Α Λοβέρδος«Είμαστε τριτοκοσμική χώρα»

Από την ώρα που πήγε στο υπουργείο Υγείας ο κ. Α. Λοβέρδος υιοθέτησε μια τακτική απόλυτης διαφάνειας: τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε όλους και οι συσκέψεις στο υπουργείο πραγματοποιούνται παρουσία των δημοσιογράφων. Η εποχή των μυστικών διαβουλεύσεων με την τρόικα για το Ασφαλιστικό ανήκει στο παρελθόν. Στο παρόν ο νέος υπουργός Υγείας δηλώνει ότι είναι χαμένος στη μετάφραση. «Εγώ δεν είμαι γιατρός και έτυχε να μην έχω σχέση με τον ιατρικό κόσμο ως δικηγόρος. Οπότε δεν κατέχω το λεξιλόγιο της Υγείας, τώρα μαθαίνω τι σημαίνουν τα διάφορα αρκτικόλεξα της διοίκησης» ομολογεί.

Από την ώρα που πήγε στο υπουργείο Υγείας ο κ. Α. Λοβέρδος υιοθέτησε μια τακτική απόλυτης διαφάνειας: τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε όλους και οι συσκέψεις στο υπουργείο πραγματοποιούνται παρουσία των δημοσιογράφων. Η εποχή των μυστικών διαβουλεύσεων με την τρόικα για το Ασφαλιστικό ανήκει στο παρελθόν. Στο παρόν ο νέος υπουργός Υγείας δηλώνει ότι είναι χαμένος στη μετάφραση. «Εγώ δεν είμαι γιατρός και έτυχε να μην έχω σχέση με τον ιατρικό κόσμο ως δικηγόρος. Οπότε δεν κατέχω το λεξιλόγιο της Υγείας, τώρα μαθαίνω τι σημαίνουν τα διάφορα αρκτικόλεξα της διοίκησης» ομολογεί.

Η προηγούμενη εμπειρία στο υπουργείο Εργασίας δίδαξε στον κ. Λοβέρδο ότι μεγαλύτερη σημασία από τη γνώση έχει η οικοδόμηση συμμαχιών. Ιδίως όταν οι περιστάσεις στερούν και την πιο μικρή περίοδο χάριτος. Την περασμένη εβδομάδα οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας υπεβλήθησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο από κλιμάκια της Εurostat και της τρόικας. Τα οικονομικά της Υγείας έχουν τεθεί σε προτεραιότητα και η τρόικα πιέζει για γενναίες περικοπές, οι οποίες ενδεχομένως να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ καθώς ο στόχος για το το 2010 ήταν μείωση των δαπανών κατά 10% ενώ για το 2011 θα είναι της τάξεως του 20%. Το λεξιλόγιο της τρόικας το κατέχει πολύ καλά ο υπουργός Υγείας. Ετσι, μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αποφάσισε να βάλει μαχαίρι στις προμήθειες του ΕΣΥ και να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι προμήθειες στα νοσοκομεία. Αλλάζει το σύστημα προμηθειών
Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν στο γραφείο του υπουργού, οι προμήθειες θα γίνονται μέσω μιας διαχειριστικής αρχής η οποία θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό. Η διαχειριστική αρχή, που θα μπορεί να είναι μια τράπεζα ή μια επιχείρηση, θα παίρνει από το υπουργείο Υγείας τις προδιαγραφές και τις ποσότητες των υλικών που χρειάζονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας και θα κάνει τις παραγγελίες. Οι παραγγελίες των ακριβών ιατρικών υλικών, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη σπατάλη, θα γίνονται μαζικά χωρίς τη μεσολάβηση (και τις μίζες) των γιατρών, οπότε θα συμπιεστούν οι τιμές. Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομεί κάθε έτος 400 εκατ. ευρώ. Επίσης σε έναν κύκλο πέντε ετών, διάστημα που κατά μέσον όρο ρυθμίζονταν τα χρέη των νοσοκομείων, θα υπάρξει ένα κέρδος της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ. Το κλειδί για να πετύχει αυτό το σχέδιο είναι η έγκαιρη εξόφληση των προμηθευτών. «Στο τέλος του 2010 οι οφειλές μας θα είναι πολύ μικρές. Από την καινούργια χρονιά έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Οικονομικών να εξοφλούνται οι προμηθευτές με την παράδοση των υλικών, κάτι που απαιτεί και η τρόικα. Αυτό πιστεύω ότι θα αποτελέσει κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις» πιστεύει ο κ. Λοβέρδος.

Η συμμαχία που έχει συμπήξει ο υπουργός Υγείας περιλαμβάνει, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, και τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ηλ. Μόσιαλο, ο οποίος θεωρείται ειδήμων στα θέματα Υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξ ου και η τρόικα ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να συναντηθεί μαζί του για να συζητήσει τoν εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων που έχει θέσει για το ΕΣΥ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πρόταση για το νέο σύστημα προμηθειών θα παρουσιαστεί στις 2 Νοεμβρίου σε εκδήλωση με ομιλητές τους κκ. Α. Λοβέρδο, Ηλ. Μόσιαλο, Φ. Σαχινίδη και Μιχ. Τιμοσίδη. Ο υπουργός Υγείας έχει προγραμματίσει αύριο σύσκεψη με τους προμηθευτές όπου θα τους παρουσιάσει την πρότασή του. Αν παράλληλα με την αλλαγή στο σύστημα των προμηθειών ολοκληρωθεί η πολιτική για το φάρμακο, εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αλλάξει ο τρόπος πληρωμής των γιατρών που συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλο νοικοκύρεμα στις δαπάνες Υγείας.

Οι διοικητές θα αξιολογούνται
Ο κ. Λοβέρδος ήταν ο πρώτος υπουργός που ήρθε σε επαφή με το πραγματικό πρόσωπο της τρόικας και αυτή η εμπειρία έχει αφήσει τα σημάδια της. Εν αναμονή του ελέγχου στα μέσα Νοεμβρίου, ο νέος υπουργός Υγείας έχει ζητήσει ήδη από τον κ. Σερβάς Ντερούζ να του διαθέσει έναν ειδικό σε θέματα οικονομίας της Υγείας ώστε να προετοιμάσει μαζί του τις αλλαγές που απαιτούνται στο σύστημα. Επίσης έχει στείλει στα 30 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία διαχειρίζονται το 90% των κλινών, χρονοδιαγράμματα με στόχους ανά μήνα. Εχει φτιάξει, δηλαδή, μια προσομοίωση «προγράμματος τρόικας» με καταληκτική προθεσμία το τέλος Δεκεμβρίου. «Εγώ θα κριθώ τον Μάρτιο και οι διοικητές των νοσοκομείων τον Δεκέμβριο» έχει διαμηνύσει στους ενδιαφερομένους. Και το εννοεί: όποιος διοικητής δεν έχει πιάσει τους στόχους του προγράμματος θα αντικατασταθεί. Ως τότε θα πραγματοποιείται μηνιαίος έλεγχος για την αξιολόγηση των διοικητών, ο πρώτος εκ των οποίων προγραμματίζεται για την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Παράλληλα προχωρεί το σύστημα μηχανοργάνωσης στα νοσοκομεία και ο κ. Λοβέρδος παρακολουθεί στενά την πορεία υλοποίησής του. «Οταν πήγα στο Παρίσι για ένα συνέδριο των υπουργών Υγείας της Ευρώπης, οι άλλοι υπουργοί συζητούσαν για την πρόληψη και την τηλεϊατρική και εγώ τους έλεγα πώς θα οργανώσω τις αποθήκες των νοσοκομείων. Πραγματικά ντράπηκα. Τι χώρα του ΟΟΣΑ, τριτοκοσμική χώρα είμαστε!» επισημαίνει.

«Μικρές τομές και όχι μια ανέφικτη μεγάλη μεταρρύθμιση»

Τη συνεργασία του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ηλ. Μόσιαλου (άκρη αριστερά) και του κ. Σερβάς Ντερούζ της τρόικας ζήτησε ο κ. Λοβέρδος

Oκ. Λοβέρδος, μολονότι πέτυχε να ψηφιστεί αναίμακτα το νέο ασφαλιστικό σύστημα- μια μεταρρύθμιση που έστειλε ισχυρό σήμα στις αγορές-, δεν μπήκε ποτέ στον στενό κύκλο των υπουργών που συνομιλούν τακτικά με τον Πρωθυπουργό. Αφέθηκε να λαμβάνει μόνος του αποφάσεις και να φέρει το βάρος των συνεπειών, με αποτέλεσμα να έχει αναπτύξει γραμμές άμυνας που συχνά προκαλούν τον περίγυρό του. Οι συνεργάτες του στο υπουργείο Υγείας αισθάνονται ότι πιέζονται υπερβολικά από έναν υπουργό που δεν γνωρίζουν καλά και αντιδρούν και το σύστημα υγείας φαίνεται ότι του έχει δώσει πίστωση χρόνου. Ο κ. Λοβέρδος πάντως έχει χαράξει τη ρότα του: «Δεν θα κάνω καμία μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, όπως έλεγαν ορισμένοι προκάτοχοί μου και τελικά δεν έκαναν τίποτα. Εγώ φιλοδοξώ να κάνω μικρές τομές ώστε να γίνει λειτουργικό το σύστημα-αν το καταφέρω και αυτό» παρατηρεί. «Θεωρώ υποχρέωσή μου να είναι εντάξει η χώρα στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στον τομέα της Υγείας. Δεν ανέχομαι να είμαι υπουργός για τα μάτια του κόσμου» προσθέτει.

Το σύντομο διάστημα που βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους έχει δεχθεί και έχει προκαλέσει παραιτήσεις, οι οποίες ανακλήθηκαν στο παρά πέντε χωρίς να μαθευτεί τίποτα, στην προσπάθειά του να επιβάλει τις αποφάσεις του. Εχει αναγκαστεί να διευθετήσει προσωπικές διαφορές διοικητών και υποδιοικητών που μπλοκάρουν τη λειτουργία του συστήματος. Εχει βουτήξει στο υπάρχον σύστημα προμηθειών κρατώντας την ανάσα του για τυχόν σκάνδαλα. Και ασχολείται κάθε πρωί με την εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα που επιμένει ότι θα εφαρμοστεί παρά το αντάρτικο των καταστημάτων ψυχαγωγίας. Σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να μαντέψει κανένας τις αντοχές του. «Το υπουργείο Υγείας από πολιτικής άποψης είναι εύκολο, έχεις τον κόσμο με το μέρος σου. Δεν ισχύει το ίδιο για το διοικητικό κομμάτι του» παρατηρεί αποκαλύπτοντας τους προβληματισμούς του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.