Oι υπουργοί Οικονομικών του G20 συμφώνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη νοτιοκορεατική πόλη Gyeongju ότι πρέπει να αποφευχθεί ένας πόλεμος νομισμάτων για να μη διαταραχθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Εμειναν όμως στα λόγια καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο να διορθώσει τις επικίνδυνες εμπορικές ανισορροπίες και συνεπώς να εξαλείψει τον κίνδυνο ενός νομισματικού πολέμου στο μέλλον, με αποτέλεσμα το δολάριο να συνεχίσει να ξεπουλιέται.

Το ευρώ επανήλθε και πάλι πάνω από τα επίπεδα των 1,40 δολαρίων φθάνοντας ως τα 1,4080 δολάρια και το γεν ισχυροποιήθηκε στα 1,8041 γεν ανά δολάριο. Ράλι έκανε και ο χρυσός αγγίζοντας τα 1.350 δολάρια ανά ουγκιά. Η νέα εξασθένηση του δολαρίου κίνησε ανοδικά τη Wall Street και τις αγορές εμπορευμάτων. Ο χρυσός έκανε ράλι αγγίζοντας τα 1.350 δολάρια ανά ουγκιά και το πετρέλαιο χτύπησε τα 83,28 δολάρια το βαρέλι. Οι τρεις κύριοι αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- κατέγραφαν κέρδη γύρω στο 0,50% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Με κέρδη έκλεισαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η οικονομική ελίτ των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναδυομένων χωρών στον κόσμο υποσχέθηκε να αποφύγει τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις- δηλαδή, την εξασθένηση των εθνικών τους νομισμάτων προκειμένου να βοηθήσουν τις εξαγωγές τους και έτσι να διατηρήσουν σε αναπτυξιακό μονοπάτι τις οικονομίες τους-, δεν συμφώνησε όμως σε συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι θα οδηγήσουν σε διόρθωση τις επικίνδυνες εμπορικές ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας. Λέγεται ότι αυτό θα γίνει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των πολιτικών ηγετών του G20 στις 11-12 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ.

Αντίθετα, υπήρξε προειδοποίηση ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ θα συνεχίσει να σπρώχνει το καυτό χρήμα προς τις αναδυόμενες αγορές. Χθες όμως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι εστίασε τις δηλώσεις του στο σοβαρό πρόβλημα της πρακτικής των κατασχέσεων ακινήτων από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ανακοινώνοντας ότι οι ελεγκτές του τραπεζικού τομέα θα καταθέσουν την έκθεσή τους τον επόμενο μήνα. Σημειωτέον ότι και οι εισαγγελείς ερευνώντας υποθέσεις σε 50 Πολιτείες βρήκαν σοβαρές παραβιάσεις στις πρακτικές των κατασχέσεων που ακολούθησαν οι τραπεζικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ.

Οι αγορές προεξοφλούν όμως ότι ο δεύτερος γύρος της ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι τεράστιος. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs πιστεύουν ότι η Fed είναι σίγουρο πως θα ανακοινώσει την επανάληψη της νομισματικής χαλάρωσης με τη λήξη της επικείμενης συνεδρίασης στις 3 Νοεμβρίου. Εκτιμούν ότι ενδεχομένως να ανακοινωθούν αγορές κρατικού χρέους ύψους 500 δισ. δολαρίων, ακόμη και μεγαλύτερου ύψους, τους προσεχείς έξι μήνες και το μέγεθος τελικά να φθάσει ως τα 2 τρισ. δολάρια. Προεξοφλώντας τα επενδυτικά κεφάλαια την τεράστια αυτή ποσοτική χαλάρωση από τη Fed, διότι μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων μεγάλης κλίμακας θα πέσει νέο χρήμα στην αμερικανική οικονομία, ξεπουλούν το δολάριο.