Με «κεκτημένο» πλέον τις 1.600 μονάδες ύστερα από επτά εβδομάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να συσσωρεύει δυναμική. Η υπέρβαση της συγκεκριμένης περιοχής τιμών την Παρασκευή όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.605,82 μονάδες, με ημερήσια άνοδο 1,24%, συνηγορεί υπέρ της μεταστροφής του κλίματος. Σε εβδομαδιαία βάση, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,06% και συμπλήρωσε την τρίτη διαδοχικά ανοδική εβδομάδα, με συνολική απόδοση 9,16%.
Οι ως τώρα ελεγχόμενοι ρυθμοί ανόδου πολλαπλασίασαν τις προσδοκίες και ανέδειξαν τη σπάνια συγκυρία όπου οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς συγκλίνουν στην άποψη ότι η αγορά «οφείλει» μια αντίδραση. Την πεποίθηση ότι το Χρηματιστήριο βρίσκεται στην αφετηρία ανοδικής πορείας ο κ. Γιάννης Σοφρώνης, αντιπρόεδρος της «Δραξ ΑΕΠΕΥ» και υπεύθυνος του τμήματος Επενδυτικών Συμβουλών, τη βασίζει μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός μετοχών προσφέρεται σε τιμές πολύ χαμηλότερες της λογιστικής αξίας τους.
Ο κ. Σοφρώνης διευκρινίζει ότι «δεν αναφερόμαστε σε μετοχές που κινούνται στο περιθώριο της αγοράς.Αντίθετα,πρόκειται για μετοχές που προτιμούν τα συντηρητικά και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα χαρτοφυλάκια. Σχεδόν τα μισά blue chips του 20άρη δείκτη και πολλές αξιόλογες μετοχές του FΤSΕ40 έχουν πλέον υποτιμηθεί υπερβολικά,με αποτέλεσμα ο δείκτης Ρ/ΒV (Ρrice per Βook Value) να είναι αισθητά χαμηλότερος της μονάδας» .
Στην εικόνα που μας μεταφέρει ο κ. Σοφρώνης η αγορά θυμίζει αίθουσα όπου η ορχήστρα είναι στη θέση της και όλοι περιμένουν να αρχίσει η γιορτή. Ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις, ο ίδιος θεωρεί επαρκή λόγο για να αντιδράσει το ελληνικό χρηματιστήριο το γεγονός ότι έχει υποαποδώσει και εξακολουθεί να υστερεί «προκλητικά» έναντι όλων των άλλων εφάμιλλων ή και ισχυρότερων διεθνών κεφαλαιαγορών.
Το ίδιο επιχείρημα επικαλείται και ο κ. Κ. Β. Φέγγος, διευθυντής συναλλαγών μετοχών στη «Δυναμική Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ». «Με τα ξένα χρηματιστήρια να έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών της πρόσφατης κρίσης,έπειτα από μήνες συνεχούς ανόδου, το ελληνικό κατάφερε να καλύψει επιτυχώς την αύξηση της Εθνικής Τράπεζας και με αρκετή επιτυχία την αύξηση της Τράπεζας Κύπρου» αναφέρει ως μόνη θετική επίδοση ο κ. Φέγγος.
«Σε κάθε άλλο πεδίο της αγοράς τα πράγματα είναι δραματικά» σύμφωνα με τον κ. Φέγγο, ο οποίος διευκρινίζει ότι αυτά που αυξάνονται είναι οι μετοχές που οδηγούνται στην επιτήρηση γιατί η τιμή τους υποχωρεί κάτω από 0,30 ευρώ, οι μετοχές που πραγματοποιούν ελάχιστες συναλλαγές, οι εταιρείες που αποφεύγουν να εμφανίσουν κέρδη για να μη φορολογηθούν και οι εταιρείες που οδηγούνται στην έξοδο από το Χρηματιστήριο.
Ωστόσο παρατηρεί ότι έχουν αρχίσει να σπανίζουν οι πωλητές στα χαμηλά της αγοράς, αλλά δεν υπάρχει κάποιο γεγονός ή εξέλιξη που θα προσέφερε άλλοθι σε υγιή και βιώσιμη ανοδική πορεία.
Με αυτήν ακριβώς την εικόνα γενικευμένης απαξίωσης ο κ. Φέγγος επικαλείται την παροιμιώδη διατύπωση του Rothschild ότι αγοράζουμε «όταν το αίμα ρέει στους δρόμους», αφού χρηματιστηριακά αυτή είναι η κατάσταση σήμερα.