Το ελληνικό best seller του Αχμέτ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατακτά τους έλληνες αναγνώστες. Μπορεί η δεύτερη φάση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης (μετά την εκλογική νίκη του ΠαΣοΚ) να έχει προσφέρει πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες και καταιγισμό ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ πρωθυπουργών, υπουργών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών, η έκπληξη όμως κρύβεται αλλού. Για την ακρίβεια, κρύβεται στη λίστα των best sellers των ελληνικών βιβλιοπωλείων. Διότι όποιος ισχυριστεί ότι νόμιζε, τον περασμένο Μάιο, όταν εκδόθηκε στα ελληνικά το βιβλίο του τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τίτλο «Το στρατηγικό βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας» ότι μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες θα έκανε 11 εκδόσεις και θα έβαινε προς τη δωδέκατη, μάλλον θα έλεγε ψέματα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατακτά τους έλληνες αναγνώστες. Μπορεί η δεύτερη φάση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης (μετά την εκλογική νίκη του ΠαΣοΚ) να έχει προσφέρει πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες και καταιγισμό ανταλλαγής επισκέψεων
μεταξύ πρωθυπουργών, υπουργών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών, η έκπληξη όμως κρύβεται αλλού. Για την ακρίβεια, κρύβεται στη λίστα των best sellers των ελληνικών βιβλιοπωλείων. Διότι όποιος ισχυριστεί ότι νόμιζε, τον περασμένο Μάιο, όταν εκδόθηκε
στα ελληνικά το βιβλίο του τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τίτλο «Το στρατηγικό βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας» ότι μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες θα έκανε 11 εκδόσεις και θα έβαινε προς τη δωδέκατη, μάλλον θα έλεγε ψέματα.

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου του τούρκου υπουργού Εξωτερικών συνέπεσε με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την ίδρυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας με την υπογραφή 22 συμφωνιών και μνημονίων, αλλά και με την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αυτή η έντονη κινητικότητα, αν και ακόμη δεν έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα, έχει αναμφίβολα κινήσει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων να μάθουν «τι λέει ο Νταβούτογλου». Συνδυάζεται δε αυτό και με τη συνεχή παρουσία των Τούρκων στη διεθνή σκηνή με τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες, αλλά και με τις αντεγκλήσεις τους με το Ισραήλ.

Οι 11 εκδόσεις σημαίνουν ότι περίπου 11.000 Ελληνες αποφάσισαν, πολλοί εξ αυτών μέσα στο καλοκαίρι όταν και κυριαρχούν οι πωλήσεις βιβλίων με πιο ανάλαφρο περιεχόμενο, να αφιερώσουν χρόνο για να εντρυφήσουν στο πόνημα των περίπου 900 σελίδων του κ. Νταβούτογλου, αναζητώντας το τουρκικό στρατηγικό βάθος και τη θεωρία των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες. Ποιοι αγοράζουν το βιβλίο όμως; «Εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί να υπάρχει συγκεκριμένο κοινό» λέει ο κ. Βενιέρης από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία. «Ολοι όσοι έχουν ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική σίγουρα το αγοράζουν. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Νταβούτογλου έχει γίνει πλέον πολύ γνωστός» προσθέτει.

Τι λένε οι εκδότες
«Το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν βγήκε τυχαία» λέει στο «Βήμα» η κυρία Βασιλική Γυφτάκη των Εκδόσεων Ποιότητα που εξέδωσε το «Στρατηγικό βάθος». «Κατ΄ αρχάς, αφού αναφέρουμε ότι γλωσσικά και φιλολογικά είναι ένα πολύ ιδιόμορφο κείμενο,διασφαλίστηκε ότι ο μεταφραστής, Ελληνας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη,είναι πολύ καλός γνώστης της τουρκικής γλώσσας. Ο κ. Ν. Ραπτόπουλος είναι διεθνολόγος και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.Επίσης» , προσθέτει, «ο καθηγητής κ. Ν. Σαρρής, ο οποίος ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου,είναι γνωστό ότι είναι ο σημαντικότερος έλληνας τουρκολόγος και γνωρίζει άριστα τόσο την ελληνική όσο και την τουρκική γλώσσα.Νομίζουμε ότι ο μεταφραστής και ο επιμελητής πέτυχαν μια άριστη απόδοση στα ελληνικά ενός πολύ δύσκολου κειμένου». Πώς εξηγείται όμως η εκδοτική επιτυχία; «Εδώ και χρόνια γίνονταν αναφορές στις αναλύσεις του Νταβούτογλου» λέει η κυρία Γυφτάκη. «Εκτιμήσαμε λοιπόν ότι ήταν πολύ σημαντικό να προσφερθεί αυτό το βιβλίο στο κοινό.Πολλοί επίσης ήθελαν να μάθουν από πρώτο χέρι τις πολιτικές θέσεις της Τουρκίας και τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της.Ο Νταβούτογλου εξάπτει το ενδιαφέρον των αναγνωστών για τον μουσουλμανικό κόσμο.Και ανεξάρτητα των διαφωνιών για τις θέσεις του έδειξαν ενδιαφέρον και για την ανάλυσή του». Και το βιβλίο είχε μεγάλη επιτυχία σε κρατικούς λειτουργούς, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Η εκδοτική επιτυχία του «Στρατηγικού βάθους» οδήγησε τον έλληνα εκδότη να κάνει άλλο ένα βήμα. «Πολύ σύντομα κυκλοφορούμε και άλλο ένα βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου με τίτλο “Εναλλακτικές κοσμοθεωρίες:Η επίδραση της ισλαμικής και της δυτικής κοσμοθεωρίας στην πολιτική θεωρία”» επισημαίνει η κυρία Γυφτάκη. Στο βιβλίο αυτό «ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναλύει και συγκρίνει υπό ισλαμικό πρίσμα τη δυτική πολιτική φιλοσοφία, καθώς και την ισλαμική φιλοσοφία».

ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Ηταν το κατάλληλο υλικό για όσους φοβούνται την Τουρκία»

«Η εκδοτική επιτυχία του βιβλίου του Νταβούτογλου στην Ελλάδα είναι μοναδική στον κόσμο.Η προσωπικότητα του Νταβούτογλου,η υπερδραστηριότητά του και το γεγονός ότι έχει εκτοξεύσει την εικόνα της Τουρκίας διεθνώς μέτρησαν σε αυτό.Οσον αφορά το περιεχόμενο,αν και είναι δύσκολο να διαβαστεί,αποτελεί παράλληλα και το κατάλληλο υλικό για εκείνους τους Ελληνες οι οποίοι διακατέχονται από φοβία για την Τουρκία και τη γεωπολιτική της σημασία.

Αλλωστε,το βιβλίο ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση για τον παγκόσμιο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία.Επιπλέον,επιτρέψτε μου να πω,ότι επειδή το βιβλίο έχει εκδοθεί και επιμεληθεί από μια γνωστή προσωπικότητα της “τουρκοφαγικής” σχολής που θεωρεί επιθετική την Τουρκία,το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου ενισχύει την εικόνα αυτή αλλά προσθέτει και την πτυχή της “ήπιας” ισχύος,ανεβάζει παράλληλα περισσότερο τη φοβία πολλών Ελλήνων».

«Κάποιοι νόμισαν ότι θα ανακαλύψουντα μυστικά της τουρκικής διπλωματίας»

«Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε το 2001. Προσωπικά δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη επ΄ αυτού και προτίμησα να διαβάσω πρώτα την τουρκική έκδοση.Πρόκειται πάντως για ένα βιβλίο που δείχνει ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει μια γενική, σφαιρική στρατηγική θεώρηση, η οποία σόκαρε και φόβισε στην Ελλάδα.Ισως πάλι κάποιοι άλλοι να νόμισαν ότι θα ανακαλύψουν στις σελίδες του τα μυστικά της τουρκικής διπλωματίας.Οταν το διαβάσει κάποιος με την προκατάληψη που έχουν αρκετοί Ελληνες για την Τουρκία, τότε βλέπει σε αυτό την εικόνα που θέλει.Πρέπει να ξέρεις τι εννοεί και έχω μεγάλους ενδοιασμούς ότι η ελληνική πλευρά κατάλαβε το βιβλίο.Επιπλέον, χρησιμοποιεί ορισμένους όρους, όπως αυτός περί “ζωτικού χώρου”, που ενισχύουν τις ελληνικές ανησυχίες».

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ

«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα περιστατικό που αποδεικνύει πόση επιτυχία είχε το βιβλίο του κ.Νταβούτογλου μόλις εκδόθηκε στα ελληνικά» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μεχμέτ Χασάν Γκόγκους, πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα.«Λίγες ημέρες μετά την έκδοσή του βρέθηκα στο γνωστό κατάστημα Γκιλίογλου με τα ανατολίτικα γλυκά,στο κέντρο της Αθήνας.Μίλησα τουρκικά στην υπάλληλο,η οποία όμως δεν με κατάλαβε και της είπα: “Εντάξει, θα μιλήσουμε αγγλικά”. Στο κατάστημα βρισκόταν και μια άλλη κυρία,η οποία προσφέρθηκε να με βοηθήσει να συνεννοηθώ με την υπάλληλο,καθώς όπως μου είπε μιλούσε και ελληνικά και τουρκικά.Φυσικά,δεν γνώριζε ότι είμαι ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα.Ηταν αρχαιολόγος.Και μάλιστα έβγαλε από μια τσάντα την οποία κρατούσε το νεοεκδοθέν βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου.Ηξερα πλέον ότι πάρα πολλοί ενδιαφέρονταν για το βιβλίο.Αλλωστε,ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε μια μοναδική θέση.Εκείνος ανάπτυξε τη θεωρία περί “στρατηγικού βάθους” και “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες”. Και αυτός είναι που την εφαρμόζει.

Υπάρχει επομένως ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από το όνομά του».

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

1. Η Τουρκία πρέπει να έχει «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» ώστε να αναπτύξει τις γεωπολιτικές της δυνατότητες.

2. Η Τουρκία βρίσκεται σε προνομιακή θέση ανάμεσα σε Ευρώπη,Ασία και Αφρική και διαθέτει τέτοιο «στρατηγικό βάθος» ώστε να μπορεί να δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές και να δρα ως περιφερειακή υπερδύναμη.

3. Η Αγκυρα πρέπει να επιδιώξει ισορροπημένες σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και στον μουσουλμανικό κόσμο.Στο πλαίσιο αυτό,ο Νταβούτογλου επαναδιατυπώνει το δόγμα του «νεο-οθωμανισμού»,που πρωτοεμφανίστηκε επί Τουργκούτ Οζάλ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.