Την κατηγορηματική διαβεβαίωσή του ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει νέα μέτρα που θα πλήττουν τους μισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους έδωσε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. «Αναλαμβάνω αυτή τη δέσμευση» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε αν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ολι Ρεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα! Αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Ρεν λέει αυτά που θέλει να πει. Δεν μίλησε για μισθούς και συντάξεις. Είμαστε σε διαπραγμάτευση. Εγώ σας λέω σε ποιο σημείο χαράσσεται η δική μας κόκκινη γραμμή». Ο κ. Παπανδρέου επίσης δεν απέκλεισε την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του μνημονίου επισημαίνοντας ότι και οι δανειστές μας θέλουν για τους δικούς τους λόγους να σωθεί η Ελλάδα. «Αν δουν ότι είμαστε συνεπείς, ότι δεν ξεφεύγουμε από τον στόχο αλλά προσπαθούμε να φτάσουμε σε αυτόν με διαφορετικό τρόπο, μπορεί η πορεία να είναι βελτιωμένη. Τώρα, αν θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων ή αντί να αυξηθεί ο ΦΠΑ υπάρξει άλλος τρόπος για να μειωθεί το έλλειμμα, αυτή η διαπραγμάτευση έρχεται επειδή είμαστε αξιόπιστοι» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Βλέπουμε ήδη το πρώτο φως»
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε το 2010 δύσκολες αποφάσεις που άγγιξαν τον λαό αλλά απέτρεψε τη χρεοκοπία. Το 2011 είναι το δεύτερο ημίχρονο με θεσμικού τύπου αποφάσεις που θα αποκαθιστούν το αίσθημα δικαιοσύνης και τις προοπτικές ανάπτυξης. Το 2013, πρόσθεσε, θα είναι η χρονιά της εξόδου από τη στενωπό. «Αυτό είναι το σχέδιο, αυτή είναι η πορεία μας και βλέπουμε ήδη το πρώτο φως. Οχι αυτά που λέει η αντιπολίτευση για νέα μέτρα που θα χτυπήσουν τον μισθωτό και τον συνταξιούχο» δήλωσε. Ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί πότε θα αποκατασταθούν οι αδικίες από τις σκληρές αποφάσεις, όπως είναι η περικοπή των συντάξεων. «Θα μπορούσαμε να είχαμε κόψει τις κρατικές σπατάλες αντί για τις συντάξεις. Αρκεί να είχαμε τον χρόνο, ακόμη και το 2008 υπήρχαν τα περιθώρια. Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι αλλαγές τόσο ταχύτερα θα αποδώσουμε το δίκαιο και την ευημερία. Εφόσον δουλέψουμε όλοι για να μπει η χώρα σε τάξη, αυτό θα μπορούσε να γίνει και πριν από το 2013» είπε. Τόνισε όμως ότι υπάρχουν αντιστάσεις και συμφέροντα «που δεν διαδηλώνουν στους δρόμους αλλά αντιμάχονται τις μεγάλες αλλαγές. Δεν αρκεί να συγκρούεται μαζί τους μόνο ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί!». Κάλεσε επίσης τη ΝΔ να πει καθαρά ποιος είναι ο διαφορετικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Εγώ θέλω το μήνυμα των εκλογών να είναι αυτοδιοικητικό. Το θέμα είναι πώς θα το ερμηνεύσουν οι αγορές, οι οποίες είναι ευαίσθητες για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί που ποντάρουν πάνω στην ήττα της Ελλάδας, έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια για να αποτύχει η Ελλάδα και θα αξιοποιήσουν το καθετί» σημείωσε. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεσμεύτηκε σε ένα πρόγραμμα προεκλογικά βασιζόμενος στα στοιχεία που έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή, «η οποία δύο ημέρες πριν από τις εκλογές έστειλε ψεύτικα στοιχεία με τη βούλα του ελληνικού κράτους στις Βρυξέλλες. Τόσο απλά, τόσο ξεδιάντροπα! Και μετά μιλάμε για αξιοπιστία». Είπε επίσης ότι κανένας δεν μπορούσε να αξιολογήσει το μένος με το οποίο χτύπησαν οι αγορές την Ελλάδα. «Εκεί ξεκινήσαμε άλλον αγώνα να παρέμβει η ΕΕ στις αγορές με τον μηχανισμό στήριξης. Η ΕΕ άργησε, θα μπορούσαμε να ήμασταν σε καλύτερη θέση» είπε.
Γραφειοκρατία και διαφθορά
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι η φορολογία θα μειωθεί όταν όλοι πληρώσουν τους φόρους τους. «Το είπα και στους κοινωνικούς εταίρους:Εμείς να μειώσουμε τη φορολογία αλλά εσείς μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πληρώσουν όλοι τους φόρους τους;». Ο φόρος, είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν είναι τιμωρία αλλά ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ώσπου να ολοκληρωθούν οι αλλαγές οι φόροι χρειάζονται για να αιμοδοτήσουν τα έσοδα. Είπε ακόμη ότι οι επενδυτές δεν θα έρθουν στην Ελλάδα αν δεν χτυπηθούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά και ότι δεν θα υπάρξει αναπτυξιακή πορεία αν οι τράπεζες δεν αισθανθούν ότι μπορούν να βγουν στις διατραπεζικές αγορές για χαμηλότοκα δάνεια.
«Και ο Κάστρο κάνει απολύσεις»
Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα: «Ο μεγάλος ασθενής είναι το κράτος που εκθρέψαμε. Συνέβαλε στην εξάρτηση, όχι στη στήριξη του πολίτη. Σπάμε αυτή την αντίληψη. Το κράτος θα στηρίξει τις υγιείς δυνάμεις και τους νέους. Μέσα από τις διαπραγματεύσεις σώσαμε πολλές θέσεις εργασίας. Εδώ και ο Κάστρο απολύει! Αν έχουμε πολλούς υπαλλήλους ή δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά είναι λόγω ρουσφετολογικού συστήματος» απάντησε.
Επιφυλάξεις και προβληματισμός για τις πρόωρες κάλπες
Ανησυχία για τη στρατηγική της επόμενης ημέρας σε υπουργούς και βουλευτές
Σ ε ένα προβληματισμένο και αμφίθυμο κομματικό ακροατήριο απηύθυνε χθες τα διλήμματά του ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Από την περασμένη εβδομάδα είχε αρχίσει να «ζυμώνεται» στο εσωτερικό της παράταξης και κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η ιδέα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ορισμένοι βουλευτές έθεταν το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα έχει τη νομιμοποίηση να λαμβάνει τα μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αρνητικό.
Κάποιοι προχωρούσαν περισσότερο, λέγοντας ότι αν το επόμενο διάστημα δεν ψηφιστεί κάποιο από τα μεγάλα νομοσχέδια η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία. Παρ΄ όλα αυτά η πλειονότητα των βουλευτών του ΠαΣοΚ, όπως φαίνεται από τις ιδιωτικές συζητήσεις τους αλλά και από τα πηγαδάκια στη Βουλή, δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους υπουργούς, πολλοί από τους οποίους θεωρούσαν ότι η αυτοδιοικητική ατζέντα δεν «προχωράει» και ζητούσαν να πολιτικοποιηθούν οι εκλογές. Τελικώς ο κ. Παπανδρέου τούς αιφνιδίασε όλους ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά σε μια στρατηγική με μεγάλο ρίσκο, η οποία όμως το επιτελείο του επιμένει ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οσοι υπουργοί έχουν μεγαλύτερη πίεση από την τρόικα μιλούν για ένα πολύ δύσκολο 2011, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σέρνεται πίσω από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρούν επίσης ότι αν ο κ. Παπανδρέου έχει στο μυαλό του να προκηρύξει εκλογές, παρά το ρίσκο που ενέχει η απόφαση αυτή, ο πιο κατάλληλος χρόνος είναι ως τα Χριστούγεννα. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα δει τις ισορροπίες να ανατρέπονται, καθώς σε περίπτωση εκλογών το ΠαΣοΚ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τα ποσοστά που είχε έναν χρόνο πριν και επιπλέον θα εφαρμοστεί η λίστα, το κλίμα είναι βαρύ και οι βουλευτές αναμένουν έναν ελιγμό αποφυγής της κάλπης έπειτα από τον πρώτο γύρο. Από διάφορες πλευρές τίθεται το ερώτημα πώς θα δουν η τρόικα και οι διεθνείς αγορές την ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες, αλλά οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου απαντούν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.