Στη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε τράπεζα για τους μικρομεσαίους προχωρεί άμεσα η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο νέος φορέας, με την επωνυμία Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, δεν θα εγγυάται απλώς τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων, αλλά θα προχωρεί και σε κοινές συμμετοχές (joint venture) με τους μικρομεσαίους.

Ηδη σχεδόν όλες οι εμπορικές τράπεζες έχουν ιδρύσει και χρησιμοποιήσει τέτοια επενδυτικά εργαλεία, τις λεγόμενες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital), αλλά είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Δημόσιο καινοτομεί για να στηρίξει τις μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που είναι 700.000,

και στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το Ταμείο θα «προικοδοτηθεί» από το Δημόσιο με 460 εκατ. ευρώ και περιμένει από τις τράπεζες να συνεισφέρουν τα διπλάσια, περί το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης, με εργαλεία τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, σχεδιάζει να δημιουργήσει «κύμα» νέων επιχειρηματιών, τριαντάρηδων και σαραντάρηδων, με όπλα τους την υψηλή πανεπιστημιακή μόρφωση και την εξωστρέφεια, που θα ξεκινήσουν από μια μικρή μονάδα με προοπτική να φθάσουν πολλοί από αυτούς να είναι ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων σε λίγα χρόνια. Ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία.

Στα σχέδια του υπουργού Ανάπτυξης είναι και ο «αρραβώνας» των τραπεζών με το ΕΣΠΑ, ώστε μέσω συγχρηματοδοτήσεων να προχωρήσουν πολλά προγράμματα που έχουν βαλτώσει. Οι τράπεζες ήδη ανταποκρίθηκαν στο πρώτο τεστ στις 4 Οκτωβρίου, με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» (επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών), στο πλαίσιο του οποίου το Δημόσιο διαθέτει 400 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες άλλα 400, και μάλιστα με υπερπροσφορά.

Για το ΕΣΠΑ γίνεται ήδη προσπάθεια επιτάχυνσης των απορροφήσεων, ενώ το 2011 αναμένονται αναθεώρηση των προγραμμάτων και απλοποίηση των διαδικασιών όπου χρειαστεί, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Συνολικά μέσω του ΕΣΠΑ στο διάστημα που απομένει ως το τέλος του 2011 το Δημόσιο θα διαθέσει χρηματοδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στην αγορά και αναμένει άλλα 3-4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Στις δράσεις που θα υλοποιηθούν άμεσα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση 2010» που στοχεύει στη δημιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις στη διαδικασία της παραγωγικής αλυσίδας, και τέλος τις «Πράσινες Υποδομές 2010», ώστε ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας (ενέργειες ανακύκλωσης, επεξεργασίας απορριμμάτων και αποβλήτων). Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 90 εκατ. ευρώ.

«Τέσσερα νομοσχέδια κατά της γραφειοκρατίας»
«Ως το τέλος του χρόνου το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας για την πρόσβαση στην επιχειρηματικότητα χωρίς γραφειοκρατία» δεσμεύτηκε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ΜιχάληςΧρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Και υποσχέθηκε ότι ως το τέλος του Δεκεμβρίου θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τέσσερα νομοσχέδια τα οποία θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα έχει προωθηθεί ο νέος επενδυτικός νόμος, ο νόμος για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος ζήτησε τη δημιουργία ειδικού θεσμού μέσω του οποίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ενισχύουν τη ρευστότητά τους εισπράττοντας τις οφειλές τους. Πρόκειται για έναν θεσμό αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτικού τομέα (factoring). Δηλαδή, με το τιμολόγιό του ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει προείσπραξη 80%-90% του ποσού που του οφείλεται και εν συνεχεία το ταμείο να διεκδικεί τα χρήματα αυτά από το κράτος. Τη διαχείριση του θεσμού πρότεινε να αναλάβει το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας.