Ο Ούβε Κορζέπιους ταιριάζει απόλυτα στο πρότυπο του ευρωπαίου γραφειοκράτη. Είναι ξερακιανός, φοράει σκούρο κοστούμι και γυαλιά, ενώ
κρατάει πάντα στα χέρια του έναν φάκελο. Μιλάει λίγο και προσέχει κάθε λέξη που εκστομίζει. Ισως γι΄ αυτό η
Ανγκελα Μέρκελ να του έχει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη. Ο κ. Κορζέπιους είναι άγνωστος στην ελληνική κοινή γνώμη.
Ισως και σε πολλούς έλληνες πολιτικούς. Οσοι κινούνται όμως στους διαδρόμους της εξουσίας στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, τον αποκαλούν «σκιά» της γερμανίδας καγκελαρίου. Επιμένουν
μάλιστα ότι αυτός ήταν ο οποίος διαδραμάτισε βασικό και πρωταγωνιστικό ρόλο το πρώτο πεντάμηνο του έτους στη σκληρή στάση που τήρησε η Γερμανία έναντι της Ελλάδος· και θα συνεχίσει να το πράττει.
Λένε ότι αυτός ήταν που έπεισε την Ανγκελα Μέρκελ ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος δεν μπορούσε να αγνοήσει τις επιφυλάξεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που είχε στυλώσει τα πόδια λέγοντας ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν προβλέπει ρήτρα διάσωσης (bail-out clause) για τα μέλη της ευρωζώνης. Και ήταν επίσης ο Ούβε Κορζέπιους που επέμεινε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έπρεπε να μπει στον μηχανισμό ώστε η «αμαρτωλή» Αθήνα να μη γλιτώσει την ασφυκτική επιτήρηση.
Στην καριέρα του άλλωστε ο κ. Κορζέπιους έχει περάσει για δύο χρόνια από το ΔΝΤ. Γνώριζε ότι μόνο έτσι τα χρήματα που θα συνεισέφερε η Γερμανία στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ δεν θα πήγαιναν «στον βρόντο». Συνομιλητές του επισημαίνουν ότι η άποψη του Κορζέπιους εκείνη την «καυτή» περίοδο ήταν απλή: «Οταν ο αμαρτωλός βρίσκεται εντός της ΕΕ, οι αποφάσεις εναντίον του συνήθως μπλοκάρονται. Αυτό έπρεπε να αποφευχθεί». Επιπλέον, ο κ. Κορζέπιους, αλλά και πολλά ακόμη στελέχη της καγκελαρίας, είχαν αποφασίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος. Η παρουσία του ΔΝΤ εκρίθη σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Το πρώτο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης εκρίθη ανεπαρκές και «μόνο το Ταμείο μπορούσε και γνώριζε πώς να διορθώσει τα πράγματα».
Αυτή η καχυποψία για την ικανότητα της Αθήνας να κάνει τα απαραίτητα βήματα για τη μείωση του ελλείμματος και την εφαρμογή του μνημονίου κάνουν τόσο τον κ. Κορζέπιους όσο και στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να είναι πολύ επιφυλακτικοί, αν όχι διστακτικοί, στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη και για να το συζητάμε» σημειώνουν.
Το άλμα στις Βρυξέλλες
Ο 49χρονος κ. Κορζέπιους είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής της γερμανικής καγκελαρίας. Η καριέρα του εκεί ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια όταν στην εξουσία βρισκόταν ακόμη ο Χέλμουτ Κολ, ενώ πέρασε και από το υπουργείο Οικονομικών. Η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ πριν η κυρία Μέρκελ τον τοποθετήσει, το 2005, στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Σε λίγους μήνες όμως θα μετακομίσει. Από τον προσεχή Ιούνιο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα αναλάβει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η θέση αυτή, η σπουδαιότερη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ακούγεται μεν βαρετή, αλλά δεν είναι. Διότι από τη θέση αυτή ο κ. Κορζέπιους αναμένεται να προωθήσει τις σκληρές θέσεις του Βερολίνου για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση- μια πολιτική «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της Γερμανίας. Θα παραμείνει δε εκεί ως το 2015. Το όνομά του είχε ακουστεί ακόμη και για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, την οποία κατέλαβε τελικά η Βρετανίδα Κάθριν Αστον. Διπλωματικές πηγές από τη Γερμανία πάντως επιμένουν ότι «η κυρία Μέρκελ αποφάσισε σύντομα να δώσει βάρος στη διαμόρφωση των εξελίξεων στην οικονομία της ευρωζώνης, όχι στην εξωτερική πολιτική. Η επιλογή του Βαν Ρομπάι ήταν η πρώτη κίνηση στη σκακιέρα και συμπληρώθηκε από αυτή του Κορζέπιους». Υπάρχει και τρίτη; «Ναι», επιμένουν οι ίδιοι κύκλοι. «Είναι η τοποθέτηση του Αξελ Βέμπερ, του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, στη θέση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μόνον έτσι το Βερολίνο θα είναι σίγουρο ότι θα επιτύχει τους στόχους του».
Τα σχέδια του Βερολίνου για την τιμωρία των «απείθαρχων» της ευρωζώνης
Αυτή την περίοδο ο κ. Ούβε Κορζέπιους εργάζεται πυρετωδώς μαζί με το επιτελείο του για τη διαμόρφωση του γερμανικού φακέλου επί του «μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων» σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει μελλοντικά πρόβλημα με το δημόσιο χρέος όμοιο με αυτό της Ελλάδος.
Οι πληροφορίες περί των ιδεών του Βερολίνου είναι περιορισμένες και ο ίδιος ο κ. Κορζέπιους αποφεύγει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ορισμένα στοιχεία όμως έχουν αρχίσει να αναδύονται. Πηγές από τη γερμανική καγκελαρία ξεκαθαρίζουν ότι «η νομισματική ένωση χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση». Και καθιστούν σαφές ότι για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί ακόμη και αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Στην κριτική που ασκείται από πολλά κράτη-μέλη ότι την τελευταία φορά που άλλαξε ο κοινοτικός καταστατικός χάρτης με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η εμπειρία υπήρξε πολιτικά επώδυνη, οι ίδιες πηγές λένε ότι «μια τέτοια διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί και αναζωογονητική για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, δεν θα είναι τόσο πολύπλοκη όσο η Συνθήκη της Λισαβόνας.Οι κοινοτικές συνθήκες θα αλλάξουν ούτως ή άλλως με την ένταξη της Κροατίας το 2011. Αρα μπορούν να υπάρξουν και τροποποιήσεις για την οικονομική διακυβέρνηση».
Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παράταση του σημερινού πακέτου βοήθειας των 750 δισ. ευρώ μετά το 2013, η ισχύς του οποίου τελειώνει, σημειωτέον, μόλις τρεις μήνες πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. «Αυτό που απαιτείται», σημειώνουν ενημερωμένες γερμανικές πηγές, «είναι η δημιουργία ενός μονιμότερου μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να περιλαμβάνει και ιδιώτες πιστωτές, ώστε να αναλάβουν και αυτοί μέρος του κινδύνου σε περίπτωση μιας κρίσης χρέους ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης».