Η χολέρα αποτελειώνει την Αϊτή

Η διεθνής κοινότητα ξέχασε γρήγορα τα θύματα του σεισμού που αργοπεθαίνουν στους καταυλισμούς.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ Τη σοκαριστική αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς της Αϊτής καταδεικνύει η επιδημία χολέρας που σαρώνει πολλούς κατεστραμμένους από τον Εγκέλαδο οικισμούς. Η χολέρα έχει ήδη σκοτώσει 142 ανθρώπους και επεκτείνεται συνεχώς απειλώντας πλέον να εξαπλωθεί στους καταυλισμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου εξακολουθούν να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες αμέτρητοι απελπισμένοι Αϊτινοί.

Η επιδημία χολέρας ξεκίνησε από τα βόρεια της νησιωτικής χώρας κατά πάσα πιθανότητα λόγω της κακής ποιότητας του πόσιμου νερού και τα καταγεγραμμένα κρούσματα υπερβαίνουν ήδη τα 1.500. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από ασθενείς με υψηλό πυρετό και διάρροια, αλλά ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό ούτε τα φάρμακα επαρκούν για τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των περιστατικών.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή Ιμοζέν Γουόλ, το «σημείο μηδέν» της επιδημίας εντοπίστηκε στην αγροτική περιοχή Αρτιμπονίτε, βορείως της πρωτεύουσας της χώρας. Η περιοχή αυτή δεν υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό αλλά πλήττεται από τρομερή φτώχεια και ανεργία, ενώ διαθέτει ελάχιστο πόσιμο νερό.

«Καταγράψαμε 142 θανάτους από χολέρα και 1.526 ασθενείς που έχουν διάρροια. Σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσειςπρόκειται όντως για χολέρα» είπε ο δρ ΚλοντΣουρενά, πρόεδρος του αϊτινού Ιατρικού Συλλόγου, τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότεροι, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την καταγραφή των κρουσμά των. «Οι άνθρωποι παθαίνουν διάρροια κατά εκατοντάδες, κάνουν εμετό, αποδυναμώνονται και είναι πιθανόν να πεθάνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημααν δεν τους χορηγηθεί αμέσως ισχυρή αντιβίωση» προειδοποιεί η Κάθριν Χακ, υπεύθυνη ανθρωπιστικών θεμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Προτεραιότητα των αρχών είναι τώρα να μην εξαπλωθούν τα κρούσματα στους πρόχειρους καταυλισμούς που φιλοξενούν τους ανθρώπους αυτούς, των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές. Τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και οι υπεύθυνοι απευθύνουν έκκληση για φάρμακα, γιατρούς και νοσοκόμες. Παράλληλα, ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζονται να στείλουν διαφορετικοί οργανισμοί, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς η χολέρα ως επιδημία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και μπορεί να θεραπευτεί μόνο αν αντιμετωπιστεί άμεσα.

«Αθλιες και απαράδεκτες» συνθήκες

Η χολέρα είναι μόνο η τελευταία σταγόνα στο πικρό ποτήρι των δύστυχων Αϊτινών. Οπως τόνισε εμφανώς αηδιασμένη η Κάθριν Μπραγκ, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, έπειτα από επιτόπια περιοδεία που έκανε σε μερικούς από τους καταυλισμούς διαπίστωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι «απαράδεκτες και άθλιες». Η αξιωματούχος του ΟΗΕ που συντονίζει τις ανθρωπιστικές δράσεις του κατήγγειλε την έλλειψη ασφάλειας στους χώρους κατασκήνωσης και την έλλειψη οικονομικής προοπτικής, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο αρωγής προς τους επιζήσαντες του σεισμού. Η Αϊτή υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές στις 12 Ιανουαρίου από τον ισχυρό σεισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 250.000 και πλέον ανθρώπους και άφησε ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους αστέγους και εκτοπισμένους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.