Αντικρουόμενες εμφανίζονται οι απόψεις των ξένων αναλυτών για το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα ενώ με ανοδικές τάσεις κινείταισήμερα Τρίτη το spread των ελληνικών ομολόγων.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της Standard & Poor’s κ. Ντέβεν Σάρμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών. «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» δήλωσε ο πρόεδρος του οίκου αξιολόγησης, συμπληρώνοντας πως «ο σχεδιασμός πάντοτε αφορούσε στη συλλογική λύση του προβλήματος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με τον κίνδυνο αποσύνθεσης της ευρωζώνης, ο κ. Σάρμα επεσήμανε πως οι Βρυξέλλες έχουν στη διάθεσή τους σειρά επιλογών: «Υπάρχει έντονη επιθυμία να διατηρηθεί το ευρώ ως έχει, από πολιτικής πλευράς» ανέφερε, εκτιμώντας πως «η απάντηση στα ερωτήματα που εγείρονται για το ευρώ θα δοθεί κυρίως από την εγχώρια πολιτική σκηνή της κάθε χώρας μέλους».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι υψηλότερη στις κερδοσκοπικές και τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αντιμετωπίζουν γεωπολιτικά ζητήματα. «Παρακολουθούμε πολύ στενά» τις χώρες αυτές, είπε, χωρίς όμως να τις κατονομάσει.

Αντιθέτως χρεοκοπία της Ελλάδας -και μάλιστα προς το συμφέρον της- εντός της επομένης τριετίας προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της του επενδυτικού Οίκου Pacific Investment Management (Pimco) κ. Ελ Εριάν, εκτιμώντας ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα δεν επαρκούν για τη μείωση του χρέους, μεταδίδει το Bloomberg.

«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να χρεοκοπήσει υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση των επιπτώσεων σε άλλες χώρες και εφόσον υπάρξει μια τακτική αναδιάρθρωση… ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα» ανέφερε ο κ.Εριάν στο ίδιο συνέδριο τη Δευτέρα.

Οπως η «χαμένη δεκαετία» του 1980 στη Λατινική Αμερική, «τυχόν εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» υποστήριξε.

Την Τρίτη, τo spread μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της των τελευταίων δύο εβδομάδων, φτάνοντας τις 717 μονάδες βάσης και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας για τα ελληνικά ομόλογα διαμορφώθηκαν στις 668,5 μονάδες βάσης.