O Ρούνεϊ έστησε τις… μνηστές του

ΗΤΑΝ ΜΙΑ από τις σπάνιες φορές που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον έδειχνε απογοητευμένος.Ηττημένος.Παραιτημένος. Την περασμένη Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου πριν από την αναμέτρηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπούρσασπορ,μιλώντας έξι λεπτά και με 847 λέξεις,ο τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειχνε ότι γράφει τον επίλογο της καριέρας του Γουέιν Ρούνεϊ στους «Κόκκινους Διαβόλους».Την Παρασκευή το μεσημέρι όμως,τα πάντα είχαν αλλάξει.Ο Ρούνεϊ τον αποκάλεσε ιδιοφυΐα «αφού κατάφερε να με πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να καλύπτει της φιλοδοξίες μου » ανακοινώνοντας ότι επέκτεινε το συμβόλαιό του για ακόμη μια πενταετία με τους «Κόκκινους Διαβόλους» στο πιο εντυπωσιακό μεταγραφικό θρίλερ...μικρού μήκους!Ας δούμε όμως πτυχές του πολύκροτου «σίριαλ Ρούνεϊ»,που από το θεωρούμενο βέβαιο διαζύγιο του άγγλου στράικερ με τη Γιουνάιτεντ προέκυψε επέκταση του συμβολαίου συμβίωσης ως το 2015 με ετήσιες αποδοχές για τον παίκτη 8,5 εκατ.ευρώ έναντι 4,5 εκατ.ευρώ που λάμβανε ως τώρα!

ΗΤΑΝ ΜΙΑ από τις σπάνιες φορές που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον έδειχνε απογοητευμένος.Ηττημένος.Παραιτημένος. Την περασμένη Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου πριν από την αναμέτρηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπούρσασπορ,μιλώντας έξι λεπτά και με 847 λέξεις,ο τεχνικός της
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειχνε ότι γράφει τον επίλογο της καριέρας του Γουέιν Ρούνεϊ στους «Κόκκινους Διαβόλους».Την Παρασκευή το μεσημέρι όμως,τα πάντα είχαν αλλάξει.Ο Ρούνεϊ τον αποκάλεσε ιδιοφυΐα «αφού κατάφερε να με πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να καλύπτει της φιλοδοξίες μου » ανακοινώνοντας ότι επέκτεινε το συμβόλαιό του για ακόμη μια πενταετία με τους
«Κόκκινους Διαβόλους» στο πιο εντυπωσιακό μεταγραφικό θρίλερ…μικρού μήκους!Ας δούμε όμως πτυχές του πολύκροτου «σίριαλ Ρούνεϊ»,που από το θεωρούμενο βέβαιο διαζύγιο του άγγλου στράικερ με τη Γιουνάιτεντ προέκυψε επέκταση του συμβολαίου συμβίωσης ως το 2015 με ετήσιες αποδοχές για τον παίκτη 8,5 εκατ.ευρώ έναντι 4,5 εκατ.ευρώ που λάμβανε ως τώρα!

Εχοντας διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τη Γιουνάιτεντ για την επέκταση του συμβολαίου του τον περασμένο Αύγουστο, ο Γουέιν Ρούνεϊ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να φύγει καθώς δεν πήρε τις διαβεβαιώσεις πως η ομάδα θα ενισχυθεί για να παραμείνει ανταγωνιστική. Ξαφνικά όμως, και ίσως όπως δεν το υπολόγιζε, βρέθηκε στον λάκο με τα… λιοντάρια. Την ώρα που στήθηκε ένας πλειστηριασμός με την Τσέλσι, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Ρεάλ Μαδρίτης να διεκδικούν την υπογραφή του, οι οπαδοί των «Κόκκινων Διαβόλων» έφτασαν στην πόρτα του σπιτιού του. «Η Κολίν μπορεί να σε συγχωρέσει, εμείς όμως όχι» και «Αν πας στη Σίτι,είσαι νεκρός» ήταν δύο χαρακτηριστικά μηνύματα που του έστειλαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Το ένα σαφής παραπομπή στα εξωσυζυγικά σκάνδαλα που τον έφεραν προ του διαζυγίου με την εγκυμονούσα σύζυγό του Κολίν Μακ Λάφιν και το δεύτερο ξεκάθαρα απειλητικό!

Αντίστοιχες όμως, ήταν και οι πιέσεις προς την οικογένεια Γκλέιζερ.

Οι αμερικανοί ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να βιώνουν την οργή των οπαδών της Γιουνάιτεντ και πιθανή φυγή του Ρούνεϊ θα σήμανε πιθανότατατα και το τέλος της παρουσίας τους στην αγγλική ομάδα.

Αποτυχία με «Γκάζα», ελπίδες με «Γουάζα»
Ο εορτάζων σήμερα τα 25α γενέθλιά του Γουέιν Ρούνεϊ αποδεικνύεται τελικά για τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον ό,τι ο Πολ Γκασκόιν, ο οποίος ποτέ δεν αποκτήθηκε από τη Γιουνάιτεντ. Στο τέλος της δεκαετίας του ΄80 ο «Γκάζα» βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη μετακόμισή του στο «Ολντ Τράφορντ», ωστόσο επέλεξε την Τότεναμ. «Θα μπορούσα να τον είχα σώσει από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά» έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο σερ Αλεξ αναφερόμενος στην απόπειρα να τον αποκτήσει το 1987, όταν η Τότεναμ αγοράζοντας ένα σπίτι στους γονείς του νεαρού (τότε) ποδοσφαιριστή κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του.

Αυτό που δεν κατάφερε με τον «Γκάζα», έχει την ελπίδα να το πετύχει με τον αποκαλούμενο «Γουάζα», ο οποίος μοιάζει να έχει τις ίδιες αυτοκαταστροφικές τάσεις με τον άλλοτε σταρ της Τότεναμ. Τα ξενύχτια και εξωσυζυγικές περιπέτειες που απειλούν να βάλουν τέλος στον γάμο του με την Κολίν Μακ Λάφιν, αποδείχτηκε ότι θα μπορούσαν να τερματίσουν και την καριέρα του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στη συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης, ο σερ Αλεξ, ο οποίος ανέκαθεν υποστήριζε ότι «κανένα πρόσωπο δεν είναι πάνω απ΄ την ομάδα», έμοιαζε με πατέρα που προδόθηκε από το παιδί του. Ωστόσο, στην τελευταία κίνηση που του απέμεινε κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα. Ανοιξε και πάλι δίαυλο επικοινωνίας με τον ατζέντη του Ρούνεϊ και τελικά δικαιώθηκε, βάζοντας- επί του παρόντος- τέλος στη φυγή των αστέρων από το «Ολντ Τράφορντ».

Αγκάθι η «αιμορραγία» του συλλόγου
Ο 25χρονος επιθετικός δεν κρύβει ότι θέλει να πρωταγωνιστεί. Και της Γιουνάιτεντ οι φιλοδοξίες δείχνουν ότι μειώνονται. Από το 2008 και την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ έφυγαν από το «Ολντ Τράφορντ» ο Κριστιάνο Ρονάλντο , ο Κάρλος Τέβες και ο Τζέραρντ Πικέ, ενώ ο μόνος σταρ που αποκτήθηκε είναι ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Μολονότι ο γενικός διευθυντής της Γιουνάιτεντ κ. Ντέιβιντ Γκιλ «ορκίζεται» ότι ο μάνατζερ του συλλόγου σερ Αλεξ έχει στη διάθεσή του περίπου 200 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» απέχουν επιδεικτικά από το παζάρι τα τελευταία δύο χρόνια. Τα πράγματα αναμένεται μάλιστα να γίνουν ακόμη χειρότερα στο άμεσο μέλλον, καθώς στους αστέρες που φεύγουν από το «Ολντ Τράφορντ» αναμένεται να προστεθούν σύντομα λόγω… συνταξιοδότησης και οι Ράιαν Γκιγκς και Πολ Σκόουλς.

Το σίγουρο είναι ότι όσο οι αμερικανοί ιδιοκτήτες της οικογένειας Γκλέιζερ επιτρέπουν να συνεχίζεται η οικονομική αιμορραγία και να αυξάνονται τα χρέη, ο (κάθε) Ρούνεϊ θα έχει κάθε δικαίωμα να αμφισβητεί την πρόθεσή τους να διατηρήσουν την ομάδα σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. «Στη συνάντηση που είχα με τον κ.Γκιλτου ζήτησα να μου εγγυηθεί ότι θα ενισχυθεί μεταγραφικά ο σύλλογος, ωστόσο δεν πήρα καμία διαβεβαίωση. Ετσι αποφάσισα να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις» είχε αποκαλύψει ο 25χρονος επιθετικός στην ανακοίνωση με την οποία άναψε φωτιές. Βέβαια ανανεώνοντας το συμβόλαιό του δήλωσε «ενθουσιασμένος» και εμφανώς ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε…

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα περί (μη) ανταγωνιστικής Γιουνάιτεντ ήταν μόνο η μία αιτία- ίσως όχι και η πρωταρχική- που έφερε τον Ρούνεϊ ένα βήμα από την έξοδό του από το «Ολντ Τράφορντ». Καθοριστικό ρόλο στη ρήξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών έπαιξε ασφαλώς η ενόχληση του παίκτη από το γεγονός ότι δεν τον κάλυψε η Γιουνάιτεντ και ο σερ Αλεξ όσο θα μπορούσαν στα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Τόσο μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του να καπνίζει και να ουρεί σε δημόσιο χώρο όσο και μετά την αποκάλυψη ότι απάτησε την εγκυμονούσα σύζυγό του με δύο πόρνες!

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα
Ενας πρώην πωλητής ηλεκτρικών σκουπών αποτελεί κομβικό πρόσωπο στο «σίριαλ Ρούνεϊ». Πρόκειται για τον άνθρωπο τον οποίο εμπιστεύεται με κλειστά μάτια ο Ρούνεϊ, και αυτός είναι ο ατζέντης του κ. Πολ Στρέτφορντ . Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη Δευτέρα όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για το διαφαινόμενο διαζύγιο Γιουνάιτεντ και ποδοσφαιριστή, ο Ρούνεϊ έπαιζε γκολφ με τον ατζέντη του.

Σε αντίθεση με τον Γκιγκς, τον Σκόουλς και τον Γκάρι Νέβιλ, οι οποίοι εμπιστεύονται τυφλά τον σερ Αλεξ, ο πυγμαλίωνας του Ρούνεϊ είναι ο κ. Στρέτφορντ, ο οποίος είχε διαπραγματευτεί το πρώτο συμβόλαιο του διεθνούς επιθετικού με τη Γιουνάιτεντ το 2004. Επιπλέον φρόντισε να μετατρέψει σε εκατομμυριούχο ακόμη και τη σύζυγο του Ρούνεϊ εκτοξεύοντας την καριέρα της στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ετσι την ώρα της… κρίσης ο νεαρός σταρ ήταν πολύ δύσκολο να παρακάμψει τον άνθρωπο που θα φροντίσει για τα επόμενα διαφημιστικά συμβόλαια με πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσούς όπως η Νike (αθλητικά είδη), Coca-Cola (αναψυκτικά) και η ΕΑ Sports (ηλεκτρονικά παιχνίδια).

Διχασμένοι οι οπαδοί
Στις λίγες ημέρες που διήρκεσε το μεταγραφικό θρίλερ, ήταν επόμενο να διχαστούν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ οι οποίοι στο ματς με την τουρκική Μπούρσασπορ την περασμένη Τετάρτη ανήρτησαν διάφορα πανό στο «Ολντ Τράφορντ». Πιο χαρακτηριστικά εκείνα των επικριτών του που έγραφαν: «Ποιος είναι η πόρνη τώρα Γουέιν;» και «Η Κολίν σε συγχώρεσε,εμείς όχι».

Από την πλευρά των υποστηρικτών του τόνιζαν: «Μέσα ο Ρούνεϊ,έξω οι Γκλέιζερ». Αργότερα, μολονότι ο σερ Αλεξ ζήτησε «υπομονή και συγκράτηση» στέλνοντας το μήνυμα ότι ενδέχεται να αλλάξει η κατάσταση, δεκάδες εξαγριωμένοι οπαδοί επισκέφτηκαν το σπίτι του Ρούνεϊ απειλώντας τη ζωή του στο ενδεχόμενο που θα μετακόμιζε στη μισητή (τους) Μάντσεστερ Σίτι. «Αν πας στη Σίτι, είσαι νεκρός» έγραφε ένα πανό.

Στο «ΒΗΜagazino» η εκτός γηπέδων γεμάτη φασαρίες ζωή του Ρούνεϊ.

Στα χέρια της οικογένειας Γκλέιζερ το… μαχαίρι
Ο Ρούνεϊ έμεινε τελικά στο «Ολντ Τράφορντ» και το μπαλάκι περνάει και πάλι στους αμερικανούς ιδιοκτήτες Γκλέιζερ.Το ζητούμενο είναι πλέον αν θα μπορέσει η Γιουνάιτεντ να διατηρηθεί σε πρωταγωνιστικό επίπεδο, ή αν θα αρχίσει να βυθίζεται ανάλογα με την αύξηση των χρεών της,τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα 900 εκατ. ευρώ.Την ίδια στιγμή πάντως ο εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου επιμένει ότι υπάρχουν 200 εκατ.ευρώ για μεταγραφές και τα έσοδα από την πώληση εμπορικών δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 16,5%.Το «Ολντ Τράφορντ» εξακολουθεί να γεμίζει σε κάθε αγώνα,ωστόσο τα πρώτα σημάδια δυσφορίας των φίλων των «Κόκκινων Διαβόλων» έχουν φανεί από το περασμένο καλοκαίρι και το μποϊκοτάζ στα εισιτήρια διαρκείας.

Οι αμερικανοί ιδιοκτήτες που προσβλέπουν σε αύξηση των εσόδων τους από την αναπτυσσόμενη αγορά νέων τεχνολογιών,χρειάζονται σταρ παγκόσμιας ακτινοβολίας στο ρόστερ.Πλέον με την παραμονή του ήρωα της εξέδρας Γουέιν Ρούνεϊ κέρδισαν το πρώτο στοίχημα.Η πίεση όμως παραμένει,όσο ο όμιλος επιχειρηματιώνφίλων της Γιουνάιτεντ «Red Κnights» (οι Κόκκινοι Ιππότες) εξακολουθεί να έχει στο τραπέζι την πρόταση αγοράς του συλλόγου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.