέσματα της κάλπης. Ως τις 7 Νοεμβρίου νικήτρια αναδεικνύεται η ανασφάλεια.